Koľko je potrebné mať našetrené?

zaralotuska
30. okt 2023

Ahojte, veľmi často sa zamýšľam koľko asi je potrebné mať v mojom veku našetrené a ako to asi majú ostatní. Nepýtam sa na to koľko má kto na učte ale koľko by som podľa vás ja mala mať. Som na vysokej škole popri ktorej nestíham veľmi brigádovať - i tak sa snažím kde to ide aspoň občasne nezáväzne. Brigádovala som však od 17tich ale minulý rok som to musela prerušiť lebo kvôli vš by som to nestíhala. Musím však uznať že som človek čo si dokáže šetriť a míňať peniaze s rozumom, preto čo-to málo našetrené mám. Neviem si predstaviť že o pár rokov by som mala žiada o hypotéku (ku ktorej tiež treba mať niečo našetrené). Neviete ako to funguje? Počula som aj že deti na 18tku alebo 20tku, 22ku - významnejšie narodeniny, dostávajú od rodičov 10tisíc a podobne. Je to naozaj tak? Alebo ako si mladí dospelí vedia hneď po vš našetriť tak že sa môžu sťahovať?

nelca84
30. okt 2023

@zaralotuska no ja ti neviem, mam 39 ale 10tis. som k ziadnym narodeninam este nedostala 🙈

solange7
30. okt 2023

@zaralotuska podla mna sa zbytocne zatazujes vecami, ktore este ani neplanujes. To ze si setris je dobre.
Ci niekto dostane alebo nedostane peniaze je vec financnej situacie rodicov, ale nespoliehala by som sa na to.
Vela ludi ide pocas alebo po vs len do podnajmu. Ved nemusis mat hned vlastnu nehnutelnost.
Netreba sa porovnavat s inymi inak z toho budes mat akurat tak nervy.

zmrzlinka2021
30. okt 2023

@zaralotuska na výške som mala stabilných tisíc eur na účte, keby dačo. Vôbec som neriešila hypotéku, nikdy som nedostala finančné dary

zobaka
30. okt 2023

takto..real zivot - nedostala som ziadnych 10 000 e, darcek bol, ze som na maturitu dostala oblecenie, ktore som si mohla dat na seba a mame hypoteku, to co spominas, dostavaju deti vrchnych 10tis...bezny zivot je uplne o inom

lindous
30. okt 2023

Sú aj mladí ľudia, ktorí po škole proste dostanú byt, takže určite sú aj takí, ktorí dostanú väčší obnos peňazí, no zďaleka nie všetci, v mojom okolí je niečo takéto skôr výnimočné a sama vieš aká je u vás situácia, či by si rodičia niečo také mohli dovoliť... môj prípad to tiež nebol, nejaké peniažky som dostala na 18 a nejaké po štátniciach, ale zďaleka sa tu nebavíme o 10 tisíc... k tomu, aby som mala nejakú menšiu rezervu na účte mi to pomohlo veľmi a som za to veľmi vďačná... tiež som počas väčšiny štúdia brigádovala iba sporadicky kvôli časovo náročnému štúdiu, niečo málo sa podarilo ušetriť, ale väčšinu som minula na bežný život, zábavu, výlety, úprimne som to vtedy nejak extra neprežívala, keby som mala len pracovať a študovať, asi by som sa zbláznila 😅... najviac sa mi podarilo odložiť z prospechových, motivačných a jednorázových štipendií, ale stále nie na niečo vlastné, po škole sme s priateľom šli do podnájmu a reálne šetríme na niečo väčšie až teraz.... čo sa týka teba, je super myslieť na budúcnosť, ale myslím, že všetko s mierou a netreba sa príliš trápiť tým, s čím nevieš momentálne nič spraviť...

olimuc
30. okt 2023

Si na VS … cim skor urobis skusky, mozes ist na par mesiacov do zahranicia a zarobit, takisto po skonceni skoly. Po 10 tisic dostavaju iba ti, kt rodicia setrili alebo maju z coho dat … kde nic nie je, nie je z coho. Vela ludi ide do podnajmu, do zahranicia pripadne sa aj s nalepi na niekoho moviteho s vlastnym byvanim. Ziadnych 10 L som pri oslavach nedostala ….. kym si mlada a schopna vies sa zabezpecit. Nerozmyslaj nad tym kto co dostal ale ako si zabezpecis, co chces mat ty.

deti95060810
30. okt 2023

10 tisíc? susedka na 18 dostala od rodičov novučičké auto...a nie hoc aké.... 😉

milanemila
30. okt 2023

Na vyske som nemala ziadnu dlhodobu rezervu 🤷🏼‍♀️ skor tak, ze nasetrila som na nieco a minula, vacsinou to boli vylety/festivaly… Byvala som sama od 21r, takze peniaze z brigady isli proste na zivot a neriesila som. Ano na narodeniny/Vianoce som vzdy od rodiny dostavala peniaze, ale nebolo to v tisicoch.
Realne som si zacala nejake peniaze odkladat az ked som zacala pracovat na TPP. Skor mysli na to, aby si sa co najlepsie uplatnila po skole, cize ber brigadu v obore aj ked povedzme zarobis menej ako keby si robila hostesku alebo niekde za barom, ale do buducna ti to pomoze.

vkatush
30. okt 2023

@zaralotuska tak ti poviem. Záleží to na rodine, výchove, zázemí, hlavne finančné, charakter človeka, a veľa iného...

Mám veľmi dobrú kamošku a dokážeme sa pohádať pomaly len na našom pohľade na peniaze.
Áno, rodičia mi veľmi pomáhali a stále pomáhajú, ale brigádovala som, keď sa dalo (tiež som mala časovo náročnú výšku), snažila som sa všetko si platiť sama, hneď som šla do práce po škole a popri práci ešte brigáda, vždy som si odkladala väčšiu časť výplaty, nech mám našetrené. Teraz (27) bývam ešte u našich, riešime s manželom hypotéku a bývanie, nech sa môžeme osamostatniť čo najskôr, dáva to zabrať, lebo aj s rezervou je to ťažké v dnešnej dobe. Čo sa týka väčšieho obnosu peňazí, naši nám prispeli na svadbu, lebo chceli celú rodinu na nej, ale isto som nedostala 10k na narodeniny alebo niečo podobné.

Kamoška ? Po škole si dala rok pauzu, nech sa nájde v živote (stále stratená), potom išla ešte na výšku, celý čas dotovaná rodičmi. Dostala od rodičov peniaze po skončení VŠ (trošku viac ako tých 10k), dostala auto, vlastný byt, ktorý jej pomohli prerobiť podľa jej snov. Má 30 rokov, no stále si požičiava od mamy, lebo jej "nevychádza" z platu. Každé meniny a narodeniny čaká, kým dostane od rodičov a starých rodičov (!!!) peniaze. Brigádu odmieta, lebo ona nebude celý život len pracovať, chce si aj užívať život. Netuším, čo by robila, keby mala mať hypotéku.

Užívaj si život, ale aj pracuj, rodičom prispievaj a sebe odkladaj (keď už budeš môcť pracovať). A pokiaľ ťa život nebije a nemusíš utekať z domu, váž si, čo máš, buď vďačná, snaž sa na sebe pracovať a neboj, raz budeš vo svojom. Nikde nie je stanovený deadline alebo limit, do kedy to musíš stihnúť. 😊

vanilkovazmrzka
30. okt 2023

😂 ano deti pravidelne dostavaju na okruhliny 10k. Mozno tak kollarove…

Ja som si tych 10 tisic nasetrila zhruba za 4 roky. Ale to uz som pracovala, ty pokial studujes, sa vobec este nezatazuj nejakymi tisickami na ucte. Mas to nastavene v hlave dobre, ked neminas hala bala, a odkladas si aj z brigad aj z darov.

Za mna je podla mna fajn, mat nasetrene tolko, aby som z toho dokazala zit pol roka v pripade, ze by som napr prisla o pracu.

natalienka12
30. okt 2023

Toto je zase tema vymyslena adminmi? Citanost modrej kobylky rapidne klesa, na reklamne bannery uz nikto neklika, ambasadorovanie ide dolu vodou a kazda znacka po case ambadadorku stiahne…nuz tak vymyslaju klasicke temy, kde vedia, ze diskusia bude “prudit”. Vdacnou temou su financie, kto ma kolko, alebo vcera burliva diskusia ako priatel dal priatelke zaplatit za hostinu v restauracii za konzumne jej rodiny. A zeny diskutuju a diskutuju…a stale tie iste niky, viestta, anjelicek, drahomirra, zmrzlinka atd….v kazdej kazduckej diskusie. Sem tam sa zapoji aj chlap, co to tam trochu rozohni, aby bola diskusia dostatocne plamenna. 😂😂😂

tiezjedna
30. okt 2023

@zaralotuska to študuješ tak neperspektívnu VŠ, že namiesto vlastného finančného prospechu sa spoliehaš na finančnú injekciu od rodičov?

mogaa
31. okt 2023

@zaralotuska pobavila si ma, že na 18-tku alebo 20-tku dostať 10 000🙂

buberova
31. okt 2023

Jasné že som nedostala ani väčší obnos peňazí ani auto ani byt

hankab
31. okt 2023

@zaralotuska mnohe rodiny nikdy tych 10.000 nemali ani na ucte, nie este aby ich rozdavali detom na okruhle narodeniny.
Nedostala som nic, a veru tych 10k nemam na ucte ani teraz, a to som uz 10 rokov vonku zo skoly. Vacsina ludi riesi byvane hypotekou, vynimkou si iba bohate rodiny, ktore svojim detom kupia byt, pripadne ludia, ktori bud odisli na par rokov do zahranicia, alebo zili dlho s rodicmi a velmi setrili, alebo su jedinacikovia a zdedili byty po zomrelych starych rodicoch. Ked uz clovek byva v podnajme, tak casto polovica platu /aj viac/ ide na podnajom. K tomu si kup auto, dochadzaj nim denne do prace a nemas sancu nasetrit dajme tomu 80k na 1-izbovy byt v mensom meste.

domka222
31. okt 2023

Och deti,čo by ste už nechceli. Že 10 000 ,nie si z najlacnejšieho kraja. Vieš ty nestíhaš brigádovať popri škole a ja nebudem stíhať brigádovať popri práci, keby chcelo moje dieťa taký dar.

valeria_h
31. okt 2023

@natalienka12 A čo je Teba do toho? Nech si prispieva kto chce, čo Ťa to trápi? Hlavne že si odhalila ako to je 😅

lindous
31. okt 2023

@natalienka12 a teraz si sa zapojila aj ty, zdvihla sledovanosť, my ma to reagujeme, takže kto vlastne rozdúchal diskusiu ? 😅 pfujt, platená agentka 😂 ale nie, srandy bokom… vymyslené alebo nie, toto je otázka, ktorá reálne trápi mnohých mladých ľudí..

aaadkaaa
31. okt 2023

O .esiac mam okruhliny, volam otcovi, 10 000 by sa mi teraz faaakt zislo😁

tiezjedna
31. okt 2023

To boli tie "venové" poistky, ktoré sa vyplácali deťom po dosiahnutí dospelosti, fungovali ešte dlho po totáči, vo finále hodili 20 tisíc Kčs a nikdy sa nikomu nevyplatili, pretože boli ťažko preplatené😉

falbala132
31. okt 2023

ze na 18ku deti dostavaju od rodicov 10 tisic. Haha, pobavilo 😀

laurita285
31. okt 2023

Ja som na "okrúhle" narodeniny dostala max 100eur od rodiny, nepomýlila si sa o jednu nulu? 😀
Našetrené počas VŠ som nemala nič, šla som pekne do podnájmu a následne makala ako šrób.

michal711
31. okt 2023

@zaralotuska niekto nedostane nič a niekto hej. Akurát sme sa o tom včera bavil so švagrinou že jej kamarátka dostala od rodičov 200 000€

domkakvet
31. okt 2023

@zaralotuska nikdy som nedostala taky financny dar, ani len 500 eur som nedostala a na vyske som nemala nasetrene nic, ked ze som mala len brigadu a peniaze z brigady sa minuly hned.

zaralotuska
autor
31. okt 2023

Ďakujem za pekné odpovede. K tým ostatným, áno je to reálne otázka ktorá trápi mladých a nie len mňa... A k tým 10k, poznám nie jednu osobu čo to tak mala.... Viac sa vyjadrovať nejdem, ostatným ešte raz vdaka 🙂

simca06022011
31. okt 2023

@zaralotuska nepocuvaj rozpravky. V tvojom pripade si studentka, mozes mat nasetrene presne 0EUR. Ja teda nemam rodicov nejakych nizkoprijmovych, ale toto co opisujes som nielenze nezazila, ja som to ani v OKOLI nepocula. Na vyrocie velke som dostala retiazku, par stovak, kvet a nie desattisic :DD

Tie dary co spominas, skor myslim, ze su peniaze zo sporeni, aj by to na sumy sedelo. Detom sa to zaklada pri narodeni/v detstve a potom v 18,20,... rokoch sa to vyplaca. NIektori rodicia to daju hned, ini to daju napr. ked si dieta kupuje byvanie, zaklada rodinu...

Ked som pracovala, nemali sme dieta, zaplatili sme byvanie, tak ja som naoazj realne odlozila vacsinu vyplaty, resp. neodlozila, ja som to nestihala minut. Ale to su uz uplne ine situacie. A boli ine casy a ine ceny (ale tak aj ine platy.. :D)

asdfka
31. okt 2023

Tych 10.000 je ano pravdive, ale je to kvoli tomu, ze detom vtedy koncia nejake stavebne sporenia ci co.
Viem aj my sme to mali, od narodenia tam rodicia posielali peniaze 🤣

vevesh
31. okt 2023

@zaralotuska byvavalo. Generacia terajsich 40tnikov mala vkladne knizky, kde cast prispel stat a cast rodicia a vyplacali sa na 18tku. Podla modelu bud dostali 12.000, 18.000 alebo 24.000 SK (slovenskych korun🙃). A niektori si potom urobili vlastne teeminovane ucty pre svoje deti, kde naozaj za tych 18 rokov vedia nasetrit. Ale v sucasnej dobe to nie je obvykle pri eurach a uz duplom pri inflacii. Bude coraz menej takychto ludi, co dostanu take injekcie ako darceky na 18tku....

simca06022011
31. okt 2023

@vevesh vobec to nie je nezvycajne, mame napr farbicku zalozenu 13rokov pomaly, v 18tke (asi nepamat si to presne uz ) cielova suma je cca 12t EUR

sasa1310
31. okt 2023

@zaralotuska u nás to funguje nasledovne. Naše najstaršie dieťa si tento rok kupovalo svoj prvý byt (21r.) 2 roky po maturite pracuje, našetril si skoro 17 000 eur a to mal akurát tak 10 % hotovosti na hypotéku. Druhých 10 % dostalo od nás aby vôbec vlastné bývanie mohlo dofinancovať. To je všetko čo za nášho života dostalo a asi aj dostane. Aj to sme dali na základe toho, že si tie 2 roky šetrilo a našetrilo celkom fajn sumu. Že snaha z jeho strany bola veľká