som zhrozena z toho kolko mi posiela socialka pn -ku..!!!
som na rizikovom a prosim pekne socialka mi vypocitala ze mi bude chodit necelych 30e mesacne...ako ludia da sa podla vas z toho vyzit????je uplna hanba tomuto statu ako sa stara o svojich obcanov a buducich obcanov....mate dakto podobnu skusenost??? su este nejake pridavky ktore sa daju poberat pocas tehotenstva ak ste pn?? Dakujem za rady a odpovede😠😢😳
@moninka666 počkaj - 30 eur mesačne? nie je to náhodou 30 eur za deň??? Dobre si to pozri... @katrin21 - to má asi denný základ a nie mesačný, môj názor.
http://www.socpoist.sk/aktuality-zmeny-vo-vypla...
veru, nepomylila si sa?
ale zase 30E na den, to by bolo moooc dobre, to by musela skvele zarabať, take nema hocikto, takze asi nie na den...
A aky si mala predtym prijem? Ono sa to vypocitava z prijnu predosleho kalendarneho roka.Ale ta suma ma aj tak prekvapila.
Myslím že zle čítať. Minimálna PN je z minimálnej mzdy ratana. Vychádza cca 6-7eur/deň. Čiže minimálne 200eur mesačne
@katrin21 No, tak v prvom rade - ZP nemá nič spoločné s NP a vyplácaním PN....
@moninka666 Záleží od toho aký máš vymeriavací základ pre PN - to je vždy za predchádzajúci rok, čiže ak si pracovala celý minulý rok a aj tento kým si nastúpila na PN, tak tvoj VZ je za od 1.1.-31.12.2014...no a z toho prvých 10 dní platí zamestnávateľ ( 3 dni 25% ostatné 55% z VZ), od 11.dňa PN platí SP a to 55% z VZ.
@evittam prepac, len som sa zle vyjadrila, ale ide o zaklad nemocenskeho, co sa pouzziva na vypocet... jasne.. tak ako je vymeriavaci zaklada aj pre davku v nezamestnanosti, tak je aj pre nemocenske.
podla mna ona zle pochopila text , co posiela soc. poistovna, na tom papieri...
skopiruj, co tam mas napisane...
maximálny denný vymeriavací základ na deň je 40,635 EUR, z toho 55 percent denne, maximálny mesačný vymeriavací základ je 1 236 EUR najviac, aj keby niekto zarábal viac, stále to bude počítané z tohto základu
ano, je stanovena maximalna vyska PN, proste aj keby clovek zarabal 3tis E mesacne, tak PN je max. do 700E stanovena....
@katrin21 praveze som zamestnana..prvy mesiac mi prislo cez 100e ale potom ti pn neplati zamestnavatel ale socialka...vymeriavaci zaklad mi dali 1,029 e...pritom v hrubom zarobin 608e..tak uz neviem
@mm2008 nie na den mam mat akoze 1.029 e....
@moninka666 Ako som ti už napísala, záleží koľko si zarobila za r.2014, teda ak si bola zamestnaná....
@moninka666 Asi sa sekli o jednu desatinnu ciarku 😉
@susanne6 z minuleho roka??? No tak to sa potom necudujem ...robila som na dohody kade dade akurat teraz v lete sa mi postastilo na zmluvu a odrobene tak mam riadne len tri mesiace...
to je nejaka hovadina, podaj odvolanie, alebo sa na to spytaj, podla mna to je chyba...alebo to je na den a ma to byt x 30 , alebo 31 dni, ako ktory mesiac...
ked mas 608E v hrubom, tak zaklad pre nemocenske mas podla mna nad 400E, cize minimalne cez 200E by si mala dostavat ....
ved zase je aj minimalne PN stanovena , mas to na tom linku, co som dala...
@moninka666 Takže sme sa konečne dopátrali k jadru veci....áno PN sa počíta z príjmu za r.2014 keď ju poberáš v r.2015....
@seahorse27 no bodaj by😯
no ano, pocita sa to ako uhrn vymeriavacich zakladov nemocenskeho poistenia za posledne obdobie....
takze ak robis kratko, tak to moze byt problem
tam sa uvadza pocet dni nemocenskeho poistania
@moninka666 hm, tak v tvojom prípade žiaľ, čo si si platila, aký základ na odvody si mala, z toho ti PN aj počítajú .... žiaľ ... najskôr som si myslela, či dobre čítam, že 30 eur za MESIAC ? Avšak tvoje dalšie príspevky to potvrdili, že je to tak.
No tak to preto mi vyratali taku malu sumu kedze som robila na dohody a kralikaren v robote...a zarobok na ruku a na paske smiesnych 50e..aby vas nahodou nevihodili z uradu prace...ty kokos mna ide picnut.....kebyze nenam manzela tak si to mozem asi hodit....
no ved ale za posledny kalendarny rok = poslednych 12 mesiacov, podla mna nie rok 2014, ale kalendarne odratat 12 mesiacov. NIe?
aj dohodari maju narok na PN, len je to tam nejako obmedzene a zlozitejsie tusim, ale to uz neviem...
@moninka666 no, to je to, ked ludia pristupuju na kadejake kompromisy.... na papieri iny plat, na ruku iny.. a potom pride PN, MD a problem je na svete....
doba je zla, chapem, ale takto to potom je nevyhodne....
@moninka666 no žiaľ ... toto je novodobé otrokárstvo ... na ruku pekný peniaze, len aby nemuseli platiť odvody... ale ked potrebuješ nejaké dávky - PN, OčR a pod., tak máš smolu ...
Vzdy sa to pocita z prijmu z roku predtym..alebo by mohli byt aj z zohto, ked predtym robila na dohody, ale slhsie ako tri mesiace by to muselo byt..ja som tiez teraz pn bola vyse mesiaca, mne vyslo tych 55% nastastie na 21€ za den.
@moninka666 PN je myslim 55% zo zakladu pre zdravotne poistenie , to mas na paskach uvedene, kolko to je mesacne........ ty si pracovala, resp. si zamestnana na PN??? aj keby si mala min. mzdu, tak by si mala mat hadam aspon 100E podla mna.. no neviem...
ine ziadne pridavky nie su...
Ak si nezamestnana na PN, tak tam je iba minimalna hodnota stanovena na den, ktoru ti budu vyplacat . S tym nic nespravis....
tu mas presne info