Prosim Vas tie maminy co mate tazko chore deticky,kolko mesacne je ten opatrovatelsky prispevok pri plnej odkazanosti a ak matka nepracuje?
A ak budem pracovat, oni mi ho znizia ale na aku uroven?
Dakujem, bytostne sa ma to tyka.
@srdiecko4u dakujem pekne. Nekrati? Cize mozem poberat opatrovatelsky a zaplatit na 8 hod opatrovnika a chodit do prace teoreticky?
ale nie opatrovníka cez Mesto, prípadne inú spoločnosť ktorá ponúka opatrovateľské služby......vylučuje sa že ty by si poberala opatrovateľský príspevok a dieťa by opatroval reálne iný človek.....resp.možné to je, ak si nájdeš na opatrovanie niekoho súkromne teda celú sumu za opatrovanie mu budeš platiť sama a daná človek nebude nikde prihlásený ako opatrovateľ.....
Ty mozes pracovat len ked dieta je v skolke.skole v dss..tak v tom case..inak poberas opatrovatelsky preto ze sa staraas 24 h o opatrovanu osobu...a pobera sa 715 eur momentalne.plus ak mas priznane kompenzacie a pridavky na dieta...a od decembra(cize v january vyplatene) bude o 100 euro viac..🙂
A ked budes pracovat popri op.tak do dochodku sa ti bude ratat zo sumy ktoru zarobis aj keby to bolo len 300 euro napriklad a nie z opatrovatelskeho prijmu 🙂
na brigády môžeš... tuším do týždňa pár hodín odrobiť...
ak to prekročíš - tak sa ti príspevok zníži.
Autorka prosím overte si to cez úrad prace, tu máte popísané aj hlúposti, vôbec to tak nieje, ja nerozumiem tomu prečo niekto píše ak si nieje úplne istý ako to je
Dakujem,tak si to zistim.ale volala som na upsvaf nedavno a pani bola velmi ochotna skutocne,nic mi nepovedala,len ze nemozem pracovat.
Neviem kde niektorý chodia na tie rady. Treba si občas aj zákon prečítať.
Takže opatrovateľský príspevok je momentálne 615,50 eur + 200 eur ak opatrujes dieťa.
Popri OP je možnosť pracovať ale má to svoje podmienky. Môžeš robiť max na polovičný úväzok a nesmieš zarobiť viac ako 2,5 násobok životného minima mesačne čo je momentálne suma 684,90 v čistom. Toľko môžeš zarobiť v čistom mesačne. Stravné a daňový bonus sa neráta do tohto príjmu.
Pravdaže opatrovaneho nemôžeš nechať samého. Čiže buď bude v MŠ, ZŠ, DSS alebo s manželom a podobne.
Ak ešte niečo chceš vedieť kľudne sa pýtaj.
Jaaaj a kontroly. Áno chodia občas, ale nie je povinnosťou opatrovaneho ci opatrovatela sedieť doma na zadku a nikam nechodiť. Takže sa stane ze nikto nie je doma. Príde sa inokedy.
Len opatrovana osoba nemôže byť sama doma.
Nie pri všetkých stupňoch odkazanosti môžeš pracovať .Na stupeň 5 a 6 myslím že nie.Moja dcérka mala 6 stupeň postihnutia a do práce som nemohla.
@henka123123 ahoj,prosim ta v tom jan.vyplatene o stovku viac - treba o to poziadat,alebo to bude vyplatene automaticky? Mam opatrovatelsky na syna 6 rocneho len nedavno schvaleny,chcem si zavolat na urad a spytat sa na to,no mozno budes vediet poradit aj ty🌷 ....vopred dakujem za info🌹
@tatinka automaticky
@alickapusinka Opatrovateľský príspevok dostaneš len na stupeň 5 a 6. A zákon nikde nehovorí že opatrovateľ nemôže pracovať. Zákon dokonca určuje koľko môže max zarobiť popri OP. To že pani na úrade neovláda zákon nie je chyba autorky.
@bosorkabb dakujem 🙂
@bosorkabb no však áno je aj 3 aj 4 stupeň ale pri 5 a 6 nemôže pracovať.Ja viem že je aj 3 aj 4 stupeň ak to nemenili pred 5 rokmi ked som opatrovala dcéru to tak bolo.Ale pri 5 a 6 pracovať nemôže.
@alickapusinka na stupeň 3 a 4 nedostane nikto opatrovateľský príspevok. Iba na stupeň odkázanosti 5 a 6. A budem sa opakovať. Ktorý zákon a v ktorej časti zakazuje opatrovatelovi pracovať?
@henka123123
@nika1971 dakujem za info dievcata,🌷
Pracujúcim maminkám sa už opatrovateľský príspevok nekráti.
Základná výška peňažného príspevku je mesačne:
615,50 € pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP,
818,60 € pri opatrovaní dvoch alebo viacerých osôb s ŤZP.
Sumy peňažných príspevkov je možné zvýšiť o 200 € mesačne, ak je opatrovanou osobou s ŤZP jedno alebo viacero nezaopatrených detí.