Koľko mesačne odložíte?

flofi
28. sep 2017

Ahojte, čisto informatívne ma zaujíma, koľko priemerne si bežná slovenská rodina, či už s deťmi alebo bez dokáže odložiť , kým príde ďalšia výplata, inak povedané koľko sa vám po celom mesiaci zvýši peňazí..
Máte pevnú čiastku ktorú odložíte hneď, alebo odložíte len to čo potom zostane ?

Ďakujem tým čo sa zapoja 🙂

dzjanetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ericka_l
28. sep 2017

My sme to zo začiatku robili tak, že sme odkladali až na konci mesiaca keď nám niečo zvýšilo ale časom sme prišli na to koľko si môžeme dovoliť odložiť, je to 50 eur, tak aby nám to nechýbalo ale samozrejme sú mesiace v roku kedy proste kedy treba kúpiť niečo navyše, manžel zarobí trošku menej (nemá pevnú mzdu) a vtedy neodkladáme nič 🙂

magic08
28. sep 2017

odkladam hned ako dojde vyplata, inak by som neodlozila nic.. 🙂

dzjanetta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
candii
28. sep 2017

Nic 😀 na RD sa neda velmi vyskakovat ked ma rodina hypo, uver a ine vydavky 😀

dominika6
28. sep 2017

@flofi hádam nechceš aby ti každý hovoril kolko zarobí a kolko šetrí či kolko míňa..
platí jedno pravidlo..
každý si musí odložiť 10% zo svojho platu ako rezervu..
tak načo písať nejaké sumy ked každý zarobí inak?

ivka225
28. sep 2017

Ako kedy ... ked nie su nejake vacsie vydavky, tak okolo 500 - 600 €.

hettinka
28. sep 2017

@flofi ja odkladám hned po výplate, na sporiaci účet, podľa výšky výplaty o niečo viac ako 10% platu ... lenže tie peniaze neviem odložiť trvalo, teda zvyčajne sa veľká časť z nich minie v lete na dovolenku, alebo ak sa niečo pokazí, alebo deti niečo potrebujú. Mám menšiu rezervu, keby niečo...
Deťom tiež niečo odkladám + platím si ročne poistenie so sporením, synovi stavebko ... takže to sú tiež odložené peniaze, ale nie na mesačnej báze.

cervenaruza123
28. sep 2017

@flofi My momentalne mame rozne vydavky, tak kazdy mesiac si mozme dovolit inak. Ale odkladame si hned, rozpocitame kolko asi by sa nam mohlo zvysit a to odlozime, lebo sme zistili, ze ked to neodlozime, aj tak sa to vzdy nejak zazracne minie 😀.

tina1988
28. sep 2017

Uz niekolko rokov mame nastavene sporenie, odkladame po 100€ mesacne. Stahuje sa nam to priamo z uctu a vyhovuje nam to, lebo inak, sami od seba by sme asi neodlozili, kedze vzdy sa nieco najde. Ale takto proste vieme, ze tie € tam idu.

sazumak
28. sep 2017

My odkladáme mesačne 300 eur, ale to preto, že manžel robí v zahraničí...tri týždne v práci, jeden doma. Keby robil sem na Orave, tak si ešte musíme požičať a nie odložiť 🙂

wena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tykat
28. sep 2017

Pravidelne prevadzame cca 20% z prijmu (to nepocitime) a ked sa peniaze nahromadia a nemame naplanovanu nejaku drahsiu vec tak raz za cas vacsiu sumu prevedieme na sporenie.

nitusiak
28. sep 2017

Máme výdavky, hypotéku atď. no vždy sa snažíme minimálne 200€ odložiť a to len, keď sú väčšie výdavky. Inokedy aj 600 🙂 Teraz sa snažíme žiť z jedného platu, druhý odkladáme, aby sme si zvykli, keď už príde miminko 🙂

kaja01
28. sep 2017

Tak my to robíme opačne, keď prídu výplaty, tak presuniem mesačne rovnakú čiastku na účet z ktorého žijeme.

lili303
28. sep 2017

Myslim ze to zalezi aj od kraja v ktorom byvame. Podla vysky platu a podla toho kto ako vie "gazdovat" niekto bude zit na suchych rozkoch len aby odkladal "na horsie casy" co vlastne si tie peniaze ani neuzije alebo uzije napr ak nasetri napr na dovolenku. A niekto si zije "na vysokej nohe" a na buducnost nehladi. Zije a uziva si zivot aj ked ma rodinu 😁 zije pre tento moment tu a teraz. Ale urcite treba aspon nieco odlozit ak sa da. Nikdy nevieme co sa moze stat a kolko penazi budeme v nudzi potrebovat a ze sa neda na nikoho spolahnut lebo uz nikto nikomu nepozicia..

carrot_apple
29. sep 2017

@flofi každý má iný príjem a výdaj...to sa nedá povedať konkrétne rovnako na každého, ak má muž stály plat napr. 1000 v čistom a žena 600 v čistom a nemajú pôžičky,dlhy,úver=ideál= a čo ja viem 1 dieťa, a napr. bývajú v dvoj izbovom byte a prácu majú blízko do cca 30km napr... tak 1600-170nájom-450strava(s oblečením pre dieťa,drogéria)-80benzín-občas výlet 20-oblečko-50=odložených 830eúr mesačne...za ideálnych podmienok podľa mňa...

marsmykkok
30. sep 2017

150 až 200-podľa toho aká je vysoká výplata.

hettinka
30. sep 2017

@carrot_apple my máme vyšší príjem, ako si napísala, 2 deti , ale odložiť 830€ je totálne nereálne. zabudla si akosi na náklady za školku/školu (teraz pri 2 školákoch bol august-september teda poriadne náročný), poistenia životné aj domácnosti, leasing auta + havarijné a zákonné poistenie auta, náklady na pokazené veci v domácnosti, prípadné drobné splátky vecí kúpených na splátky, dovolenku a relax, náklady na domáceho miláčika ... tých 800 by som mohla teda odložiť jedine v prípade, že by sa človek všetkého vzdal, mínal len na najnutnejšie a šetril do ponožky.

misa1992
30. sep 2017

kým som bola na materskej dalo sa niečo odložiť.odkedy som na rodičovskom,som rada keď prežijeme do ďalšej výplaty.poplatky bežné.hypo,inkaso,poistka,internet...

carrot_apple
2. okt 2017

@hettinka napísala som za ideálnych podmienok, čiže som nerátala, že automaticky má každý psa,životné poistenie, napísala som bez pôžičiek, úverov, dlhov a tým som myslela teda ten leasing a veľa mamičiek keď má druhé dieťa tak staršie si nechá doma a keď má cca 4-5 rokov tak ho dá do škôlky lebo za 5 ročné neplatíš štátu ten 15e poplatok-to je u nás tak, neviem ako je to v inom meste...veď vravím, že sa to nedá povedať konkrétne...

hettinka
2. okt 2017

@carrot_apple ja mam školákov, druhostupniara a gymnazistku, takže tým sú naše náklady podstatne vyššie, ako na škôlkára (aj v tomto platí malé deti - malé náklady, veľkí deti - veľké náklady). Preto je naozaj ťažko vyčísliť, koľko človeku z výplaty zostane ... ako som písala, "ideálny stav" je ideálny, ale nereálny. To by človek naozaj musel minúť len to úplne najnutnejšie, na hranici prežívania, čo asi nikto takto nerieši.
Odkladať treba, ale reálne ak niekto dokáže odložiť v dnešnej dobe väčšiu sumu trvale (teda neminúť ich na pokazený spotrebič, alebo najbližšiu dovolenku) tak je frajer v mojich očiach...

carrot_apple
4. okt 2017

@hettinka dá sa to keď fakt nemáš úver, žiadne pôžičky, vlastné bývanie a všetko nové, ani neviem kedy sa nám niečo pokazilo...

hettinka
4. okt 2017

@carrot_apple no však toto, my sme spolu 17 rokov a mame tretiu chladničku, štvrtý vysávač, tretiu pracku.... A vždy sa pokazí viac veci naraz. Tak mám vždy niečo bokom pre takéto prípady. Ak nemám, berieme na splátky.

pe3k69
28. okt 2017

už asi vyše roka je to tak je každý mesiac mi chýba na konci mesiaca 2-3 stovky .

pe3k69
27. mar 2019

@pe3k69 situácia sa mega zmenila 5-6 stoviek navyše 🙂

ninapat
27. mar 2019

@pe3k69 Radsej nech je navyse akoby malo chybat 🙂

pe3k69
28. mar 2019

@ninapat pravda , a pri tom stačilo tak máličko ... 🙂

ninapat
4. apr 2019

@pe3k69 Je to tak, napriklad ti poviem, ze ja som mala problem s tym, ze som si neustale kupovala nove tenisky, oblecenie, aj ked som nemusela potom som si nejako vstupila do svedomia a zakazdym ked som isla daco kupit som si polozila otazku ci to realne potrebujem, vacsinou som si odpovedala nie a tym sa moj problem vyriesil 🙂

kittykat22
4. apr 2019

Kým som nemala rodinu tak som dokázala odložiť 50% platu. Ale život bol o ničom. Len jedlo, bývanie a škola. Žiadna zábava. Odkedy máme dieťa, tak odkladám cca 10% Ako som na materskej, tak ušetrím z peňazí čo mám a extra z predaja detských vecí a z posúvania vecí zo svojho šatníka. Keď budem chodiť do práce, tak sa úspory zvýšia. Ale musím odložiť hneď, keby som to nechala na koniec mesiaca tak mi nič neostane.