Ahojte, koľko teraz dávate na stravu mam pocit, že toto čo zarobím a poplatim účty, že ani 100 e na stravu mi nezostane, a to nefajčím a nepijem ani sladkosti nekupujem...varím vždy, ale potraviny sú také drahé, že mi je zle z toho.
@0silvia0 dosť málo, lebo ešte študujem mam jednu brigádu a hľadám si ešte jednu, aby som to mohla zvládať
@motylik1998 práve som si pozerala leták z obchodu obrovské zvýšenie všetkého šľahačkova smotana 1,59?
Pravdaže cítim ako všetko zdraželo 50 eur nákup a nič nenesiem
@motylik1998
velmi zdrazeli potraviny, inflaciu sice uvadzaju ze 10%, ale v potravinach mam pocit, ze niektore veci isli aj o 100% (uz aj maslo bezna cena 4eura, olej ani nehovorim.....)
napr. ked ja porovnam moj nakup.....to iste, co som v minulosti kupila za 60eur, teraz stoji 100eur
zavisi aj kolko clenov je v domacnosti, ci sa vari kazdy den ....a podla toho su vydavky na stravu, niekto sa stravuje v praci, v skole a vari iba cez vikend
ale co som citala tak priemernu 4clennu rodinu vydavky na potraviny su od 300eur vyssie na mesiac
@motylik1998 treba minimalizovať ostatné výdaje, všetko čo fakt nepotrebuješ k životu zrušiť,alebo nájsť najlacnejšiu alternatívu ... U nás napríklad 2 telefóny,internet a telka nás dokopy výjdu na cca 25 € .. kozmetiku a oblečenie kupujem tak, že si na nete sledujem zľavy..a hlavne žiadne pôžičky ... Ľudia sa dokážu zadlžiť na roky kvôli hlupostiam ...
no my sme zistili ze menej $ minieme ked si objednavame z restik 😂 varim raz za cas ale ked je nieco chutne v restike tak sa mi tam oplati dat 10e pre dvoch na menu (s polievkou) ako 20e nakup na jeden den 🙈
sme v podstate len 2ja ale na mesiac minieme tak 400e ...ale na druhu stranu my sme z tych, co kupuju aj blbosti 😅
@lucka114 oblecenie si nekupujem, drogeriu len nutné veci, na záujmy nedávam peniaze ..len nájom, strava, drogeria a internet sú moje výdavky
@lucka114 som premýšľala o nejakej práci z domu, len nič také som nenašla
@marci77 ano to mate pravdu...dakedy som davala 100 e na stravu a ešte sa mi toľko potraviny do ďalšieho mesiaca zvýšili ...teraz keď vidím co sa deje, tak nechápem ako rodiny môžu vyžiť..
@motylik1998 tak potom jedine práca, kde viac zarobis.alebo lacnejšie ubytovanie, internát možno? Ak študuješ,a máš len brigády, aj príjem je samozrejme nižší, to sa potom ťažko radi ... Hlavne, podľa mňa, by človek nemal mať 4 roboty, len aby bolo na chleba... Držím palce, nech to zvládneš
@motylik1998
Ale ak studujes a len brigadujes, prirodzene nemozes ocakavat, ze budes sa sama zivit. Rodicia neprispeivaju? Zijes s nimi?
@luccija ja som momemtalne na rd, pocitam kazde euro, takze ked idem do obchodu a vidim ako vsetko drazie tak len vyvalujem oci.... mlieko rajo z 0.99 na 1.29 a to ho kupujem len obcas lebo je drahe o oleji ani nehovorim.... ja osobne uz riesim pracu a strazenie maleho, lebo si nemozem dovolit byt este rok na rd, jednoducho by nam to nevyslo a fakt ma nebavi pocitat kazde euro a rozmyslat ci si mozem dovolit kupovat dietatu banany za 1,59.
@motylik1998 no 100eur na stravu je málo aj pre jedného.....veď s to logicky rozrátaj, máš to cca 3,3na deň a to aj raňajky, obed aj večeru😉
@motylik1998 urob si rozpocet na stravu, presne si naplanuj co budes varit, jest, kupuj veci v akcii a popri tom hladaj lepsie platenu brigadu.
toto bude pre teba dobra zivotna skusenost.
@motylik1998 no a presne toto bol dôvod, prečo som ukončila štúdium 🤷 peniaze.
Popravde to neľutujem, mala som príležitosť robiť v zahraničí, vidiet svet, zarobiť si.
Aktuálne robím na SVK, nemám zlý plat,ale začínam cítiť toto zdražovanie.
No ale čo sa týka tvojho prípadu, ak chceš doštudovať, určite treba hľadať riešenia. Ak bývaš na byte, na internát sa nedá ísť? Je to lacnejšie.
Ak bývaš na internáte, rodičia ti neprispievajú už nič?
@motylik1998
ano, ja si tiez myslim, ze ked clovek pride do bodu, ze vyplata mu nestaci, treba sa poobzerat po lepsie platenej praci
a samozrejme skresat naklady na zivot, pokym je to mozne
v akej sfere studujes? a v akom meste? nejake socialne stipendium napr. na vyske vybavit, nemas narok?
@liz_lemon no vysvetlim ti to laicky: ja som poukazala na nasu situaciu doma…. Ja som brala aj na ohlad to, ze ja ked uz do toho obchodu idem tak sa nepozeram na ceny a berem co chcem, na co mam chut, a tym padom je u nas logicke, ze ked do toho obchodu nejdem v ten den, ze menej miniem na donaske ;)
@cyberk no ale ved ked aj nakupis viac,mas to doma...
Hadam nechces tvrdit,ze vsetko co v ten den kupis,hned v ten den aj zjete..🤔ci?
Menü su casto vyhodne,ale mas porciu a dovi...v celkovom prepocte to vyjde vzdy drahsie..
@marci77 prosim ta,to co za maslo kupujes za 4 eura????vyskocili mi oci z jamiek!
Zijem v At a maslo za 4 eura som este nevidela.ani v bio kvalite...
@cyberk my to mame tak isto - ked nam objednam obedne menu, kde mne ostane polievka na veceru a muzovi uz daco vymyslim (nevyzaduje teplu veceru, ked mal obed), tak ma to vyjde lacnejsie ako ked ideme do obchodu a to kupime ono kupime a potom skonci x veci v kosi, lebo sa to skratka nestihne zjest a ked ide na nakup moj manzel darmo ma zoznam, prinesie aj x konin, ktore davno nejedol a mal by na ne chut 🤷♀️ muz, ked je nahodou v kancelarii aj tak nechce navarene z domu a radsej ide s chalanmi na obed a nie pri laptope nahadzat co si doniesol a ja ked som s malym vonku na prechadzke, tak sa zastavim niekde a nieco si splasim a kedze ja od mala neznasam jest jedno jedlo niekolko dni za sebou, prave preto, ze mamina si to inak nemohla dovolit a tlacili sme na obed aj na veceru x dni to iste, tak teraz tak skratka nefungujeme ale chapem, ze ked by nas situacia donutila, zrejme by sme to prehodnotili, momentalne "varim" iba malemu, ked trosku podrastie a bude jest co my, tak isto budem varit doma vacsinu casu
@petamich tiež mi to ide na nervy ja a dieťa jeme doma a, keď chcem uvariť "lacné"jedlo typu žemľovka, ryžový nákyp suroviny má vyjdú veľa.Tiez si niekedy hovorím dám 2 gastrolístky máme obed.Ale zase kilo mäsa kúpim za 5 eur a jeden plátok 100 gr z reštaurácie ako menu 6 a polievky nezjeme.Este pokým bolo dieťa malé často som si kúpila, muž jedáva v robote a tiež si možno 2x mesačne z domu zoberie nechce obedare nosiť🙂
@cyberk áno, keď pôjdeš do obchodu už kúpiš džús, niečo navyše...ak by sme boli sami bez dieťaťa tiež netreba riešiť večeru, polievky a jedli by sme menucka bez ďalších starosti, umývania riadu a pod...
@petamich :D :D aj moja mamina tiez varievala na x dni a tym padom teraz mam nechut jest tu istu vec x dni za sebou 😂 a tiez mi je luto tych potravin co sme furt vyhadzovali lebo sa nezjedli... take jahody pokym sa nezjedia v ten den na druhy den mozu ist rovno do kosa 🙈 tod kvalita dnesnych potravin
+ neviem ako ostatni, ale ja ked uz nieco varim tak z tych vyparov a neustaleho dochutovania jedla sa tak "najem", ze niekdy ani to navarene jedlo nezjem 🙈
@luccija ano s dietatom to uz je taka povinnost navarit nieco zmysluplne tam sa clovek nenaobjednava donasok :D my ani prikrmy este nedavame tak tiez nas to coskoro caka 😅
@motylik1998 My sme 4-členná rodina, bývame v rodinnom dome, a každú sobotu robime taký väčší nákup za ktorý platíme okolo tých 40-50€ a to vážne kupujeme len to čo chýba, pripadne to z čoho sa bude variť obed v nedeľu a v týždni kupujeme tiež malo len to čo treba podľa varenia a mne sa to zdá teda naozaj veľa. Aj veľa pestujeme, zemiaky, mrkvu, petržlen, rajčiny, uhorky, jablka nekupujeme a vždy si odkladáme aj do pivnice na zimu aby bolo takže čo sa dá si dopestujeme sami ale to čo pýtajú za bežne suroviny a potraviny je príliš. A ešte k tomu tu na Slovensku kde sa z veľkej časti žije z ruky do úst je to pre niektorých ľudí finančne veľmi náročné.
500-600
@marci77
@kristiii https://potravinydomov.itesco.sk/groceries/sk-S... Možno si budeme musieť zvyknúť aj na maslo za 4e ...
@motylik1998 zalezi kolko zarobis... Ked niekto zarobi dost, zdrazovanie ho az tak nepolozi. Ten, kto zarobi malo, ten to pociti ovela viac.