Koľko musím zarobiť, aby sa mi oplatila živnosť?

25. sep 2022

Ahojte. Ešte som síce na materskej ale už pracujem na plánoch, čo budem robiť po. Budem potrebovať živnosť. Ale som v tom absolútny amatér. Vie mi niekto poradiť, ako to funguje? Koľko tak cca celkovo má tá živnosť bude stáť mesačne? Čo sa týka odvodov, dane a všetkého čo s tým súvisí? Aký veľký príjem by som musela vedieť vyrobiť aby som mala aj realny plsť pre seba po odratani všetkých týchto výdavkov? Ak mi to vie niekto objasniť ako laikovi budem vďačná

jarka_black
25. sep 2022

Ťažko vtesnať celú tému do 1 príspevku. Odporúčam poštudovať texty od p. Furmaníka: Ľudskou rečou.
V zásade prvý rok je podnikanie na živnosť veľmi výhodné, pretože máte len povinnosť platiť cca 70 € zdravotné poistenie. Do Soc. poisťovne nemusíte, ale nebudete mať ani nárok na žiadne dávky (napr. PN). Preto treba tvoriť rezervu na takéto situácie.
Aký príjem? Aký chcete!
Pred pár dňami tu bola podobná téma, kuknite aj tam. Dobré podnety tam zazneli.

mogaa
25. sep 2022

prvý rok je povinná len zdravotka a odvody do SP povinné nie sú.....v daľších rokoch odvody do SP platíš len v prípade ak je tvoj ročný príjem nad 6900eur......zdravotné poistenie je cca 80eur/mesačne, odvody do SP cca 200eur....ak si nebudeš platiť odvody do SP(prvý rok ani nemusíš), nemáš za to obdobie nárok na dávky zo SP, toto obdobie sa ti nezaratáva do nem.poistenia - žiadna PN, ani do obdobia na dávky v nezamestnanosti či do dôchodkového obdobia...jednoducho ak tam neplatíš nemáš za to obdobie nárok na žiadne dávky....dane platíš podľa príjmov z Daňového priznania....

maranco
25. sep 2022

Akú čistú výplatu by si chcela mať mesačne?

jujala
25. sep 2022

@maranco povedzme 1700netto

dagmarovita
25. sep 2022

@jujala tak minus mesacné odvody si odpocitaj, kolko teraz su neviem, boli 230, neskor dan zpríjmu ak zarobiš viac eur, bolo to 10 tisic eur za rok teraz je nizsie, účtovník jeho práca bude tiez stat nieco