Dobrý deň,
Máme strach z kúpy nehnutelnosti no radi by sme sa už osamostatnili, nevieme ako to funguje, aká je istota že nam schvália hypotéku, či máme dobré predpoklady a aké drahé domy môžeme pozerať.
Môj plat 1000 v čistom plus stravné, na účet mi cinkne tak 1100 - 1200 aj so stravným.
Manžel 700 v čistom s tým že dostáva (na čierno) do ruky ako kedy raz 500 raz 650 podla toho kolko maju prace.
Máme našporených 50 tisíc ktoré máme okamžite k dispozícií na účte.
V banke nam povedali že by nám dali hypotéku max 115 000 preto pozeráme nehnutelnosti za max 170 tisíc, no ani za túto sumu niesú vždy bohviečo. Potrebovali by sme poradiť či je strach na mieste, či nam požičajú aj viac, čo ak prídeme o pracu, materská atď.. zvladneme to?
Ďakujeme moc za rady
To čo ti povedala banka dostanete plus mínus všade rovnako "na čierno" príjem ti nikde nezoberú v úvahu. Keby nebol muž somár a nerobil z časti "na ruku" mohli ste mať omnoho lepšiu hypo a nemuseli sa triasť "čo keby". Treba buď hľadať teraz čo je vo vašom rozsahu (115000€) plus vaše našetrené peniaze alebo omnoho lepšie, nech pekne muž si nájde poctivú prácu kde bude priznávať príjmy a požiadate o lepšiu hypo napr za rok, lebo neviem čo chcete robiť ak budete platiť 600-700€ len hypo bez ostatných výdajov a stane sa niečo ako že muž bude mať úraz a dlhodobo napr rok bude PN , čiže "na ruku" časť príjmu bude fuč a PN bude mať extrémne mizernú . Spočítaj si sama či by ste v takej situácii to "utiahli" . Ver mi , že takých "hrdinov" čo kvôli načierno príjmu prišli o majetok sú plné ulice. Kým by muž nemal normálnu prácu by som do hypo s ním nešla
stravne sa do prijmu nepocita
@samimami777 prečo by mal byť somár, myslíš že si tie na čierno peniaze sám pýtal? Ked robíš u súkromníka, bohuzial je to tak. Ja som rada aj za tie peniaze ked donesie domov aj ked viem že čo si povedala o PN a dôchodku je pravda ale nemôže byť každý IT a zarábať 2000 v čistom, to reálne máte všetci platy v čistom nad 1000€? To akože kto zarába 700-800 eur v čistom nemá právo na vlastné bývanie?
@tucniak68152122 co s tym ma pravo na byvanie?v ziadnej banke ti bocne peniaze nebudu akceptovat bohuzial,kedze to nemas nikde zdokladovane.bohuzial taka je nevyhoda penazi na ruku
@tucniak68152122 tak odrdbáva štát, odrbáva seba, tak sa to musi niekde odraziť. Jednoducho tie peniaze pre banku neexistujú.
Ja sa nehádam že chcem aby banka tie peniaze brala do úvahy. Ale čo robia ludia ktorí zarobia 800€ v čistom niekde vo fabrike na 3 zmeny bez žiadnych bočných penazí? Takí ludia nemajú pravo na vlastné bývanie a sú odkázaní na bývanie v prenájme v jednoizbáku? To všetci zarábate nad 1000 eur?
@tucniak68152122 tak bohuzial,pravo na byvanie ma,ale logicky ked zarobi 700e v cistom tak mu nikto nepozicia tolke peniaze lebo by mu nevyslo na splatku.
@tucniak68152122 nech sa skusi manzel opytat v praci ci mu na nejaky cas nebudu vyplacat vsetko na pasku. Kamoske tak stacilo 3 mesiace, mala preukazatelny prijem, dostala hypo a zas dostava cast platu na ruku. Ja to neschalujem, ale zivot je vselijaky...
Nejde o to, ze by bol somar, ale sucasne riesenie s peniazmi na cierno je proste kratkozrake a v buducnosti sa mu to jednoducho vypomsti presne uz z vyssie spomenutych dovodov. Z coho mu vypocitaju PN? Dochodok?
Samozrejme, ze nemozme vsetci zarabat ako IT, ale snad nechces tvrdit, ze len ludia v IT sektore sa maju na Slovensku dobre....???
Druha vec je, ze je to variabilna zlozka. Sama tvrdis, ze raz ma 500, inokedy 650. Ked nebude roboty a dostane len 300 na ruku, potom co?
Ja som s takouto variabilnou mzdou zil urcity cas, ale nie skrz toho, ze by som pracoval nacierno ale proste som sa ocitol v zlej firme. Problem je, ze tvoje fixne zivotne naklady velmi variabilne nie su, minimalne povinne platby ako energie, hypo, telefon, poistky urcite nie.
Budes zit ako na horskej drahe. Jeden mesiac ako zemepan, dalsi mesiac ako nevolnik na roli.
Ak malo zaraba je potrebne bud zmenit pracu alebo na isty cas odist do zahranicia a robit na tyzdnovky. Mnoho ludi tak robi urcity cas kym sa dopracuju k svojmu cielu.....alebo sa vzdelavat a najst lepsie platenu pracu.
Nuz robte ako myslis, ale ak si nazoru, ze 700 na vyplatnej paske a 600 na ruku je cesta k stastiu tak ja osobne ti urcite nebudem davat rady ohladom financii pretoze ak s prijmom muza nevidis ziaden problem, rady ohladom hypo tvoju situaciu zazracne nezlepsia.
Ja sa necudujem, ze mate strach si vziat hypo pretoze sama dobre vies, ze tie peniaze na ruku su kadejak.
Moja osobna rada je, ze mate k dispozicii 1700 eur v cistom a z toho by si mala vychadzat. Prikryvaj sa takou perinou na aku mas. Sam sa snazim zit v ramci svojich moznosti a necitim taku neistotu ako ty a tiez mam hypo.
@tucniak68152122 dôležité je mať všetko na papieri. A ľudia, ktorí zarábajú 700 eur v čistom, nebudú kupovať nejaký 3izbak na začiatok, ale 1izbovy byt, aby vyžili.
@tucniak68152122 žiadne právo na bývanie neexistuje. Nuž,prikryvajte sa takou perinou na ktorú máte. Celkovo načierno mať peniaze,tak ako písali kocky nado mnou,je zle v dlhodobom horizonte.
Peniaze na čierno nenačierno to je jedno keď ich každý potrebuje hneď. Odvádzaš celý život zmení sa systém a dôchodku sa človek ani nedožije... pôžička so 100 tisic a vratis 190 tisic bacha na to... je to hrôza teraz
@tucniak68152122 dneska uz bohuzial fakt nema kazdy clovek na vlastne byvanie 😰 je to smutne ale je to tak. bud si kupis nieco starsie,neprerobene a uskromnis sa alebo proste byvas v najme.
@tucniak68152122 chlap 1000€+ netto zarobí aj ako "len" robotník ak neni kompletne ľavý aj na Slovensku. A áno, je somár keď nepozerá na to čo bude so ženou keby sa mu niečo stalo. Robila som v nemocnici a vieš koľko "hrdinov" čo robilo na čierno tam po amputácii končatiny vyplakávalo z čoho teraz budú žiť keď skoro celý život nepriznali ani cent ? Aj môj chlap by ti rozprával koľko jeho ex kolegov dopadlo čo robilo na čierno. Budeš potom TY schopná utiahnuť hypo sama a ostatné výdaje ak on skončí na PN alebo niečo ? Nie že ? 😉 Každý sa musí prikryť takou perinou na akú má. Keby nemáme dokopy ani 2000€ tak nekúpim barák a budem sa 30 rokov modliť či budem mať ako splácať ale buď si nájdem poriadnu prácu alebo kúpiť len napr. 2 izbový byt v malom mestečku.
@tucniak68152122 Tak hlavne ludia s takymi prijmami nepozeraju domy, ale byty. Ja si neviem predstavit brat s takym prijmom (aj po zaratani tych ciernych penazi) uver 115tisic a planovat rodinu (vypadok tvojho prijmu a vyssue vydavky)
@dadis byty alebo domy v takej cenovej hladine (ak su)... Predpokladam, ze take prijmy (a nacierno) asi nebudete v BA alebo okoli hladat, ale niekde, kde je lacnejsie... Tak mozno nieco viete kupit aj v tej vyske, ako vam to vychadza...Ale rozhodne by som sa nezbavoval vsetkych penazi a nechal si rezervu...
Dámy, tie co pisete, ze preco dostava cast penazi na cierno? Preboha ved to je novodoba móda slovenskych zamestnavatelov, pisete ako keby on za to mohol?!?
Minimalne 50% slovenskych zamestnavatelov (a veru si myslim ze daleko viac) zamestnava ludi vyhradne tymto sposobom. Minimalka na paske, zvysok na ruku. Ked sa ti nepaci, dovi, dalsi to zoberie. Ale kedze clovek potrebuje zivit rodinu zoberie to aj s vedomim ze to nieje vyhodne.
Prero nechapem tie urazky ze somar? Halo.
Banka ti oznámila koľko max peňazí ti dá. Podľa toho musíš hľadať bývanie. Viac ti proste pri vašom prijme nedajú.
A neexistuje žiadne právo na bývanie.
Musíte si nájsť lacnejšiu nehnuteľnosť. Viac od banky aní nechci lebo s tým prijímom sa to nedá splácať. Ak by vám dali 150 000 je to super,ale to sú obrovské peniaze + úroky. Ako by s vam dýchalo. Radšej začnite skromnejšie. Možno neskôr predáte mensie a kúpite vacsie .
@tucniak68152122 neviem, prečo sa tak rozčuľuješ, veď ti len bolo odpovedané na otázku... Každá banka berie do úvahy len a výhradne oficiálne príjmy. Bodka. Dozvedeli ste sa, koľko by vám dali. Ak je to pre vás málo, tak musíte buď zvýšiť oficiálny príjem alebo viac našetriť, aby ste nepotrebovali vyššiu sumu. Žiadne iné riešenie nie je. A áno, čistý príjem nad 1000 € nie je nič neobvyklé, záleží na lokalite a obore.
@joannita to je ale problem tych, co taketo podmienyk prijmu. velka, ci seriozna fiorma toto neurobi. ja by som taku pracu nevzala. taky zamestnanec okrada sam seba a firma a aj on skodia verejnym financiam. chceme skolky, skoly atd - ale aj hypoteky a pod - tak z coho ich mame platit?
@ukulela ale ved hore to vysvetlujem. Niektori proste nemaju na vyber. Su radi ze maju pracu. Odmietnu taku ponuku? Nech sa paci, v rade caka dalsich 20.
Bud rada ze si nebola odkazana na nieco podobne, lebo toto su len take prazdne reci cloveka, co mal stastie a prilezitost robit vo firmach kde sa to nedeje.
Dostanete max. 115 000 eur (a to v každej banke rovnakok), koľko vám povedala banka. Ja nechápem tie príjmy na čierno. Kvôli tomu menšia hypo, menšia OČR či PN, menší dôchodok.