Koľko zaplatiť svokre za opateru dieťaťa?

zara0201
27. apr 2014

Ahojte dievčatá, chcela by som sa poradiť s Vami a bola by som rada keby ste sa podelili o Vaše skúsenosti. Od júna nastupujem do (novej) práce. Môj syn ide od septembra do škôlky. Čiže jún, júl, august bude musieť ísť na opateru ku svokre. Svokra je 61- ročná dôchodkyňa v plnej sile. Bude tam 3 dni v týždni na 6 hodín od 8.30-14.30, jeden deň na 3 hodiny od 12.00-15.00 a jeden deň vôbec nie. Teda spolu max 22 hodín týždenne, s tým, že stravu bude mať z domu. Svokra to nechce robiť zadarmo (čo žasnem, ale je to realita) a nevieme sa dohodnúť, koľko jej zaplatiť. Ona nepovie sumu (hoci tuším že by chcela celý rodičák) a ja ozaj neviem. Ani ja to nechcem zadarmo, ale trošku primerane. Máte skúsenosť? Koľko platíte Vy svokrám alebo rodičom za to, že Vám opatrujú dieťa? Zvyšok týždňa bude u mojich rodičov, ktorí pochopiteľne nič nechcú. A ak mi budete ešte vedieť poradiť, ak mi rodičák končí v decembri, malý je od septembra v škôlke a ja od júna v práci, vezmú mi od septembra rodičák? Ďakujem.

elina25
27. apr 2014

Prepáč ale ja si ani neviem predstaviť že svokra alebo moja mamka by vzala peniaze!!!Skôr by mi ešte dali 😒

oktobermimi
27. apr 2014

račej by som dala malého ku kamoške než aby si jeho vlastná babka nechala platit za to!! Hamba! 😠 aj ona platila svojej Svokre/matke za to že jej syn (tvoj mm) bol u nej na prázdniny ?? toto je logika 😕

zara0201
autor
27. apr 2014

@elina25 Ved ja som tiež v šoku, asi už zabudla, kto jej deti vychoval. Moji rodičia mi napríklad malého ešte aj "šatia", nikdy som k nim nemusela priniesť jedlo pre neho...Ale čo už, ona je tvrdý "biznismen", hlavne že my chodíme k nim napr. na záhradu pomáhať zadarmo....To by jeden žasol...

lienkafoj
27. apr 2014

@zara0201 keď tvoji rodičia nič nechcú za stráženie, daj dieťa rodičom na celý čas a na svokru sa vy....r - non-sense, aby vlastná babka pýtala peniaze za stráženie vlastného vnuka.....
a ak by sa to nedalo, poobzerala by som sa po študentke, ktorých bude cez prázdniny ako maku a tej by som prispela - už iba z princípu..... lebo ver, či nie, po rokoch by sa ti to vrátilo a vyhádzala by ti na oči, že ti opatrovala dieťa v čase tvojho vyťaženia.... ja stále žasnem....

lienkafoj
27. apr 2014

@zara0201 tak za to pomáhanie na záhrade by som si od dnes tiež pýtala symbolické 2-3 € na hodinu..... aký požičaj, taký vráť....

slnieckko
27. apr 2014

keby cely rodicak za 22 hod tyzdenne tak to ma lepsie zaplatene nez sukromna skolka kde je dieta cely den ozaj 😕 aj to ze stravu z domu je divne, to mu nenavari ci nechces mu davat jej stravu? pre mna absurdne fakt platit za to, nejaku sumu by som jej dala ale netrufam si povedat aku, isto nie rodicak

ellca123
27. apr 2014

nech sa snou porozprava manzel,
v nahorsom majte pripravenu nejaku sumu ktoru ponukne
nikdy som sa s tym nestretla,chapala by som,ze by ste jej preplatili cetovne ale toto...???

dohodnite sa zo svojou mamou/nemoze prist k vam cez tyzden

ak je dieta v skolke zoberu vam rodicak,ak je u mami nechaju vam do 3r.dietata

pozor nezabudnite hlasit na UPSVR kde sa nachadza vase dieta/novy zakon
mozu vam zobrat pridavky ak to nebudete hlasit na ich tlacive

zara0201
autor
27. apr 2014

@oktobermimi Keď ja ozaj nemám možnosť ho nikde dať inde, jasle by boli len v júni a čo leto? Moja mama bude možno v lete na PN, ale ide na veľkú ortopedickú operáciu, celodenku by nezvládla. Inak je to hanba, to je pravda, ale čo už. Až mám guču v krku, nepoznám nikoho kto by vlastnej rodine platil. Preto sa snažím zistiť, že keď už, tak koľko je únosná miera. Inač mám pocit ze od septembra s nimi končím...

baryana
27. apr 2014

neviem ti poradit sice, kolko by si mala svokre zaplatit, no az som rec stratila, ze svokra chce mat zaplatene za opateru vlastného vnuka.to fakt take existuje? ja si myslim, ze ked dokazala za to vypytat peniaze, tak predpokladam, ze chce zrejme taku sumu, ako sa dava bezne opatrovatelke. ....to ti tak z prosta doprosta na rovinu povedala, ze zadarmo to nebude?????? nechapem. ved niektori stari rodicia by dali neviem co, aby mohli byt s vnucatami. ja byt tebou, tak uz len z hrdosti by som si radsej nasla opatrovatelku, alebo kamaratku s dietatom, ked uz by som za opatrovanie musela platit. ale to neber ako radu, to je len moja predstava, co by som urobila ja na tvojom mieste. este by som pochopila, keby si oslovila tetu, alebo sesternicu. ale babicku tvojho syna? no naozaj neuveritelne pre mna. co sa tyka rodicaku, dostavas ho do dovrsenia veku 3 rokov dietata, bezohladu na to, ci chodi do skolky, alebo nie.

ellca123
27. apr 2014

to uz mozete rovno tie 200eur ponuknut nejakej nezmestnanej susedke/alebo mladej babe/ aby sa starala
ako oupair
alebo ina mamina co by zvladla aj tvoje

zara0201
autor
27. apr 2014

@lienkafoj Ja po tomto s nimi končím, len tieto 3 mesiace to budem musieť zvládnuť. Moji rodičia ešte pracujú.

rondicka
27. apr 2014

no hrúúza 😠 😠 od vlastného syna chce peniaze?? 😨 nepoviem,,že by ste jej dali "akože" na stravu,,to pochopím..a manžel jej nič nepovie? že sa nehanbí pýtať peniaze? 😖

lienkafoj
27. apr 2014

@ellca123 myslim, že už neplatí to, že buď rodičák, alebo škôlka.... kamoška mala dieťa v škôlke 2 mesiace pred tretími narodkami a plynul jej aj normály rodičák. dieťa bolo v škôlke oficiálne

dadushe
27. apr 2014

@zara0201 To bych se na tchýni z vysoka vykašlala a radši se za ty peníze zařídila jinak, nejlépe nějakou hlídací holčinu, která s malým bude chodit i po venku a bude mu aktivitou stačit. Jestli chce tchýně plat za dočasné hlídání vnuka s tím, že mu ani neuvaří, tak bych ty peníze radši dala cizímu a k ní chodila max. 1x za 2 týdny na návštěvu 😠

zara0201
autor
27. apr 2014

@ellca123 Moj muž na to že má štyridsiatku na krku to nedokáže. Vraj mám sa dohodnúť ja. Veď to nie je moja matka preboha. Ja neidem do práce z rozmaru, že mi je dlho doma ale pre peniaze!

pribinak
27. apr 2014

Vo väčšom meste nájdeš súkromnú škôlku co jasle aj cez prázdniny, ak nie, nájdi si nejaku študentku ci inú mamičku na materskej a na svokru sa vykasli, nech si vitálna pani dôchodkyňa nájde inú brigádicku

zara0201
autor
27. apr 2014

@slnieckko Ta strava- jednak ma svokra celiakiu, inak si vari a jednak, ked ho obcas strazi, tak mi vyratuva co mu kupila (akeho Brumika, aku satocku...) Zasnem.

sense
27. apr 2014

@zara0201 ak caka cely rodicak by som jej povedala nech zabudne, ale by som jej aj povedala to ze teda ked to chce zaplatene tak vyratas kolko vyjde podiel z rodicaku na 22 hod a to jej das...a ze na zahradu prides pomahat len ak ti zaplati, alebo da dopestovane....ze zadarmo ani kura nehrabe...

elina25
27. apr 2014

@zara0201 a muž čo nato?A vieš komu dá ak nie vlastným vnúčatam?

nada1326
27. apr 2014

@zara0201 ja som dávala mame celý rodicovský 1 mesiac, 5 dní v týždni, 9 hodín, potom som mala malého u svokry zadarmo

zara0201
autor
27. apr 2014

@baryana Ona to dokonca povedala v autobuse, az sa par ludi otocilo...A ja...neviem ci poznate ten pocit METYFYZICKEJ VINY. Som sa hanbila za ňu ako pes.

hori
27. apr 2014

Ked by som ratala za opatrovanie dietata 3 € na hodinu, t.j. za 22 hodín týždenne 66 €, krát 4 = mesacne 264 €. Cize ten rodicak by som svokre urcite dala. Ja zasa nechapem, preco chceme od rodicov a pribuznych vsetko zadarmo, oni si ako ze nic nezasluzia? Nemyslim si, ze by to pre svokru bola zabava... Budes radsej hladat opatrovatelku a doverovat niekomu uplne neznamemu? Otazkou zostava ci je 3 € za hodinu primerana suma, nevyznam sa to toho... ale mam take tusenie, ze opatrovatelka by vysla ovela viac.

lienkafoj
27. apr 2014

@zara0201 pre mňa nepredstaviteľné, ale čo už - fakt sa poobzeraj po inej dievčine/panej z vášho okolia - už len z princípu..... moja najmilšia svokruška /týmto ju pozdravujem/ ochotne varovala mojich dvoch chalanov každého od 8 mesiacov, aby som mohla nastúpiť do práce, až mi to bolo trapne. Aj na predčasný dôchodok išla kvoli mne a varovke. Obetavá, milá, chápavá, lebo aj jej svokra varovala mojho muža keď bol dieťa, bo aj ona nastupovala skoro do práce

zara0201
autor
27. apr 2014

@rondicka Môj muž svoju matku pozná, je to biznismen. Inak svokra nemá ani maturitu. Navonok všetci spolu dobre vychádzame, ale reality je taká, že aj môj muž ide radšej k mojim rodičom ako k svojim.

paula21
27. apr 2014

taku svokru ani za trest!!! to nema sudnost, pripajam sa k ostatnym babam- najst nejaku studentku alebo nezamestnanu osobu hlavne musi k nej aj dovera byt, predsa ide o vase dieta ....

zara0201
autor
27. apr 2014

@dadushe No ja sa tam už po tomto nechystám vôbec.

baryana
27. apr 2014

@hori no pokial to pre svokru nema byt zabava a radost, radsej dam dieta niekomu, kto bude opatrovat RAD, OCHOTNE a hlavne, aby ten niekto mal k detom PEKNY VZTAH. no takyto nazor som tu necakala, ale co uz...to je modry kon.

zara0201
autor
27. apr 2014

@elina25 Dcérine 3 deti vychovala. Zadara. Synove nevie na čas postrážiť. Veď to moje chúďa nemôže za to, z ktorej p... vyšlo. prepáčte že som vulgárna ale až sa trasiem.

lienkafoj
27. apr 2014

@hori 3€ na hodinu ale aj so stravou a u nej... jej svokra chce aby mu stravu nosila - a preco by jej mala dávať peniaze? Chodí jej pracovať do záhrady - ak platiť, tak aj opačne za prácu v jej záhrade.... ak by kvoli varovke prišla o nejakú lukratívnu brigádu, beriem, .... inak to nedáva logiku

mafynka
27. apr 2014

daj jej minimum,co berie opatrovatelka...2e na hodinu...s tym, ze stravu a sladkosti donesies sama....ale ja by som v tomto pripade z principu riesila radsej cudziu osobu