Koľko prispievate rodičom?

misicka177
5. máj 2021

Dobrý deň 😊 ,vy čo žijete s rodičmi ci už s priateľom alebo bez koľko im prispevate alebo ako to máte dohodnute? Prosím normálne odpovede

elizabet173
5. máj 2021

@misicka177 nezijem s rodicmi, ja som rodic a zije s nami moj dospely slobodny syn, prispieva 200 eur mesacne, sem tam urobi nakup. Takto sme sa dohodli, ja mu ale tie peniaze odkladam (on o tom nevie), ide si brat hypo, takze sa mu zidu.

ella_price
5. máj 2021

Ja som im dávala 200 eur (tiež som občas urobila nákup). Mama mi to potom odkladala (nepovedala mi o tom), dala mi to keď som sa sťahovala a kúpila som si za to šaty a ďalšie veci na svadbu :D

misicka177
autor
5. máj 2021

@elizabet173 ďakujem za odpoveď😘

misicka177
autor
5. máj 2021

@ella_price dakujem😘

linda117
5. máj 2021

@misicka177 ahoj, my mame s manzelom spolocne finacie, ale ked sme spolu zacali byvat a neboli sme zobrati, manzel platil poplatky za elektrinu, internet atd a ja som nakupovala jedlo, drogerku - vyslo to cca rovnako.. A ked som byvala s rodicmi, davala som im 100€.

martina1201
5. máj 2021

200€ si myslím je fajn suma a občas nákup.

tuppuk
5. máj 2021

My sme v tomto mali riadne šťastie, že ten čas čo sme u svokry bývali, tak nechceli nič, lebo nám tým pomáhali. Viem, že takých rodín je málo ale oni sa k nám super zachovali a som im doteraz za to vďačná

puertorico
5. máj 2021

ja si myslím že sa to odvíja od výplaty. ak má dieťa 500€ výplatu, tak je to teda dosť pýtať si skoro polovicu z jeho platu. Ale chválim každú mamičku ktorá im odkladá korunky a potom im to pri nejakej významnej príležitosti dá. 🙂

jaruska_12
5. máj 2021

My dávame 150 € a každý deň nákup

veroniak12
5. máj 2021

My sme prispievali 200€

kaktus87
5. máj 2021

Ja pred 10 rokmi 150€

alana1
5. máj 2021

no my sme nasim davali 120eur, bolo cca 13 rokov spat...ja som bola na rodicovskej co bola nejakych 180e a muz zarabal nejakych 600e...nasi nam potom dali pozemok na stavbu domu v hodnote cca 20000eur...

jazula
5. máj 2021

Brat daval pred 6 rokmi 150 Euro za takmer klasicky mama hotel (a mama mu to rovno odkladala, po odstahovani ako keby nasiel)

elizabet173
5. máj 2021

@puertorico ja som to zazila pred rokmi, tiez som rodicom mesacne davala, ale sumu uz si nepamatam, bolo to este v korunach. Oni mi to odkladali, zaokruhlili a ked som sa vydavala, dali mi obalku. Muzovi rodicia tiez, nebolo to nejako vela a velmi potesilo a pomohlo pri starte, tak som prebrala stafetu 🙂 Este upresnim, ze u nas sa o klasicky mamahotel nejedna ani nahodou, od 18. rokov si syn sam perie, chcel to tak, suhlasila som aj ked by bolo ekonomickejsie prat spolu, nema problem navarit, aj upiect, povysavat, vcera pokosil okolo celeho domu. Ziadne obskakovanie synacika mamickou sa nekona.

evinqua
5. máj 2021

@misicka177 ja som zila asi 2 roky po skole s rodicmi, pred 15 rokmi a nedavala som nic, ale robila som parkrat tyzdenne maly nakup potravinovy, v hodnote 100 e dokopy mozno.ak by raz moj syn vyuzival mamahotel, tak by som chcela nech posiela urcitu sumu na ucet/aktualne by som dala povedzme 200e/osobu a nazbierane by som mu odovzdala, ked si kupi vlastne byvanie

bagre
5. máj 2021

@puertorico na jednej strane pravda, no na druhej... ten čo zarába 500 eur a nebýva u rodičov žije kde? Veď keď nemusí riešiť poplatky za dom a v ňom a stravu asi tiež nie...tak tých 300 mu ostane (na oblečenie, mobil, záľuby...) nie?

kkovacovak
5. máj 2021

@misicka177 pred niekoľkými rokmi som dávala 50€. Chodila som externe do školy a mala som slabý príjem tak to zohľadnili. Peniaze mi odkladali čo som nevedela a keď som sa sťahovala tak mi mama za tie peniaze nakúpila vybavenie do kuchyne 🙂

fantaghiro21
5. máj 2021

Hm.... Od nas, ked sme potrebovali vykryt na pwr týždnov bývanie leo sme predávali byt, tak za 4 osoby, otec pýtal 400 eur a zvyšoval na 600.
Tlacili sme sa v jednej malej izbe, bez nároku ist kedykoľvek sa okuoat, navariť...
Tak sme potom tahaki naraz najon ktory sme nasli, aj hypotéku na dom kfory sme kúpili.

Inak mi príde nezmysel ked rodicia pýtajú peniaze,škrobia do "ponožky" a akoze ich potom vrátia po nejalom csse deťom...
Mam informácie, ze niektorí byvali u rodičoch aj 2 - 4 a viac rokov...
V tomto prípade, je inflácia strašná....
pekne gesto, ale velmi nerozumné. (opravte ma ak sa mýlim)

kkovacovak
5. máj 2021

@fantaghiro21 400-600€ za jednu izbu? Fuha tak to je sila. Veď za to by ste si mohli prenajať byt.
Neviem či zrovna moji rodičia zohľadnili nejakú infláciu keďže im absolútne nešlo o nejaký zárobok na mne ale o to ma naučiť platiť každý mesiac a o to aby som sa naštartovala na vlastné bývanie. Chceli ma podporiť a nie zarobiť. Asi ako každý normálny rodič. Bývalá som takto len rok. Peniaze oskladali a potom prispeli. Je to pekné gesto od každého rodiča ktorý to takto má

aknamorka22
5. máj 2021

@misicka177 ahoj, ja ked som bývala tak 100€ akože nájom plus som raz za čas urobila nákup 🙂

fantaghiro21
5. máj 2021

@kkovacovak ano, prenajali sme si potom byť a platili nájom plus hypo🙃
Chápem xo chceš povedať...
My sme nepotrebovali sa učiť kalkulovat s peniazmi, lebo sme dlhodobo uz fungovali...a boli sme samostatní...

Akurát som myslela, ze pokiaľ rodicia maju nejakého toho Filipa, zalozia pre deti skor nejaku investíciu, ktorá sa aj oplatí a bude pracovať ako zgrlosit nejaké peniaze, ktoré maju rapídnu infláciu....
Aspon mi to tak ideme spraviť...
A za tych 200 eur, ktoré vyberali od dieťaťa, mohli rodicia bud vložiť na investície, alebo nieco kúpit... Hrnce, vybavenie, náradie do kuchyne .. Ale určite by som ich nenechala len tak niekde v ponožke...

choco6
5. máj 2021

My davame 120€, ale to je za elektrinu, plyn, plus ak pride poplatok za odpad zaplatime svoju cast. Inak mame vlastne poschodie takze potraviny, drogeriu si kupujeme sami.

martina1201
5. máj 2021

@fantaghiro21 nekomentujem zderatvo tvojho otca, lebo to zderatvo bolo ale vyjadrím sa k tomu že nezmysel pýtať od detí a potom vrátiť.
Podľa mňa tým rodičia učia deti to, že za každu službu sa má platiť. Ak by mladému človeku v mamahoteli za ktorý platiť nemusí ostala celá výplata, tak nemá dôvod sa odsťahovať. Ja si myslím, že je správne nastaviť si pravidlá aj za tú cenu že rodičia tie peniaze deťom odkladajú a dostanú ich deti keď sa odsťahujú.

Mládež chce žiť a užívať si a nie šetriť. Veľa mladých ľudí nevie čo to je šetriť a výplaty minú do mesiaca bez toho aby čokoľvek odložili.

makova333
5. máj 2021

Nedavala som pevnu sumu (byvala som sama s rodicmi a surodencom, kym som si nekupila byt). Vsetky poplatky plus strava sa vydelili poctom osob v domacnosti a tu kazy dal. Ked bol nedoplatok zas sa delilo poctom osob, preplatok detto. Drogeriu/oblecenie si kazdy riesil sam. Tie peniaze mi nikto nesetril, setrila som si sama. Ci to tak bolo dobre neviem...

kkovacovak
5. máj 2021

@fantaghiro21 ano chápem že investicia by bola fajn ale do ďalekého budúcna. Aj teraz keď už som staršia a pozerám sa na to s odstupom času tak som rada že to spravili práve takto. Človek pri riešení vlastného bývania potrebuje veľa financií a každá koruna dobrá. Ja som bola vďačná že mám za čo nakúpiť hrnce a chladničku. Keď už ale takto uvažujete a to bývanie u rodičov by bolo dlhodobejšie tak by som to spravila kombinovane. Časť na ruku a časť do nejakých investičných fondov. Aj to je dobre riešenie.

hettinka
5. máj 2021

Mam dospelú dcéru na VS a nič od nej nechcem. Popravde jej peniaze dávame. Ak si zarobí niečo na brigáde, bude mat na prilepšenie. S frajerom by som jej u nás bývať nedovolila, tak to je bezpredmetne riešiť.
Ak sa zamestná a bude ešte bývať doma, možno by som vzala 50-100€, ktoré by som jej odkladala, ako pisala @elizabet173

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
5. máj 2021

@lubka261 mne to nepripada, ze oni pomahaju rodicom, ale skor ze rodicia pomahaju detom... ak by si deti mali zabezpecovat vsetko same, bolo by to ovela viac.

fantaghiro21
5. máj 2021

@0silvia0 hm... Mna niekedy série to, ze vlastne nam s manželom nikddy nikto nepomohol, ani rodicia.Ked sme to najviac potrebovali, museli sme si vybudovať nejaku pevnejšíu cestu pod nohami a vykorculovat z "problémov"ci finančnej neistoty.
Človek ma asi v sebe závisť, mrzí ho to.. Ako sa niektorí bijú o hruď, valaju na exotických dovokenkach, žijú v prepychu, bez hypotéky... Dostanú takmer zadarmo pozemky a domy...
A človek, ktory aj vie nejaké to pozadie, vie ako a akym spôsobom získali (samozrejme nie všetci, tu sa neda všetkých hodiť do jedného vreca) ten blahobyt-keby nemali tu ich mamku, rodičov, svokrov, ujov, tak sa ani nevyseru....

Niekedy si ale vravím, ze síce sme žili určite obdobie tak, ze sme prevracali kazdy halier, a este počas školy(SS/VS) som aktívne brigádovala ked som mohla, naučilo ma to zodpovednosti, a mat poriadok vo financiach....

Niektorým by sa zišiel taký krst ohňom.Hlavne tym, ktori si dlhodobo nevedia spraviť poradok vo svojom živote a neustále vykoristuju rodinu /rodičov....

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz