Ahojte, v auguste sa sťahujeme do domu a zaujímalo by ma koľko miniete mesačne na energiu/vodu /kúrenie /jedlo atď. Sme 3 členná rodina a keďže som na materskej chcela by som "tak preventívne" nastaviť nejaký ten rozpočet. Samozrejme uvidíme prvé mesiace ako to bude u nás, zatiaľ ďakujem za odpovede 🙂
Aký veľký je dom? Zateplený? Nezateplený? Je to rozdiel v lete a takisto v zime. Máte tam klimatizáciu? Aké kúrenie?
@vvrga1 len rozdiel vo fakture za plyn/mesiac medzi nami a svokrovcami je 100€ v ich neprospech, hoci maju dom o polovicu mensi, ako my... ale stary, zle zatepleny... Elektriny minieme viac my a vody zas oni - polievaju totiz mestskou vodou 🙄 Urcite sa to neda ziaden vydaj pausalizovat... zalezi na dome, vasom zivotnom style, ako citite chlad napr. - moj brat vykuruje na 24-25 stupnov a aj v zime behaju dnu v sortkach a tricku, nam doma staci 22 a v zime mam normalne mikinu a dlhe gate.... Na tvojom mieste pozriem spotrebu vody doma a odhadom ju ete navysila a ta natstavila zalohove platby, podobne si pozri elektrinu a porovnaj ake spotrebice pribudnu, ak kurite plynom, tam by ti vedeli poradit aj v SPP, ako anstavit platby.
Prerobili sme cca 70 ročný dom v dobrom stave. Okná máme nové plastové, dom je bez pivnice, zatepleny bude budúci rok. Kúriť budeme drevom avšak máme aj podlahové kúrenie. Vodu neriešim, mame studňu + filter
@simsalabim máš pravdu, ale zatiaľ to nemám s čím porovnať lebo som bola zvyknutá na 5-6 člennú rodinu a teda moji rodicia míňali extrémne veľa
@vvrga1 rodicia maju tiez dom nezatepleny, cca 30 rocny, okna plastove nove,maju aj mestskú vodu aj studnu,mestska na pitie studna na zvysok, maju aj plyn, aj elektrinu v zime aj drevom kuria..platia do 300eur mesacne..zabudla som napisat my sme 4clenna rodina a rodica su len dvaja....my mame novy pasivny platime do 80eur mesacne v lete 60eur ..to len pre porovnanie 🙂
@luckaiza ak sa mozem pripichnut. Tych 80 eur je super - cim kurite a cim zohrievate vodu? Dakujem.
@vvrga1 my to máme podobne - sme traja, prerobený starší dom, práve zatepľujeme, studňa, kúrime drevom. Vodu ohrievame elektrinou. Elektrinu platíme zatiaľ 46€ mesačne, čakám, aké bude vyúčtovanie po zvýšení cien. Žumpu vyvážame raz za 7 týždňov za 65€, tam je vo faktúre najväčšia položka doprava, z akej diaľky auto ide. Za drevo dáme cca 1000€ na ročnú zásobu. Plus TV a internet 29€ mesačne. Na jedlo dáme cca 400€ mesačne, ale tam by som mohla ušetriť, keby sme sa potrebovali uskromniť.
Tak na základe týchto informácií či si napísala je veľmi ťažko povedať koľko vás to vyjde.....
@vvrga1 tak to máte super. Podlahové kúrenie je na elektriku predpokladám, plyn nemáte ?
Elektriku si nastav radšej 100-120€ mesačne nech vracajú. Voda bude za rok možno 50-70€ keďže máte aj studňu.
Ja len poradím, ak nemáte ešte, pokupit si ovocné stromčeky/maliny/ríbezle/ egreše/jahody - podľa chuti, ak teraz posadíte tak budete mať úrodu budúci rok už čo je super.
A strava je individuálna, ak chces niečo pestovať, tak minies menej. Najjednoduchšie sú nejaké zemiaky, mrkva, petržlen atď. Tam stačí kúsok pôdy
Velmi individualne a co treba brat do uvahy je aj poloha.....to hra tiez celkom zasadnu rolu. Je rozdiel vykurovat dom v Nitre a dom pod Tatrami uz len z pohladu vykurovacej sezony ktora je v severnych oblastiach dlhsia.
Ja momentalne prerabam starsi dom a tie naklady su teraz vyssie co je samozrejme pochopitelne pretoze pri rekonstrukciach sa spotrebuje aj viac elektriny kedze technika bezi.
Co sa tyka platieb za plyn tak to budem zrejme mudrejsi o nejaky rok dva kedze povodni majitelia si neviedli evidenciu spotreby a ani to realne neriesili 🙄.
Vodu platim 10 eur mesacne a nedoplatok bol v podstate nejake 2 eura cize v pohode. Casom planujem studnu.
Ak chces nejaku realnu odpoved ktora bude mat aj adekvatnu vypovednu hodnotu tak v tom pripade mas len dve moznosti a to bud uviest vsetky parametre ( poloha, velkost domu, system vykurovania, rozvody elektriny, kvalita svetiel, hrubka izolacie atd. ) alebo ist na modru strechu a pozriet tam.
Na MS ludia obvykle detailne popisuju ake maju domy aj vsetky zasadne parametre k tomu cize ti staci najst dom ktory ma podobne parametre ako ten tvoj a na zaklade toho budes vediet vypocitat ake realne mesacne naklady na reziu domu mozes ocakavat.
ja som sice sam na dome elektrika 49e mesacne plyn 50e internet 16e popolnica 36rocne a dan 21,50e mam 11arovu zahradu ale rozdiel je u nas pozemok na sadenie je lacnejsi ako iba na travu .do kopy je tak ako som pisal .plyn som mal vyuctovany za preplatok 109eur vodu mam studnu,aj bude statna robia to vodu zohrievam elektrikov ale kuch mam umyvacku riadu a do dresu prietokovy ohrivac.a mam doma trenkovu teplotu ,a za plyn mi teda poslaly preplatok obytna cast je 145m2. nemam zatepleny dom .to ma este caka
My máme dom ale väčšinou sme tam len počas víkendov od štvrtku do nedele plyn 33,elektrina 65 a voda podľa toho čo miniem,televízia internet 40 eur ,kúrim buď plynom ale to len v zime keď sme tam dlhšie ináč drevom máme mestskú vodu ale mám aj studňu takže záhrada a bazén len voda zo studne tam veľa ušetrím
@luckaiza zaciatok, ako si pisala, ze Tvoji rodicia, tak nasi maju uplne rovnako, aj to kurenie, voda, aj 30rocny nezatepleny dom (ale nasi maju stare okna), ale oni maju vsetky mesacne platby, vratane rozpocitaneho dreva na zimu a internetu do 100 eur. Vsetko je to individualne, nasi su asi kuzelnici... Ja mam v zateplenom byte OVELA vyssie naklady ako oni v ich 30 rocnom nezateplenom dome s povodnymi drevenymi oknami, studnou+mestskou vodou v kuchyni, kurenim prevazne drevom, obcas plynom a varenim na plyne. A to vravim o cene vratane internetu (ale oni platia len nejakych 10-15 eur) a tv.
Naši bývajú na dome v dedine a platia (stredne starý a stredne veľký dom ) v priemere 550 eur za kúrenie, vodu, elektriku, internet, plyn a podobne...
My bývame na rovnakej ploche ale v rádovej zástavbe a nás v podstate rovnaké veci stoja 100€, čiže to čo oni akože "ušetria" na vlastnej zelenine my môžeme v pohode minúť v super eko bio raw obchode
Ja ti teda okrem energií poradím, aké výdavky navyše máme v dome oproti bytu - hlavne dochádzanie, bývali sme v meste, všetko som absolvovala pešo, teraz idú € na naftu/bus. Ak chcete niečo sadiť, založenie a údržba záhrady niečo stojí, minimálne kosačka, niečo pre deti na hranie (bazén, pieskovisko, hupacka...), lehátko, slnečník, sedenie na terasu, gril... Sú to síce jednorazové investície, ale niektoré veci chces proste hneď, aj keď na začiatku lacnejšie (niečo na sedenie na von napríklad 😀) Jedlo nebudeš mať veľmi rozdiel, max v tom, že možno dedinské potraviny budú mať vyššie ceny, ak tam budeš nakupovať, ale zase si môžete čo to pestovať a tým možno usetris. Neviem, či si chcela takéto info, ale to sú moje postrehy o rozdieloch, čo som na byte nepotrebovala. Energie sú fakt individuálne, tiež ešte nemám prehľad, keďže to bude len rok, čo bývame a zdražovanie do toho....
@zuzahajdulka vsetko mame na elektrinu, mame tepelne cerpadlo
@vvrga1 to je velmi individualne- novostavby su so zalohami na tom lepsie ako stare domy, zalezi do akej nehnutelnosti sa stahujete- velkost, stav, energeticka trieda… rozdiely byvaju obrovske