Ahojte . Syn má dvadsať rokov, teraz pracuje druhý mesiac za ten prvý sme od neho nechceli nič. Teraz sa z manželom nevieme dohodnúť koľko od neho pýtať za komplet servis 🙃 teda bývanie, elektrina, internet, voda, kúrenie, strava, pranie .... a proste všetko ostatné. Bývame v dome má vlastnú izbu. Zarába okolo 1 500 € mesačne. Ja by som chcela 300€ manžel že 500€ a budeme mu 200€ odkladať aby on o tom nevedel. Že aby mal nejakú predstavu o realite keby býval sám tak z 500€ neprežije. Ale mne sa zdá 500€ moc . Neviem . Čo vy na to. Ďakujem.
Suhlasim, ze mesacne naklady deleno 3. Syn ma 20 rokov a myslim si, ze nejaku financnu gramotnost by uz mal mat a nemusite mu “poza chrbat” odkladat 🤷🏼♀️ alebo mu to otvorene povedzte, ze chcete aby si tvoril rezervu na osamostatnenie, tak 500 a 200 mu z toho odlozite.
Pytat 300e. 500e sa mi zda dost. Ak teda, tak by som mu povedala, ze cast z toho bude na sporenie. Inak na mladeho chakana pekny nastupny plat.
mne sa 500 nezda vela, vzhladom na to, ze mu ostane 1000 ako vreckove 🙂
Náklady na domácnosť deleno 3. Stravu sa dohodnúť s ním, či chce prispievať, alebo bude mať vlastnú poličku. Prať si bude sám. Nedoplatok deleno 3 atď..
500 mi pride dost vela, aj ked teda neviem o akom meste sa bavime... Zase byvat sam je uplne ine, ako byvat s rodicmi a za 500 si vie na SVK najst minimalne garsonku. To s tym odkladanim mu istej ciastky je mile, aj mne to tak spravila starsia sestra ked som byval u nej v podnajme a potom ked som odchadzal ma tie peniazky potesili 🙂
Neklamte mu, rovno sa porozprávajte koľko stojí bývanie a koľko by si myslel, že je vhodné prispieť. Odkladať si tiež môže aj sám v banke, netreba mu do toho nejak extra kecať.
Ked som zacala pracovat a este byvala u rodičov, tak som im platila tretinu svojho príjmu.
500 je priveľa. 300 stačí. Však zas ešte len začína pracovať. Možno si odkladá peniaze na niečo.
@evaplev ja som byvala s ocom a jeho pristelkou asi 3roky a zarabala okolo 1200€. Za byt otec platil 300€(chcel odo mna 100€) a striedali sme sa pri vacsich nakupoch. jeden tyzden nakupovali oni, druhy tyzden ja. Cize dokopy som im davala mozno 300€. A tu 100€ mi tiez odkladali a potom dali v obalke na prilepsenie. Otec chcel, aby som si co najviac setrila, nechcel odo mna vela penazi. +mi este niekedy natankoval alebo umyl auto.
@evaplev mesačné náklady rozdeliť počtom členov rodiny. Požadovať účasť na určitých domácich prácach. Peniaze by som mu odkladala a pri osamostatnení by som mu všetky dala.
@evaplev tak spravte kompromis a pýtajte od neho 400e mesačne. Prípadne to ešte aj s ním prebrať, možno že by súhlasil s tým manželovým nápadom že 200e z tých 500 mu sporiť.
A len tak zo zvedavosti, syn má akú prácu? Lebo na 20 ročného chalana 1500 v čistom nástupný plat, to je ozaj pekne 🙂
500 eur? na jeho mieste by som sa za takých podmienok odsťahovala.
No manžel to myslel tak že za 500€ by neprežil nie iba nájom ale všetko strava, pranie...
Najlepsie mi pride, ak si vsetky vydavky vydelite 3 a hotovo. U nas to tak tiez bolo, ked si na to tak pamatam. Mama mi vsetko ukazala prepocitali sme a bolo. Ako chapem aj manzela, ked sa to tak vezme ostane mu dost a potom ked sa uplne osamostatni, tak mu nejaku cast vrati ako prispevok. Ako ani to nie je zle vymslene, mal by to ako take sporenie
Náklady na domácnosť deleno 3 + nejaký "paušál" na stravu, pranie atď.
500 eur sa mi zdá ok, keď má doma full servis
@pribinak tak ja by som od svojich deti nechcela nič 🤷♀️ budem im pomáhať presne tak isto, ako moji rodičia pomáhali mne. Ale ak chcú rodičia brať od syna peniaze (úplne to chápem a rešpektujem), mne ako dieťaťu by bolo ferovejsie, keby vidím, za čo tie peniaze dávam. Ja sama, keď som žila s mamou som chcela vidieť všetky blocky, spočítať, a vydeliť, aby som prispievala (síce som sa dozvedela, že to odkladala a teraz to majú detská na sporení, ale to je vedľajšie). Pýtať 500€, 200€ odkladať bez toho, aby vedel čo sa s tými peniazmi deje mi príde jednoducho veľa 🤷♀️
Ja som tak rada za mojich rodicov, ktori ma zivili 20 rokov a tych par mesiacov este pockali kym sa osamostatnim.
@ikisaka999 garsónku za 500 aj so stravou a praním? Ťažko...
Za 500 euro by som odisla byvat do jednoizbaku sama a nie s rodicmi byt, ja som rodicom prispievala malu sumu a oni zlaty po dvoch rokoch som sa odstahovala a oni mi dali ako darcek komplet celu sumu co som im prispievala, ze aby som mala na zaciatok, ja som za 300 euro maximalne, chlapec zacne robit a vy po mesiaci hned od neho chcete pytat smutne ako rodicia zmyslaju hned len love, nevravim, ze ho mate zivit ale zo zaciatku by som tak 200 eur dala
podla mna je lepsie namiesto full servisu ho nechat, nech nieco aj robi on, teda nech obcas nakupi, operie, uprace... lebo bude uplne nepouzitelny, ked sa raz odstahuje. sla by som na 1/3 pri nakladoch (tie, co si vymenovala) a na striedacku pri "sluzbach" a nech si odklada sam - uz je dospely. bolo by mi divne, keby mi mama takto sporila, ja som si sporila sama od 15, vela som sa pritom naucila.
Ukázať mu všetky náklady na domácnosť vrátane stravy a spýtať sa, koľko on považuje za vhodné prispievať. Veď to nie je škôlkar, normálne ho zapojte a dovoľte mu správať sa dospelo 🙂
500 by sa mi zdalo veľa, ale ak zarobí ako 20 ročný absolvent 1500€ mesačne v čistom, tak má naozaj veľmi dobrú prácu, kde je perspektíva, že plat mu bude rásť. Takže za komplet bývanie, jedlo, plus "služby" (navarené, opraté, upratané...) je to v jeho prípade možno aj vhodná suma. Zvlášť, ak mu tých 200 budete odkladať. O tom by som ale synovi dopredu povedala, nech vie, že mu to šetríte. Možno bude mať motiváciu potom aj sám si šetriť na vlastné bývanie.
Tiez som za ...neklamte mu ale kludne odkladajte ;) ...500 za full servis je ok.... V garzonke by si sam pral a varil atd..
Mesačné náklady celej domácnosti deleno 3