Koľko vám ostane peňazí po zaplatení všetkých výdavkov?

baaambulkaa
10. jún 2016

Baby chcem sa Vás opýtať...som na MD, tá mi končí v septembri...vždy som mala dobrý príjem a taktiež aj materskú mám najvyššiu, preto zatiaľ všetky výdavky - hypotéka, energie, náklady na internet, tv..platíme s manželom na polovicu - má približne rovnaký príjem....čo sa týka stravy, to si nedelíme, kto ide do obchodu, kúpi...niečo si odkladám a stále mi ostane celkom pekná suma pre seba, keď si chcem niečo kúpiť ja, resp. teraz hlavne pre malého...avšak už teraz sa desím tej sumy 203e...samozrejme bude musieť ťahať manžel, ale maminky, ako sa to dá, celý mesiac prežiť s takou sumou? :( poraďte mi nejaké tipy, ako si to celé rozpočítať...a neodsúďte ma hlavne :D

moni244
10. jún 2016

Ten prispevok je na dieta, nie na chod domacnosti, cize bude tahat manzel, my sme nikdy nic nedelili na polovicu, vsetko islo z jedneho uctu

anjelicek26
10. jún 2016

@baaambulkaa ta suma je len na dieta. Na chod domacnosti preberie vydavky komplet manzel. Zvyknes si, je to tak uplne normalne a v poriadku.

dai
10. jún 2016

@baaambulkaa hm... tazko povedat - ak to chapem spravne tvoj manzel ma prijem nejakych 900 euro v cistom ( to je myslim max. materska teraz )... asi sa budete musiet uskromnit a hlavne prestat tahat na polku... to ti uz nebude vychadzat, manzel bude musiet prevziat financnu zodpovednost, ak nieco vies ty robit skus si privyrobit ak to ide popri dietatu ( mamicky tu strikuju, pecu torty etc. ... )
ja som mala tiez max matersku - to bolo na hypo, ked som presla na RP vsetko prebral muz - myslim tym vsetko... ten RP mi zostaval ako nejake vreckove na zmrzku, kolacik a tak, ked som bola vonku, plus mi on este prevadzal urcitu sumu aby som mohla zit normalne a nepytat si peniaze ( my mame normalne obaja velmi prijemne prijmy a rozdelene ucty, ale cez matersku toto padlo )....ale potraviny, vsetky povinne poplatky, dovolenky, veci pre deti - to vsetko islo z manzelovho prijmu...

celasapremenim
10. jún 2016

nikdy sme si nedeli vydavky na polovicu, vsetko ide zo spolocnych penazi, obaja sme zamestnani, spokojni s prijmom, ja som momentalne na rodicovskej, nikdy som nemala obavy tohoto druhu, lebo na to sme vzdy dvaja...vzdy som mala max matersku....a to mame tri deti a dve su uz skolaci

elise
10. jún 2016

@baaambulkaa u nas ide tak ze dame peniaze dokopy zo sumy minus hypoteka, pozicky, poistky, poplatky zaxelektriku, benzin na auto, skola, skolka a co zostane rozratam do vyplaty na den kolko zostane. Nikdy sme nedeoili moje a tvojeto by sme asi nevyzili inak my zijeme zo 120 euro mesacne 4 ludia. Cpre tie ze mame interbet ano mane 6 euro mescne spolu s pevnou linkou 180 minut zdarma a neobmedzenym internetom.

mima4
10. jún 2016

@baaambulkaa

no v rodine nerataj so sumou 200 eur, k tomu pripocitaj vzdy manzelove peniaze, su vase spolocne...

guinevre
10. jún 2016

@baaambulkaa My mame na tie casy nasetrene, aj ked nemam v plane zostavat aj na rodicovskej a budem mat max matersku, manzel zaraba velmi dobre a zlvadol by to kludne aj sam. Tak, sa trosku uskromnite a budete kupovat iba to najnutnejsie, ked nieco zostane navyse, potom rozmyslat aj o niecom nevyhnutnom. A ked ani to nepojde, tak neviem ci si mozes zariadit aj tak, ze pojdes do roboty skor, ale keby nam to financne nevychadzalo, tak by som isla do roboty.

myzma
10. jún 2016

My sme od svadby nedelili na peniaze moje a tvoje. Mame odvtedy peniaze spolocne a platime veci spolu, čo je potrebné, vieme vzájomne o svojich výdavkoch.... mame spolocny prístup ku všetkým účtom, resp.ja k jeho 😁 a z tej sumy sa nedá vyžiť, keď mas platit všetky potrebné vydavky, to je nemožné. Skor je to bonus k jeho výplate, ktorá je však príjmom našej rodiny, jeho výplata pokrýva naše výdavky 😉

mizu89
10. jún 2016

My nemame jeden ucet kazdy ma svoj ale plyn,elektriku...plati manzel,tak isto benzin aj poistku na auto a strava kto ide ten kupi.My sme na dedine takze ja najcastejsie dokupujem to co pochyby alebo surne potrebujem v jednote.darceky kupujem ja lebo manzel na toto neni.a prispevok cca 200€ je fuc.

baaambulkaa
autor
10. jún 2016

ďakujem vám 🙂 manžel mení prácu..úplne v najmenej vhodnom čase, snáď si príjem udrží a bude dobre 🙂

celasapremenim
10. jún 2016

@baaambulkaa urcite to dobre dopadne, aj si polepsi, u nas vzdy zmena pomohla

marylis
10. jún 2016

@baaambulkaa no 203€ je len prispevok. Kedze je nemozne zit z 203€, predpokladam, ze stat vychadza z toho, zeby sa zena mala vratit po materskej hned do prace. Ak nechce, musi tahat manzel a zena zostane na rodicovskej. 🙂

janickacrazy
10. jún 2016

@elise to sa ako dá žiť zo 120eur mesačne 4 ľudia, ty si kúzelníčka? to myslíš akože len na stravu? ale aj tak je to veľmi málo, my prepapáme okolo 400 eur mesačne a nemám pocit, žeby sme vyvárali nejaké super drahé lahodky

mima4
10. jún 2016

@baaambulkaa
pozri, zvladli to aj ine rodiny, zvladnete aj vy a v najhorsom pojdes do prace.

gangulienka
10. jún 2016

@janickacrazy presne aj u nas to vychádza okolo 400 eur na stravu , teda je nas 5 ako aj vas ale aj tak ...

candii
10. jún 2016

Mne konci MD teraz v juny a tiez sa desim toho kedze sme sa obmedzovat nikdy nemusili. Sice priatel dobre zarobi ale predsa aj vydavkov je dost .. ale hadam zvladneme .. 🙂

wieruska1
10. jún 2016

my sme traja a na stravu minieme asi 300€ mesacne, plus 300 benzin a 300€ nejaka ta zabava pripadne drogeria, nieco do domacnosti, restauracie a podobne (tato suma sa meni v zavislosti od inych vydavkov) setrime jeden mesiac viac iny menej a ucty su teda hooodne vysoke, len teda pri takychto vydavkoch si luxus trojrocnej materskej neuzivam ani nahodou.

alicka850
10. jún 2016

@baaambulkaa my mame kazdy svoj ucet a pocas materskej sme si delili vydavky na polovicu. Od rodicaku mi posiela mesacne 200e a hradi vsetko ohladne bytu a vylety,benzin a ked ideme deckam kupit nieco vacsie na oblecenie a obutie. Potraviny a drogeriu hradim ja z rodicaku. Mne je osobne trapne hodit vsetko nanho a vyvalovat sa doma roky. Privyrabam si aj doma,cize mam nejaku rezervu. Zalezi asi od typu cloveka, ja sa necitim najlepsie,ked som na niekom zavisla.

mima4
10. jún 2016

@alicka850 ale v manzelstve nejde o zavislost ale o vzajomnu podporu, proste je obdobie, ked taha jeden, a pride aj obdobie, ked musi potiahnut ten druhy.

dominika6
10. jún 2016

@baaambulkaa
no tak si budeš odkladať,ale nie pre seba, ale iba pre dieťa..
pokiaľ si si zvykla na nadštandart,bude ti ťažko

sam2
10. jún 2016

Popravde? Nezvykla som si :D aj ked vsetky bezne vydavky, nakupy atd hradi priatel, mne tych 203e teda nestacilo. Som clovek, ktory musi mat financnu nezavislost, neznesiem pocit ze "ma niekto zivy" (aj ked samozrejme to tak nie je). Takze pracujem z domu, aspon ciastocne... takze teda 203+to co zarobim (cca 250e) je len moje a synove na oblecenie, hluposti a na co si len zmyslime..... 😀 😀 😀 aby si to tu zasa niekto zle nevysvetlil: aj priatel kupuje malemu veci...My si peniaze nedelime na tvoje a moje v pravom zmysle slova.... 😉

lentilkaruzova
10. jún 2016

Ako píšu ostatné žienky hold počas rodičovskej sa nevyhneš tomu, že väčšiu časť výdajov hradí manžel. Mne osobne rodičák nepokrýval ani náklady na malého mesačne. Šetrila som asi najviac na sebe lacnejšia kozmetika a kupovala som si sebe oblečenie len minimálne a plus som sledovala viac ceny potravín a drogérie , kde je čo lacnjšie s kočíkom som sa prešla 🙂. Plus som si vedela občas zarobiť nejaké eurá . A potom som sa vrátila do práce keď mal 2,5 roka lebo mi už išlo na nervy pýtať od manžela na všetko peniaze . Ale zvladli sme to boli sme aj na dovolenkách po slovensku, dá sa to len musíš troška ubrať z nárokov.

adka2011
10. jún 2016

Neviem si predstavit, vnimat sa v manzelstve ako separatna jednotka pokial ide o akekolvek vydavky a platby. Ste RODINA. Ak ma zena super plat, tak uz aj ta najvyssia materska je pre nu zmena a snad kazdy normalny partner vie pochopit, ze ked po siestich mesiacoch zena zacne dostavat 203eur, tak to je tak na kavicku a kolacik. Manzel proste zoberie vydavky na seba, pokial sa teda pri vychove zhodnete v tom, ze chcete, aby babo bolo do 3 rokov doma. Je tu este moznost, aby siel na MD na pol roka on, a ty pojdes naspat do prace. Moznosti je viac. V zivote mi nenapadlo, aby som sa citila zavisla od manzela, ked som na materskej a staram sa o deti. Vie, co to obnasa, Stacilo mu si to parkrat vyskusat a vie ocenit, co je za tym. Vsetko okrem par veci vratane darcekov pre neho platim z jeho uctu.

xevulax
10. jún 2016

No tak my mame 3 male deti 3r a 2x2r. Rodicak cista zobracenka. Ucet spolocny kazdy mesiac minus. Pokial sme mali oba jedno dieta v pohode sa dalo vystacit. Teraz je to fakt o hubu neskutocne sa tesim do roboty prave koli financiam. V dnesnej dobe kazdy musi platit hypo,najom,energie nejake tie poistky my mame aj uver na auto kedze sme potrebovali vacsie. Stane sa ze nieco vybuchne- treba aj k zubarovi,auto servis kedze uz ma svoje roky. Setrit- akurat tak vo sne. Ked vudu prijmy dva bude to lepsie. Bohuzial takto funguje 90% domacbosti

trdelnik234
10. jún 2016

@xevulax

Zobrali ti dvojicky od septembra do skolky?
Inak klobuk dole, lebo s troma malymi detmi sa treba ohanat. Kedy nastupujes do prace?

mima595
10. jún 2016

ja som bola doma 7 rokov, mali sme 3 deti a nikdy sme nemali problem, aby sme si delili peniaze na jeho aa moje...a ja som vobec nemala vycitky, ze ma zivi manzel...

rodicovsky prispevok je náhrada príjmu matky, nie príspevok na oblečenie a kozmetiku pre deti...podla mna je uplne normalne, že tieto veci má platiť manžel...

a dovolim si tvrdiť, ze 99% percent manzelov, ak by ste ich postavili pred volbu, ci budu platit vsetko, alebo pojdu na rodicak, si vyberie 1. možnosť...

trdelnik234
10. jún 2016

@mima595

99% nie, ale 45% urcite.
Moj bol na rodicaku ( ale nie 3 roky, iba par mesiacov) a aj tu na MK pisali viacere baby, ze mali partnerov na rodicaku, tak preto mi 99% pride prehnane.

So zvyskom suhlasim.

mima595
10. jún 2016

@trdelnik234 - na percentach nezalezi, pointa je jasna 😉 ..."Sophina voľba" - prevziat vsetky vydavky, vs. byt doma s dietatom -

janickacrazy
10. jún 2016

@trdelnik234 ale zase 45% je málo, moj by nešiel isto, jeho by doma po týždni asi porazilo 😀

wieruska1
10. jún 2016

Kludne ma ukamenujte ale su rozne moznosti:
1. nechat tahat domacnost muza
2. vratit sa do prace
3. byt doma a privyrabat si doma
4, mat uspory z ktorych si budes kazdy mesiac brat v pripadeze body 1-3 z nejakeho dovodu nepripustas......

Ta situacia je pomerne jednoducha a ak naozaj to dieta nemas v 16 aj velmi jednoducho riesitelna.
Problem mamiciek neviem ci vseobecne ale dost casto je v tom, ze svoju situaciu neriesia len vyplakavaju aky je nizky rodicak.
musela som to spomenut lebo presne tam sa tato tema ruti aj ked to zrejme nebolo cielom autorky.