Koľko si prispievate do tretieho piliéra?

23. feb 2022

A kolko vam da zamestnavatel?
Oplati sa vobec, ked zamestnavatel (dalsi) nema toto zavedené a neprispieva?

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monkabohdalova
23. feb 2022

Ja 10€ zamestnávateľ tiež 10€

sim_simonka
23. feb 2022

Ja 30 a aj zamestnávateľ 30

autor
23. feb 2022

@mamula20
@monkabohdalova to je vlastne ako 100 percentne zurocenie.
No co mam spravit, ked novy zamestnavatel neprispieva nic. Mam to prerusit alebo si mam len ja posielat tam a neviem kolko?

autor
23. feb 2022

@sim_simonka to mas super zamestnavatela. Moj novy vobec neda ani cent.

janai1
23. feb 2022

zamestnávateľ mi neprispieva, ale aby som si to uplatnila v max výške v daňovom tak 180€/rok

autor
23. feb 2022

@janai1 nad tym som rozmyslala, ale v zmluve mam davkovy plan a mam zmluvu este z roku 2012, takze neda sa.

draik
23. feb 2022

Bez príspevku zamestnávateľa sa to absolútne neoplatí. Aj skrz vysoké poplatky.

michal711
23. feb 2022

Manželka to ma takto : ona 5€ a zamestnávateľ 60€

autor
23. feb 2022

@michal711 tybrďo, to super má, 99 percent z tych zamestnavatelov, co prispieva, neda viac nez zamestnanec. Wau

autor
23. feb 2022

@draik
áno. To je pravda.

Lenže sa bojím, že takto bolo sporené 8 rokov a chýbajú 2 roky. Podmienka dávkového plánu je 10 rokov sporenia a potom ešte dosiahnut vek 55 rokov. A teraz mi prisiel výpis, tam poplatky z dds su zas vyssie a urok taky nejaky nijaky, neviem, ci to nechat tak (ze snad v buducnosti novy zamestnavatel bude prispievat, este mam cca 16 rokov do 55ky) alebo doplatit si dva roky?
Dakujem za odpoved a poradenie, ci vyckat a mozno sa to obrati k lepsiemu, cize aj iný zamestnavatel bude prispievat……
Alebo si doplatit……

kaja01
23. feb 2022

Daj si upraviť zmluvu, aby si si mohla odpočítavať z dani aspoň tých 180€ a to aj prispievaj ročne.

michal711
23. feb 2022

Prečo dva roky ? Ak narážate na to že môžte vybrať peniaze tak to môžte po 10 r ale iba tí vašu časť to čo vám prispieval zamestnávateľ sa vybrať nedá

autor
23. feb 2022

@michal711 nie, mam v zmluve, ze sporit si musim aspon 10 rokov a zaroven potom dovrsit 55 rokov veku.

palicka
23. feb 2022

No pokial viem, pokial zamestnavatelovi uvedies, že si sporis a žiadas o setrenie aj nadalej, je povinný si urobiť zmluvu s danou DDS. Väčšina zamestnávateľov má smernicu, podľa ktorej postupujú a v nej má uvedené, koľko prispieva (pevna suma, % z platu… musí všetkým ktorí o to požiadajú prispievať rovnako).

koniarova
23. feb 2022

@palicka prispievať musí,len ak zamestnanci vykonávajú práce zaradené do 3 alebo 4 skupiny rizikových prác .

jakubvojcik
23. feb 2022

Keď neprispieva tak sa neoplatí. Vysoké poplatky a obmedzenie výberu až na dôchodku. Rovnaké a aj lepšie fondy ako sú na druhom pilieri si viete vybrať na investovanie aj sami a bez týchto obmedzení a poplatkov.

autor
23. feb 2022

@jakubvojcik len co s tym, ze uz osem rokov tam isli moje prispevky a aj zamestnavatelove prispevky. A novy zamestnavatel to nerobi, teda neprispieva.

jakubvojcik
23. feb 2022

Nechať to tam dokým sa to nebude dať vybrať. Podľa toho aký máte plán a podmienky výberu. Nečítal som všetky predošlé príspevky tak sa ospravedlňujem, možno budem opakovať niekoho iného.

autor
23. feb 2022

@jakubvojcik mam dve podmienky: sporit si 10 rokov (zatial si sporim 8 rokov) a dosiahnut vek 55.
Preto neviem, co s tym….

jakubvojcik
23. feb 2022

Musíte dosiahnuť obe aby ste mohli vybrať všetko. Ak nie, myslím že viete vybrať 80% a 20% sa stiahne za predčasný výber.

koniarova
23. feb 2022

@jakubvojcik áno,tak nejako to je.

zmrzlinka2021
23. feb 2022

Ja si prispievam 15 EUR a zamestanvatel mi dava 100 evri 🙂

koniarova
23. feb 2022

@zmrzlinka2021 mesačne??? Woou.

zmrzlinka2021
23. feb 2022

@koniarova ano, mesacne. Tak dobre, nie? Mam to ani nie tri roky a uz tam je nejakych 4800 eur

koniarova
23. feb 2022

@zmrzlinka2021 parádne.👍

hiro
23. feb 2022

Ja to mam tak ze zo 25 ja a zo 50 zamestnavatel

autor
24. feb 2022

@zmrzlinka2021 wau😃

rikarika
24. feb 2022

Moj zamestnavatel neprispieva, lebo to nepreslo odbormi. Je to len 1 z benefitov, ktore moze zamestnavatel poskytovat a ak zamestnanec zmeni zamestnavatela a ten tento benefit neposkytuje, tak sa to vobec neoplati. Ja osobne tiez tuto sumu vidim radsej v inej podobe.

marci77
24. feb 2022

moji niektori kolegovia to spravili tak, ze si dali vyplatit tych 80% ....lebo potrebovali na byvanie, hypoteky atd......
a potom podpisali nanovo zmluvu podla tych podmienok od roku 2013

a ak neprispieva zamestnavatel, podla mna sa to vobec neoplati
to uz by som si potom radsej davala dobrovolne prispevky do 2.piliera, tam bolo zhodnotenie za minuly rok aj 28%
v 3.pilieri si viac zoberu za spravu portfolia, ako zhodnotia prostriedky
jedina vyhoda je asi tych 34eur, co sa da odpocitat v rocnom zuctovani, ked investujete do 3.piliera aspon 180eur

inak mozete to nechat aj tak ....
ja mam podpisanu zmluvu uz po novom, po roku 2013 ....takze mozem si tak max. vybrat mnou vlozene prostriedky po 10rokoch, prispevky od zamestnavatela az na dochodku
teda zmluva bude existovat a vy si nemusite prispievaj aj nic, ked terajsi novy zamestnavatel neprispieva
alebo sama si tam mozete dat 180eur a uplatit si potom v rocnom zuctovani tych 34eur