Koľko platíte v byte za kúrenie?

erienka
28. máj 2015

Vcera nam prislo vyuctovanie nakladov za byt a opat mame nedoplatky na kureni. Ked to rozratam na mesiac, mesacne uz za kurenie platime 110 eur. Podla zalohoveho predpisu mame celkovu plochu bytu 83,8m2 (nemyslim, ze je az taky velky, asi to zahrna i balkony). Zaujimalo by ma, kolko platite za kurenie vy. Uvazujem totiz o tom, ze by sme si dali urobit svoj kotol. Dakujem

simsalabim
28. máj 2015

@erienka za podobne velky byt sme za kurenie platili aj my okolo 100€, v zateplenom panelaku a s termostatickymi hlavicami, radiatory sme mali casto studene, lebo sa vypli same - bolo teplo, s vykurovanim "pomahali" susedia (mali sme susedov zhora, zdola aj zprava a zlava). Po prestahovani do domu s 2x vacsou plochou a samozrejme s vlastnym kotlom platime mesacne za plyn cca 55€. V tom je aj varenie a ohrev vody. Nechcela som tomu uverit. A to nas dom nie je nejako extra zatepleny. Ale mozno zavazi aj to, ze vykurovanie je podlahove a teda teplota vykurovacej vody je o dost nizsia ako ta, co ide do radiatorov...ale aj tak si myslim, ze panelakove vykurovanie je velky biznis.

nair
28. máj 2015

@erienka Toto je cena primeraná elektrickému kúreniu v nezateplenej bytovke, takže ak máte elektrické, je to normál.. Ak máte v bytovke viac prázdnych bytov, resp. tých čo nekúria a dajú sa vykurovať susedmi ako @simsalabim , tak vlastne platíte aj za ich teplo 😉
Odpojiť sa nie je tak ľahké, lebo Ty sa odpojíš, urobíš si vlastný kotol (čo tiež nie je jednoduché - stačí sa spýtať ktoréhokoľvek projektanta kúrenia), a prestaneš kúriť, a teda susedia budú kúriť Tvoj byt.. A to sa asi nebude páčiť nikomu, a teda Ti to susedia neschvália..

ellca123
28. máj 2015

byvam v rodinnom dome,kurime drevom a ked su najväčšie zimy tak trocha uhlim
a vyjde ma to viac + praca pri priprave sa clovek nadre jak kôň

mirisel
28. máj 2015

@erienka my mame vlastny kotol, nezateplenu bytovku a kuri sa len nad nami a z casti vedla.. platime 70e mesacne..a vychadza nam to tak ze sme na nule teda nedoplacame ani nam nevracaju.. byt ma 78m

simsalabim
28. máj 2015

@nair my sme sa nedali vykurovat 😠 Ved ak mas termostaticke hlavice, same sa vypnu, nie? Radiatory sme nevypli, tie hlavice mali namontovane vsetci... Rozhodne sme nemali teplo na ukir niekoho ineho. A okrem toho, tych 100€ sme platili stale...co je pidla mna dost.

kamilka1986
28. máj 2015

My mame rodinny domcek a celu zimu sme kurili drevom(10m) za 350 EUR a trochu nam este z neho aj ostalo

bonaqa2013
28. máj 2015

máme rod. dom plocha 120 m štvorc. za plyn platíme mesačne 36e. Je to kúrenie, teplá voda, varenie. Prišiel nám nedoplatok 1,5e, ale 36 e platíme zas zálohové platby.

kitty88
28. máj 2015

My sme platili minuly rok mesacne 44 eur, mali sme dost vysoky preplatok, tak sme to znizili o cca 20 eur. Byt ma rozlohu 68 m2, zateplena bytovka, sme pod strechou (pred par rokmi robili novu), mame celkom teply byt, netreba nam velmi kurit... Inak v bytoch to je tak, ze platis nielen za celkovu spotrebu, ale este sa tam rata podla dielikov v radiatoroch a m2 bytu aj spolocnych priestorov tusim, su tam nejake koeficienty a tym sa to prepocitava... My sme mali dost nizku spotrebu a cakali sme este vyssi preplatok, no po rozratani a prepocitani nam vyslo menej...

nair
28. máj 2015

@simsalabim Nerozčuľuj sa, to bolo príklad.. Totiž, Ty si dáš radiátor na 2 (dajme tomu že 20°, neviem tie teploty, my mávame na 3 a to je cca 22°), sused na 6 (lebo chce mať v byte 25°), takže kým on celý deň kúri, Vám sa radiátor ani nezapne.. To je len na vysvetlenie získania tepla zadarmo od suseda.. Sama hovoríš, že máte susedov zo všetkých strán, takže si kúrite navzájom..

100€ je dosť, na starú nezateplenú bytovku alebo kúrenie konvektormi však primerane.. My platíme za byt 100m2 asi 120€ za všetko okrem elektriky - teda kúrenie (máme spoločnú plynovú kotolňu pre celú bytovku), voda, spoločná elektrina v dome, upratovacia služba.. Sme v podkroví s vikiermi, takže máme fakt veľa ochladzovaných plôch a málo stien na akumuláciu a susedov máme iba z jednej strany a zdola.. (Ale sme v relatívne mladom, ani nie 10 ročnom zateplenom dome..)

erienka
autor
28. máj 2015

@nair u nas sa zacali ludia odpajat od kurenia a kvoli nim stupaju naklady za kurenie. My sme tiez susedovi odmietli dat podpis, ked ich zbieral, lebo sa chcel odpojit. Ale ostatni mu dali, tak teraz pekne platia aj zanho. Mas pravdu, my by sme uz asi potrebny pocet podpisovat nedostali, ale co robit v tejto situacii, dokedy sa to este bude navysovat?

erienka
autor
28. máj 2015

@nair uz len doplnim, ze byvame na najvyssom poschodi v nezateplenej bytovke, susedov mame z oboch stran. A inak platime za byt 150 eur mesacne (plus elektrina). Teraz kvoli zvysenej cene za kurenie to bude 160 eur

enya00
28. máj 2015

my mame 74m2 a platime 80€,mame v tom uz aj za teplu vodu.Byt mame poschodovy,kurime celu zimu na 5ke a zatial nam vzdy vracali

nair
28. máj 2015

@erienka Ak nemáte zateplenú strechu, tak máte veľký únik tepla práve tadiaľ.. Ak nesúhlasia všetci vlastníci so zateplením celej strechy, dá sa urobiť aj to, že si zateplíte iba strechu nad vlastným bytom, čo je síce technicky náročné, ale ak dostanete súhlas od ostatných a máte na to peniaze, návratnosť by mohla by dobrá.. (Dokonca som už videla aj bytovku, kde bol zateplený iba jeden byt - teda strecha, a na fasáde bol odskok - vyzerá to škaredo, ale vnútri majú určite teplúčko a neplatia toľko 😀 Všetko však záleží od konkrétnej situácie, typu bytovky, súhlasu susedov.. Lebo je zbytočné meniť kúrenie, ak vykurujete susedov a vtáčky na streche 😉

erienka
autor
31. máj 2015

@nair zabudla som dodat, ze nemame merace, takze u nas platime za kurenie vsetci rovnako na zaklade velkosti bytu (teda az na toho jedneho suseda, co ma vlastny kotol, ale s nim nesusedime). Takze aj keby si dam zateplit byt, platili by sme stale rovnako

kamajka
31. máj 2015

@erienka ja mam bytik 62m a vyuctovanie mam 716e skutocny naklad za kurenie za cely rok...a to este bola mierna zima v r.2014...no comment...

denisa_fabian
31. máj 2015

My mame byt 70m2 a zateplenu bytovku. V byte je naozaj velmi teplo cely rok, takze v zime casto nekurim. A to som z tych zamrznutych. 🙂 Len ked je velka zima, tak si zakurim vacsinou iba vecer, lebo cez den som v praci. Takmer cely rok som sama doma, tak kurim len v obyvacke a kuchyni. Tento rok som mala rocne naklady iba 94,56€. No ked bude v byte male babatko a budeme doma cely den, tak to urcite pojde rapidne hore. Uz teraz som zvedava. 😖

denisa_fabian
31. máj 2015

Inak v decembri bola u mna moja sestra s jej malou a moja mama a v byte bolo tak teplo, ze sme cely den mali vetracku otvorenu. A to som vobec nekurila. Neviem, co sme to za byt kupili, ale aj byvala majitelka vravela, ze je velmi teply. 🙂 Samozrejme, ze sa z toho tesime, len uvidime dokedy. 🙂

dominicek19
31. máj 2015

62m3 a vyuctovanie mame skutocny naklad 725 eur

kamajka
7. jún 2015

@dominicek19 ahoj to mate podobne ako ja, cim vam kuria? U nas robili pred 7r kotolnu na stiepku, rozbili cele cesty pri panelakoch, dali vymenicky tepla, malo byt teplo lacnejsie ale kazdy rok je len drahsie a drahsie...vyprdnut sa im na taku stiepku, zas len spolocnostiam do vreciek ide a ludia sa mozu aj pototo.