Ahojte,
Nenašiel som diskusiu k tejto téme ale rad by som sa opýtal čo si dokážete (ako 2. Pracujúci) rodičia mesačne odkladať ? Vysvetlenie je nasledovne,spolu s zenou pracujeme a mame 2x deti v predškolskom veku. Obaja mame pomerne dobre zamestnania,ktoré nám činia 3.000€ mesačne. Vzhľadom na náklady (fixne a nevyhnutne),tie sa pohybujú okolo 2.200€. Jednoducho povedané,ostáva nám okolo 800€ na potraviny,dorgeriu a iné výdavky. Avšak sami vidíme že 3-4mesiac mame “problémy” a odchadzame do ďalšieho vyplateného termínu s 50€ a často aj menej. Úprimne povedané,nevieme prísť na to,čo za tým môže byt,keďže sa nám nase náklady nijako nezvyšovali,ale proste takto pokračujeme z mesiaca na mesiac.
Vzhľadom na to,chcem doplnit,že našim deťom odkladáme 700€ mesačne (dokopy) a tie už mame zohľadnené v našich nakladoch. Preto sa chcem (úprimne) opýtať,ako to býva u vás ? Koľko sporíte/odkladate deťom? Alebo aj,ako a v com podľa vás redukovať náklady,ak máte podobne skúsenosti ?
Za každú úprimnú radu budem vďačný !
to ze odkladas detom 700€ znamena co ? nejake poistky? to prindanych prijmoch je veru prilis naklady na deti budu stupat
nenašiel si diskusiu? no lebo si ju ani nehľadal...
pozri vedľa vpravo - podobné diskusie....
inak odkladať deťom e v predšk. veku je aj zbytočné... 😉
@mamina7070 700€ je čiastka ktorú odkladáme priamo na “ich účet”. Poistky im samozrejme platíme z našich a mame ich zahrnuté v fixných nakladoch. A presne tak,náklady na ne stúpajú.
@tyblava23 tak potom absolutne nechapem preco im ofkladate tolko penazi na ucet kde sa znehodnocuju
ale tvoja vec ak vam to nevychadza tak bud okresat nezmyselne vydavky (a tam mas velky priestor) alebo dalsia praca
@deti95060810 Hľadal,ale žiaľ,nenašiel som relevantnú diskusiu ktorá by poňala aspoň čiastočne zaujimave a trefne odpovede,skôr odpovede typu načo a začo. Preto som sa rozhodol otvorit novú.
A áno,počul som aj ten názor,avšak sa obavám že s rastom deti pôjdu aj výdavky smerom nahor. A preto sa snažíme aspoň momentálne šetriť čo sa da.
@tyblava23 no určite mi nezostáva 700e na šetrenie pre deti 🙈 po vyplatení všetkého povinného nám zostáva tak 1000e na bežné výdavky ako je strava, drogéria, nejaká tá pizza, keď sa dá, odložíme tak 200e mesačne. Deťom odkladám rodinné prídavky a raz ročne daňový bonus.
@mamina7070 ďakujem za odpoved.Odkladame Roli,keďže si uvedomujeme že rastom dietata,rastu aj výdavky,ktoré sú nevyhnutne.
Čo sa týka znehodnocovania peňazí,pripadá mi to úsmevne,keďže pravdepodobne nerozumiem správne pojmu,ale celkom nerozumiem ako sa môžu zdroje znehodnocovať keď na ne nemá vplyv žiaden externý faktor (Napr. Poplatok za vedenie uctu neplatíme, alebo inflačné riziko je neopodstatnene,keďže sa jedna o malé a pravidelne sumy).
A posledný bod, s prácou je dobrým argumentom. Na tom práve pracujem a snažím sa nejakým spôsobom dostať k ďalšiemu zamestnaniu,ale žiaľ,práca je v mojom okolo stále videná iba ako 8hodinova činnosť,bez nejakej možnosti prace na diaľku,apod (čo vykonával teraz).
@kavasmliekom tomu rozumiem. Práve aj to nás zamrzí,led prídeme ešte aj o daňový bonus na dieťa (od nového roka). Dobre sa na to zvyklo,ale teraz to príde že ešte viac bude treba šetriť a niekedy si naozaj prípravám že už neviem kam a ako.
@tyblava23 ja neviem, odkladáte 700€ deťom/mesacne, to sú peniaze, ktoré neletia von oknom, takze ja nevidím celkom, kde ešte chcete akože šetriť, resp. čo chcete vytvárať, financnu rezervu pomimo? Na nejake nečakane vydavky? Lebo odložiť mesacne 700€ je veľmi slušne v dnešnej dobe.
@tyblava23 z môjho pohľadu je odkladať 700e mesačne pri tak nízkych príjmoch totálny nezmysel. Vy teraz žijete z úst do úst a o 20-30 rokov tie peniaze budu mat hodnotu minimálnu. Spomeň si koľko bolo niekedy 1 milión korún a koľko je to dnes 30tisic eur?
Takto bude aj s tým vašim sporením. Znížila by som sporenie na 300e pre oboch a zvyšok použiť na normálny slušný život. 800e pre 4 členmi rodinu je bieda
@tyblava23
1. Jasne, ze sa na beznom ucte peniaze znehodnocuju pretoze ich zere inflacia. Dajte im to do nejakych fondov kde je aspon nejake zhodnotenie. Poradia ti v banke.
2. Pises, ze nesetrite ale 700€ mesacne detom, to znamena, ze setrit sa vam dari a aj slusnu sumu. Ja by som to akurat inak prerozdelila. Napr. 250€ pre kazde dieta a 200€ pre rodinu.
3. Vsetko extremne zdrazuje. To ze ste pred rokom vysli z 800€ neznamena, ze to tak bude navzdy.
Odkladám cca 30% platu, mohla by som aj cca 60% ale to by som už "musela šetriť". Resp nemohla bohapusto míňať.
@katulkagajdos ďakujem. Ideal by bol odkladať deťom 50% príjmu (Tzn 1.500€),čo je ale momentálne skôr fikcia než realita. V podstate chceme týmto krokom tvoriť deťom zdravú finančnú rezervu. Aby som vedel konkrétne na čo,je pri ich veku a záujmoch ešte viac než otázne 🙂 proste len chceme odkladat “bokom”,keďže vidíme väčší význam v tom,mat rezervu pre ne,odhliadnuc od našich bežných vydavkov.
@simona20201309 súhlasím,no osobne zastávam názor že príjem 800€ pre 4-člennú rodinu nie je až taká tragédia,samozrejme,ak sa bavíme in o rozpočte,ktorý je očistený od fixných nákladov.
@tyblava23 koľko majú rokov deti? Nestačí odkladať napríklad 600e a tu 100vku mate k dispozícii vy? Pre mňa je to týranie takto stresovať každý mesiac len preto, že sa bojíte o budúcnosť deti, len aby sme sa toho dožili.
🙈
Preco pridete o DB od noveho roka? Ved prijem kazdeho z vas nepresahuje tu hranicu
Pýtaš sa, či si vieme odložiť. Veď ty odkladáš tiež. 700 eur.
@kavasmliekom pravda,niekedy je to fakt na nervy. Proste bude potrebná temna nastavenia (z našej strany),lebo niekedy je to fakt o drzku a zbytočne stresovanie.
Cau @tyblava23. Za mna teda 3000 eur na rodinu nie su nizke prijmy v nasich podmienkach, ale kazdy ma iny standard. Ale myslim, ze vacsina rodin na SK tolko nema.
Predpokladam, ze danovy bonus je zaratany do tejto sumy. Ja radsej danovy bonus do prijmov rodiny vobec neratam. Nechavam si ho vyplacat raz rocne a tie peniaze ulozim do fondov. Ak zrusia danovy bonus, tak skratka budem setrit o nieco menej, ale neprisposobil som si svoje mesacne vydavky bonusu, a teda moj zivotny standard by sa po zruseni bonusu nijak nezmenil. Ale to som ja.
Za mna je odlozenych 700e z 3k dobry vysledok. Pises, ze po odratani fixnych vydavkov vam ostava 800 eur na jedlo a drogeriu, to vidim aj u nas podobne. Su tu ludia, ktori by ti poradili, ako sa da usetrit na jedle. Uprimne, ja som to skusal. Da sa na strave naozaj usetrit dost, ale stoji to vela casu a namahy, Treba planovat nakupy a varit 2-3x do tyzdna, nosit si jedlo do prace, atd. Nie je to lahke, ked travi naprilkad muz vela casu v praci a zena zabezpecuje okrem ineho ucenie s detmi atd. Takze pokusny mesiac mi vysiel 350 e pre 4-clennu rodinu strava, ale jedalnicek bol pomerne chudobny a nie je tam vela miesta pre kupovane zdrave potraviny. Podla mna dlhodobo neudrzatelne.
Kde sa da usetrit inde, to je otazka. Ja napriklad si vediem excel so vsetkymi vydavkami a prijmami a zapisujem kazdu polozku. Nie je to az take tazke, ked mas internet banking, a z hotovosti ide malo.
Ale aj napriek tomuto systemu, a napriek tomu, ze mame prijmy vyssie ako pises ty, odlozime priemerne mozno tolko co vy.
@tyblava23 pridete o danovy bonus, lebo presiahnete obaja hranicu? myslim, ze 3600 eur v hrubom je mesacny prijem na jedneho, odkedy danovy bonus pada. ak teda obaja presiahnete tuto hranicu, mate hruby mesacny prijem cca 7200 eur, a to v cistom urcite nie je 3000. ci ako si to myslel?
Je nutne im odkladat az 700e mesacne ked mas pocit ze mate potom malo ? Nestaci napr. 500 ?
@sigognac ďakujem,to je dobrý nápad. Ja si vediem obmedzenú štatistiku,keď si zapisujem len väčšie (Tzn. Nad 100€) výdavky. Ale čím ďalej tým viac som presvedčený že práve tie nižšie výdavky spôsobujú tu aktuálnu situáciu.
Čo sa týka sporenia na jedle,neviem a asi si ani nechcem predstaviť. Presne kvôli pracovnej vyťaženosti (najčastejšie). A ďakujem za radu s daňovým bonusom. Urobim si to rovnako,keďže na mesačnej baze to vyzerá lepšie,ale logickejšie mi to pripadá raz za rok. To určite áno.
Zatiaľ deti nemám, avšak je nutne odkladať deťom dokopy 700€? Mne ani môjmu mužovi neodkladali nič, šli sme do života s “holou riťou” a tu sme. Nechýba nám nič.. naopak, ľudia z okolia, čo dostali všetko zadarmo si nič nevážia a aj v dospelosti stále očakávajú že im rodičia dajú …
Nechapem zmyslanie ludi: odkladame detom 700€ mesacne t.j 8400€ rocne. Aky mate urok?
Preco ste radsej nekupili byt( pripadne 2) ako ukladat do madraca 8400€ rocne. Uz vam to tu pisali hodnota 1 mil SK a 33 000€ aky je rozdiel. Skuste sa nad tym zamysliet.
@alkoholik súhlasím.
@tyblava23 znížiť náklady.