Ahojte. Sme 5 členná rodina, 2 dospelý+3 deti. A mám ešte jedno nevlastné dieťa ktoré nežije s nami v domácnosti. S manželom zarábame celkom slušne, ale nie zase nejako extra dobre aby sme si mohli dovoliť takéto rozhadzovanie . Väčšina našich konfliktov začína aj končí pri tejto téme. Dnes som si vypočítala že iba na ,,život"-stravovanie, drogéria,zabáva,školské potreby atď nás vyjde vyše 1600eur mesačne. V tejto sume vôbec nie su zarátané pravidelne mesačné výdavky ako hypotéka, režijné náklady, paušály, výživné,poistky, sporenia atď..ani v tom nie sú zarátané nejak extra vydávajú ako výlety a dovolenka...sú to len výdavky na bežný zivot
Na tomto sa vôbec nezhodneme s mužom. Ja stále apelujem že by sme mali trocha pribrzdiť a šetriť trocha viac a on sa so mnou stále hada že čo čakam v tejto dobe je to normálne mat také výdavky. Aby ste mi lepšie rozumeli, nechcem šetriť na deťoch alebo na kvalite potravín, Len lepšie a racionálnejšie zadelit financie. Niekedy sme to vedeli. Pred rokom sme mali o dosť nižšie príjmy a dalo sa to, bez odopieranie si, bez hladovania a to bola už finančná kríza tiež .Snažím sa každý mesiac aj nieco odložiť. To môj manžel nazýva syslenim a že nežijeme len prežívame, keďže on by asi preflakal všetko do posledného centu. Tak si asi predstavuje pravý život. A pritom ako vazne nikomu nič nechýba,deti majú všetko načo si len spomenú .
Poprosím o názor. Je to normálne mat takéto výdavky ? Prípadne nejaké rady ako lepšie zadelit peniažky. Koľko vás vyjdú mesačné výdavky na bežný chod domácnosti a život ?
S tym ze 1100 povinne platby (aj skolka), 500 potraviny (aj restauracia/donaska), 100 drogeria priemerne, 300 tankovanie.. a 100 hocico ine.
My sme 3 dvaja dospelí jedno dieťa komplet výdavky dom hypotéka strava všetky poplatky ako tankovanie škôlka poistky telefóny oblecenie plus pes ....je 1000€
Toto je veľmi laksne rozpísané na dáke rady. ... Treba to trochu lepšie kategorizovať...
1. Suma Inkaso s ktorým nepohnete (napr. hypo, elektrina, plyn, voda, poplatky za školu , krúžky, poistky , sporenie atď)
2. Suma inkaso s ktorým by ste vedeli hnút (napr.zbytočne veľké mobilné paušály , predplatné staníc ako netflix , Disney plus , playstation zlaté členstvo atď )
3. Suma drogéria cca
4. Suma jedlo cca
5. Suma výlety /reštaurácie
6. Suma tankovanie plus iné cestovné výdavky (autobus, vlak atď )
7. Suma na lieky/lekárov ak máte pravidelných
8. Suma čo miniete na mesačne extra výdaje ako sezónne oblečenie/ potreby na koníčky/kozmetické služby atď ..
To si všetko spíš a uvidíš kam ti najviac "zmizne" z výplaty a či by ste vedeli lepšie rozdeliť financie. Ale úprimne muž má aj pravdu že 1600€ dnes není nič moc. My doma (4 os. 2 deti 2 dospelý) doslova dáme 1600€ len za stravu (počítam bez reštaurácií a donášok) a tankovanie mesačne. 🤷 To celková suma čo mesačne menieme je ešte úplne niekde inde . Treba buď zvýšiť príjmy alebo okresať čo ide , odkladať isto treba na neočakávané výdavky minimálne ako väčšie opravy auta atď.
V podstate je jedno aké máte prijmy a výdavky, šetriť cca 20-30% z platu je úplný základ a je jedno či zarábate 500 eur alebo či zarábate 5000 eur.
Sme 3 členka rodina a naše výdavky mesačné sú okolo 2000 eur
1600 za 6 ľudí mi teda vôbec nepríde ako rozhadzovanie. Veď to je smiešna suma na taký počet ľudí.
@samimami777 ak má počítať kompletné výdavky teda tie pravidelne mesačné výdavky s ktorými nepohneme hypoték,a elektrina, voda,internet paušál, výživné na jeho dcerku, poistenia, sporenia pre deti,škola atď atď+strava, drogéria tankovanie, tak to máme výdavky vyše 3000eur.
Takže 1400eur ide na povinné platby. A 1600eur na chod domácnosti a
+samozrejme každý mesiac je nejaky plus výdavok navyše. Vždy je to niečo narodeniny, Vianoce, pokazené auto...
@koniarova spolu s ostatnými výdavkami to je vyše 3000 ja som počítala len výdavky na bežný život. To je smiešna suma ? Ja si myslím že to je dosť
My sme 2dospeli a 12rocna baba, mimo nákladov na bývanie a spol, miniem pravidelne tak okolo 500eur, v momente ak treba topánky, oblečenie, nieco extra tak to ide vyššie a vyššie... tak neviem, nezdá sa mi to veľmi veľa keď je váš toľko (a to muzove nákupy vôbec nepočítam, jeho oblečenie, veci na dom atď.)
2 dospelaci + 2 decka /10r a 5r./ 2300 eur mesacne ...v tom ale komplet vsetko...
A inak šetriť... treba si to presne rozriedime do skupín, jedlo, drogéria (čistiace osve, kozmetika osve), atď... A sadnúť kde sa dá ušetriť. Jasne je ze pravidelne platby nezruší, takže.tam neurobíte nič. Ak sa nedá nič škrtať, tak to proste takto vychádza
sama musíš vedieť, či si dopriavate niečo extra, alebo to naozaj vezme bežná réžia bez pečených holubov... Za mňa je tá suma naprosto v poriadku pri dnešných cenách. My sme tiež 2+3 a v priemere máme náklady ešte o cca 500 € vyššie (bez fixných poplatkov, dovoleniek, reštaurácií atď). Keby sme museli, tak presne viem, kde môžem utiahnuť. Ale našťastie nemusíme, tak neškrtím...
Sme 4 a za 1600 žijeme celkom normálne. Hypotéka, bývanie, prevádzka 2 áut.
Skús si to rozpísať. Ale minúť asi polovicu výdavkov len tak je príliš veľa.
To je tazko, mne hlasi prehlad ku dnesnemu dnu vydavky 2200 eur, dvaja dospeli a jedno mini dieta. Ak odratam hypo, je to presne tych 1600. Ale tento mesiac bola aj zubna hygiena, aj tri stoeurovw objednavky cez net, aj dve cesty ku rodicom cez cele slovensko, aj nakup zimneho oblecenia a topanok pre dieta. Kym mi prijem pokryje vydavky, som spoko
zalezi na to ake su velke deti my mame styri velke deti od 12 do 19 rokov a otocime mesacne 2 az 2,3 tisic obcas aj viac na bezne vydavky. A kazdy mesiac mame aj "mimoriadne" vydavky este k tomu...
tu pracka
novy notebook
niekomu treba novy mobil
novy matrac
dovolenka
stavebne upravy do domu - toho roku sme zacali s novou terasou
vianocne vydavky tie este len pridu
atd. atd...
cize aj ked mame medzi prijmami a beznymi vydavkami realne "medzeru" cca 800-1000 eur , v reali usetrime nabok max 200 eur. Lebo vacsina tej medzery sa niekde investuje, alebo to dame do vyletov a zazitkov. Bud to investujeme naraz alebo sa to v pripade vacsich vydavkov kumuluje par mesiacov.
1600 eur na vydavky pri pride primerane samozrejme neviem ake su velke deti. Ale zase aspon nejake tie uspory by sa zisli...aspon 100-200 eur odkladat.
Zase nezmyselna tema, kolko vas co vyjde a aku spotrebu coho mate? Este ste niektore nepochopili, ze sa dve rodiny nedaju ziadnou spotrebou porovnat?
Sme 2+3 a mesačne potrebujeme sumu cca 2tis€
Aby sme jedli , mali poplatene šeky ,poistky a sporenia , natankovane .
Všetko naviac ide do našich hobby ,či výletov , nečakaných výdavkov ( ktoré sa nájdu vždy ) ,osláv ...
Zatiaľ sme dvaja dospelí (baby loading) a cca 1300.. Takže sa to čoskoro asi zvýši..
autorka dohodnite sa na nejakom kompromise. navrhni davat nabok niekde na sporivy ucet nejaku sumu aspon 100 eur mesacne alebo aj viac ako sa dohodnete a s ostatnym hospodarte. Tak aby muz nemal pocit ze si neuzivate aj ty si nebola v strese, ze nemate nic odlozene.
My mame spolu príjem 3800 eur a neodlozim ani cent 😀😀 je v tom všetko obaja podnikame takže rátam aj odvody a bla bla. Ale strava benzín drogéria je tých 1600 eur a sme 4 ria.
Som sama.Prijem 1900, vydavky cca 1100 (zalezi od mesiaca).Nedavno som mala nahodne stretnutie s mojim poradcom v banke a ukazal mi pekny financny plan a nejake rezervy. Ak nemas na to cas, staci excel tabulka alebo nejaka appka.
Záleží od lokality,ako ďaleko do práce,do škôl,n krúžky,niekde zo satelitu do BA prevozis viac ako niekto v Detve.Viac dáš za služby,za deti.Ak.sa ti to zdá veľa a nie si chorobný škrečok,tak je to veľa.Cokolvek z čohoas zlý pocit nie je správne.Nas je 6 a 3tis padne.A to ja chodím všade peso a deti nerozvážam.Kupujem v sekacoch,lebo milujem to hrabanie.Varim,do restiky ideme 3x do roka.Sezonne veci pre deti v norme,nič extra,nic značkové.Sporty,poplatky za tréningy atď.Bezne výdavky.Nemusia byť,ale čo decku poviem,že nekúpim ti bundu,lebo preto a nebudes chodiť na krúžky a jesť budeme iba parky s chlebom?Tiež sa mi to zdá veľa,ale keď to všetko zratam,za žiadne kraviny nevyhadzujeme.Muz sa občas utrhne.Keby bol sám,minie všetko.Mesacne odkladáme nejakú sumu pre neobvyklé výdavky ako servis auta alebo keby niečo doma vybuchne,na dovolenku.Podla mňa tá vaša suma je síce primeraná,ale ak sa to tebe nezdá,treba si k tomu sadnúť a nejako sa doma dohodnut
V takýchto témach je zbytočné sa vyjadrovať, vyšla by som z toho, že žereme múku a zapíjame ju vodou.
My sme 2 dospelí plus jedno dieťa 8 mesačne.
Povinné platby ako hypo, byt, elektrina, internet, tv,mobily, sporenie, poistky, tankovanie, synove sporenie nás vyjdu cca 800-900eur. Potraviny, drogéria plus syn cca 300€.
My sme 2 dospelý + 2 deti (12r a za chvíľu 7m) a len povinné mesačné platby máme na sume 1200€. Teraz + 500€ splátka auto a + peniaze na stravu, drogériu a atď...
My sme 2+2 (4 a menej ako rok). Nase mesacne vydavky aj s hypo atd (proste vsetko okrem vyletov s prespavanim dovolenkami a vacsich jednorazovych nakladov) su okolo 2000€.