Koľko sporíte deťom?

13. okt 2021

Ahojte, máme malé dieťatko, momentálne mi skončila materská a mám len RD takže máme v rodinnom rozpočte o jednu výplatu menej. Rozmýšľam nad nejakým detským sporení, viem že sú tam mizivé úroky a inflácia niečo zožerie ale jednoducho potrebujem 100% istotu že za 20 rokov neprídem o peniaze.
Chcela som vašu radu kde a hlavne po koľko detičkám šetríte. (Viem je to individuálne podľa príjmov, ale aby som mala aspoň aký taký prehľad). Ďakujem za rady.

stary_ujco
13. okt 2021

Kasli na sporenie pre deti. Radsej tie peniaze investuj do ich vzdelania a rozvoja. O 20 rokov si vdaka tomu budú môcť zarobiť nasobky toho, co by si im nasetrila...

martinaju
13. okt 2021

@stary_ujco myslím že sporenie a investovanie do vzdelania sa nevylučuje ;)

ledgerka
13. okt 2021

tiez nesporime, snayime sa investovat a zvysovat nase prijmy

martinaju
13. okt 2021

A mame idem založiť účet ma dva mesiace (neviem sa dotrepať do banky ale musím už ísť) idem mutam vložiť 1200 eur a mesačne budem posielať 30 eur plus keď dostane peniaze, kúpim čo mu treba a čo ostane pôjde na účet.

katkaseiner
13. okt 2021

my sme zacali s PSS ale to sa uz mega neoplati, cize dcerine je ukoncene a za chvilu aj synove skoncime...
Inak mame nejaku investiciu kam vkladame 50E mesacne na kazde dieta. Co sa investicie tyka, nehovorim o konkretneom produkte pretoze ja sa do toho velmi nevyznam, ale mame ich niekolko, cize diverzifikujeme riziko.

petka1402
13. okt 2021

Naše majú vkladnu knižku, ako výnos z toho není ale uložené sú, je to na ich meno a co sa tam dá tak sa nevyberie do dospelosti, dávame tam peniaze co dostanú na narodeniny a sviatky a co my prisporime, napr. Keď máme v peňaženke 2eurovku tak ju hodím do pokladničky, keď sa nazbiera stovka tak ide na knižku, muž tiež im zbiera take "bočaky" potom mi ich dá nech vložím, zatiaľ tam nemajú majland ale syn ma rok a dcéra bude mať 5, spolu majú zatiaľ 5000eur, ja som na rodicaku, tak mame len jeden príjem, hypo, atď ale dá sa, prestali sme fajčiť a už plus niečo 😉

matkahelka
13. okt 2021

suhlasim s komentom vyssie, ak mas setrit v drobnych, tak to zmysel nema, radsej investovat do vzdelania. my platime uz par rokov dcere sukromne lektorky na anglictinu a spanielcinu.dcera ma v 12 r. anglictinu na urovni kdektoreho dospelaka, po spanielsky sa dohovori. ide to riadne do penazi, ale pre nas su jazyky a vzdelanie zaklad dobrej buducnosti dietata. inak ma dcera od narodenia zivotnu poistku, v 25 rokoch ma cielovu sumu 60 000€. aku hodnotu bude mat 60 000€ o 13 rokov, netusime. a mame nejake nehnutelnosti, ak nas v starobe nedrbne do DSS, tak to podedi 😉

jakubvojcik
13. okt 2021

Priemerne sa stretávam so sumou od 30-60€ mesačne. No a čo sa týka spôsobu šetrenia, práveže na bežných alebo podobných účtoch nie že máte 100% istotu že o ne neprídete, ale 100% istotu že o ne prídete.. V dnešnej dobe je aj konzervatívnych spôsobov kde sa vyhnete strate veľa a zarobia vám zaroveň viac ako vám zoberie inflácia. Neuspokojte sa s menej, ale skôr odporúčam snažiť sa pochopiť ako sporenie/investovanie funguje a kde je pre vás najlepšie sporiť. Uchránite tak tisícky eur pre vaše dieťa. Nájdite si niekoho kto vám poradí (samozrejme správne aby ste neprišli o nič).

Poviem to možno trošku hrubo ale ten kto si sporí/investuje cez banku, vyhadzuje peniaze von oknom a asi mu nezáleží na tom natoľko, aby sa poinformoval u odborníka.

autor
13. okt 2021

@jakubvojcik a ak sa môžem opýtať aké investičné sporenie by ste odporúčali? Poviem pravdu že som nad tým aj rozmýšľala, ale mám strach a nejako tomu neverím. Mala som poistku so sporením, kde mi sľubovali kadečo a nakoniec som mala menej peňazí ako som tam vložila, samozrejme som to zrušila bolo to cez komunalnu poisťovňu. Ja sa naozaj do toho nevyznám, možno by som išla aj do niečoho mimo banky ale ja potrebujem hlavne nejakú aplikáciu kde budem vidieť že tie peniaze tam sú a hlavne v prípade aby tam bola taká možno že ak sa nebodaj niečo stane aby sme na ne mohli siahnuť. Samozrejme nehovorím o bežnom vyberaní niekoľko krát do roka, myslím ozaj len nejaké vážne nepredvídateľné dôvody.

anjelicek26
13. okt 2021

Ked mate jeden prijem a ako-tak vychadzate, fakt nad takymto ani neuvazuj...je to uplna hlupost... Pockaj, kym budu prijmy dva a nebude to ovplyvnovat rozpocet...teraz investujte do veci, ktore deti potrebuju a realne vyuziju... s ktorymi sa ucia, vzdelavaju, cestuju a vidia svet. My sme detom kupili pozemky, ale my sme mali financnu rezervu.

rikarika
13. okt 2021

Najlepsia iinvesticia pre dieta je vzdelanie a fakt to nepisem ako prazdnu frazu.

autor
13. okt 2021

@anjelicek26 ahoj, máme len jednu výplatu ale vychádzame úplne v pohode, už aj sporíme ale len na podúčte v banke. Skôr som to myslela tak, že nechceme zatiaľ dávať nejaké horibilné čiastky, možno Max 50 - 100e. Preto si robím taký cca prieskum a hlavne mi ide o to že sa tých investičných sporení celkom obávam a hlavne sa tomu absolútne nerozumiem.

autor
13. okt 2021

@anjelicek26 preto som skôr rozmýšľala nad nejakým sporením kde by som mohla začať dávať menej a neskôr viac.

martinaju
13. okt 2021

@rikarika ako sporenie a investovanie co sa tyka vzdelania sa vylučuje?

anjelicek26
13. okt 2021

Ale taka suma podlahne inflacii..radsej skorej splatte hypoteku ako toto... Detom pomozete omnoho efektivnejsie, ked ako dochodcovia budete mat vlastne byvanie a financnu rezervu ako ze budu musiet riesit v starobe za vas aj toto... 50-100e fakt nie je suma, ktoru ma zmysel investovat a ocakavat, ze sa to nejako zuroci...

jakubvojcik
13. okt 2021

Áno a to sa nebojte to väčšina má takto ako vy. Najviac mám skúseností s ľuďmi, ktorí majú s tým na slovensku negatívne skúseností. Predsa len poistky so sporením sú žrúti našich peňazí a veľmi sa čudujem, že niektorí finančníci ich odporúčajú aj v dnešnej dobe.

Nikdy neodporúčam investovať ani cez banku, ani cez poisťovňu. Avšak neviem všeobecne odporúčiť konkrétny produkt, pretože niektorí sú viac konzervatívni a istota je pre nich najdôležitejšia. Iní sú ochotní podstúpiť nejaké riziko, aby zarobili 2/3/4x toľko. Dá sa investovať do realitných fondov, tie sú konzervatívnejšie a pokrývajú celú infláciu, alebo do dlhopisových fondov, resp. aj ETF fondov ktoré tiež nie sú veľmi rizikové ale je tam lepší výnos. Je toho viac čo môže človek využiť, vždy sa preto rozprávam s ľuďmi konkrétne o ich celej situácii, ukazujem a vysvetľujem im všetky možnosti a potom si na základe ich preferencií vyberú pre nich najlepšiu možnosť.

Čiže môžem vám odporúčiť jedno a pritom to pre vás nemusí byť vhodnejšie ako druhé. Preto najlepšia rada, ktorú vám takto môžem dať je, nech si nájdete niekoho kto to robí profesionálne, všetko vám vysvetlí a budete si potom vedieť vybrať najlepšiu možnosť pre vaše dieťa a vás. Určite sa poraďte u odborníka.

martinaju
13. okt 2021

@anjelicek26 myslim že kym je jeden príjem stačí plus keď budú dávať sem tam aj vyššie vklady a potom keď budú príjmy dva vedia sumu zvýšiť. Určite lepšie niečo ako nič.

monane
13. okt 2021

mám taký podúčet kde posielam mesačne peniaze a vlastne, kde dávame peniaze aj keď niečo deti dostanú aby proste mali a keď pôjdu študovať, že na výšku a tak, tak aby nebol problém, že nemajú za čo ísť alebo čosi, chcem aby niečo mali 🙂

anjelicek26
13. okt 2021

Bohuzial ja mam skusenost, ze nasi odkladali kolko mohli kazdemu dietatu nieco a po 18 rokoch tie peniaze nestacili ani na vodicak poriadne a im to vtedy bolo vela, co odkladali... V dobe, ked som ten vodicak robila - by mi ho zaplatili s jednej vyplaty...to tym myslim, ze zit dnes - financne sa normalny pracujuci ludia casom stabilizuju a budu vediet deti normalne podporit. Nie to hrotit pocas materskej a rodicovskej...

zuvelyn
13. okt 2021

Rovnako nic nesporime. Odkladámen a investujeme peniaze ako rodina, z ktorých sa financujú väčšie položky, ale ziadne špecificke ucty ani nehnuteľnosti a iné majetku pre detí ktoré si budú môcť vybrať keď budú mat 18-20-... rokov nemáme a ani neplánujeme zadovážiť. Peniaze čo dostávajú teraz sa minú na to co aktuálne treba (mlieko, plienky, etc...) ked budu staršie budú si s nimi hospodáriť samy.

sendy1977
13. okt 2021

ja mam 20 r syna. Šetrili sme mu po relatívne malých čiastkach na klasickú vkladnú knižku, na jeho meno. Má tam sumu ktorá by mu mala vystačí na 3 r. štúdium v Prahe. Zatiaľ mu štúdium platíme, ale to je rezerva keby sa niečo stalo aby mal za čo doštudovať. Investovali sme aj do jeho vzdelania od 8 r. do kedy sa nezačala korona chodil na súkromne hodiny AJ.

evkamotka
13. okt 2021

Podla mna samostatne sporenie pre deti nie je mudre. Setrime si z prijmov a tieto peniaze kombinovane investujeme. Ide o velku sumu, ktora sa nam medziročne pekne zhodnocuje a ako nase uspory rastu, zhodnotenie bude stale vacsie. Nejake mini ciastky na detskom sporeni sa ti nikdy nezhodnotia ani nesplatia a o 20 rokov bude ich hodnota nasobne nizsia, nez je pre vas teraz.
Ked budu deti velke, cast z tychto nasich uspor dame detom ako veno.

suzitok
13. okt 2021

Podla mna sporenia nemajú zmysel..mam pomaly 23 ročného syna...ked sa narodil, založili sme sporenie s cielovou sumou 120tisic SK...za to sa dal vtedy kúpiť 1izbovy alebo 2.izbovy mensi byt, poprípade velky dom na dedine...
Syn dovrsil 18 rokov a dostal zo sporenia cca 4200€...akurat tak na ojazdene auto...
Treba na to pozerať z dlhodobého hladiska, peniaze ulozene na uctoch a sporeniach strácajú svoju hodnotu..

vikusjk
13. okt 2021

My to mame tak podelene, ze od narodenia ma poistku, kde platime 30 € mesacne a cast ma na krytie urazov a cast sporiacu. Hej, zrejme blbost, kedze za 9r ju ani raz nevyuzila (chvala bohu), ale nemam nejak energiu to riesit. Potom ma svoj ucet, na ktory jej posielam mesacne 50 € a z nich sa jej este 20 € presuva na sporiaci ucet, oba ucty ma bez poplatkov. A este ma investicne sporenie v Axe, teraz je to Uniqua, kde posielame 50 €. Dali sme to zatial na 5r a uvidime ci to potom predlzime, alebo zmenime produkt a investujeme ich inam. Par rokov sme jej nesetrili velmi, lebo sme platili sukromne jasle a skolku (or roka do siestich) a to dost uberalo z rozpoctu, ale teraz jej to uz ide pekne pravidelne. Este som sa zamyslala nad bitcoinom, ze tam supnem len tak nejaku tisicku, ci dve, a nech to tam stoji, ze ktovie, co s tym bude o desat rokov, ale zatial som sa k tomu nedokopala.

ssandyy
13. okt 2021

@suzitok viem ze je to malo 4200€ za toľké roky. Ale mňa by určite potešili aj tie. Vždy lepšie ako 0

suzitok
13. okt 2021

@ssandyy tak samozrejme, mal nasetrene...ja som skor porovnavala tu hodnotu toho...lebo v 90-tych rokoch sporit 1000Sk mesacne, bola moja polovica vyplaty...a dnes to nema hodnotu..

number19
13. okt 2021

Najlepsia investicia je do nehnutelnosti (a prenajimat ju, tvori zisk), pozemkov (nie nejaka zelena luka, ale potencialnych) a zlata (s tym sa da vzdy a skoro vsade zdrhnut, ked uz bude najhorsie). Peniaze ako take (papieriky) su stratove.

elizita
13. okt 2021

ked sa baby narodili, otvorila som im farbicku, ci pastelku ci ako sa to vola v Allianzi spolu s cestovnym poistenim.. ziadne ine poistenie k tomu nemaju.. posielam tak kazdej 22€/mesiac. plus im zostane byt.. a ked sa bude darit, kupime este nejaku nehnutelnost casom.. jasne, ze investicia do vzdelania tam je, ale to je nieco celkom ine...

blabla22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
damiana1992
13. okt 2021

80e mesačne