Ahojte viem nedá sa odpovedať, každý je ináč na tom ale robím si taký prieskum. S snúbencom chceme bábätko a tak rozmýšľam ako iné rodínny sú na tom finančné. Koľko vám ostané € cca. Môj čistý príjem je cca 650€ a snúbenec cca 1000€ z toho 400€ pôjde na pôžičku ale ináč hypo nemáme. Materská a rodičovsky neviem koľko mi vyjde ešte som nepočítala. Da sa z toho vyžiť? Viem ľudia sú na tom horšie aj lepšie ale chcem aby dieťa malo všetko čo potrebuje.
Da sa krasne vyzit vela ludi ma len jeden prijem a zalezi co si doprajete a malinke babo zo zaciatku vela veci nepotrebuje daju sa zohnat aj od druhych mamiciek nemusi mat znackove veci aked sa budete stravovat doma usetri sa velmi
Materská trvá len 6 mesiacov, potom rodicak budeš mat necelých 400€ čiže ber to tak ako keby ta suma ide na pôžičku, ostane Vám tisícka. Plus zarataj mobily, telka, internet, MHD/auto, oblečenie pre bábätko lebo rastie rýchlo tak každú chvíľu treba niečo dokupovat. Určite som ešte na nejaké poplatky zabudla, taktiež treba mat nejakú rezervu “keby náhodou”, vyžiť sa dá ale skromne.
@hederamonstera elektrika cca 60€. Vodu máme studňu. Poistka na auta spolu cca 300€ na rok. A ináč bežné potraviny, drogéria oblečenie. priateľ chodí na turnusy keď je doma varím a keď není tak tiež varím alebo kupujem si obedy. Povedala by som že do 100€ na mesiac. Niekedy viac keď si chceme dopriať napríklad hovädzíe.
Zabudla som internet ale to platíme na polovicu ( žijeme osobitne 2 domácnosť) to je 12€. Telka neviem koľko to platí on, mne telku ani netreba 😅
my máme príjmy takmer identické ako Vy a vyžijeme s dvomi deťmi (4 a 7 rokov) úplne bez problémov a vieme aj ušetriť z toho
co je pozicka 400€? ak to nie je hypo.
@makova333 ja auto aj on..malý sme staré autá a chceli sme niečo bezpečnejšie a väčšie. Ja som s strachom chodila domov či dôjdem
60eur máte na kurenie i elektrinu? 100 rur mesačne strava ore dve dospelé osoby? Si si istá? Doporučujem sadnúť si a spisat vsetky poplatky, aby si nebola prekvapená. Plus počítaj aj vydavky neočakávané plus poplatky, ktore sa platia raz ročne: vývoz vodoadu, domova daň,...
ked moj muz mal vyplatu 1100eur a ja rodicak 270eur sice mame 2 deti ale bolo to o hubu ale za byt platime 600eur (hypo + najom) + zvlast elektrina plyn internet poistky telefony strava no bolo to o hubu no ako neviem si cisto predstavit ak ti muz zarobi 1000eur a ty dostanes rodicak 400 t.j. 1400eur minus hned 400eur nejake uver co mate tych 300 eur to mate hned 700eur dole ostane vam 700 a kde su este ostatne veci ako strava, elektrina, plyn, benzin/nafta poistky na auta pripadne ine necakane vydavky, no cisto teoreticky sa to da ale vela by som nenasetrila
Nepostrehla som ako financujete bývanie. Nejaký podnájom asi platíte, keďže nemáte hypo. Alebo máte vlastne bývanie? Tym pádom ale inkaso (energie) tiež musíte platiť. 🙂
Ostane..hmm...rozne.. ale mam sporiaci a sporim aj detom (kde prispievaju aj stari rodicia),takze okrem vydajov mame aj 2x tp na sporenie a kolko mesacne ostane..tolko ostane.. :D Sporim mesacne 100 detom a 150 vseobecne (momentalne na prerabku xD)
100e na stravu mesačne pre dvoch dospelých sa mi zda veľmi málo,este ked hovoríš ze občas aj obedy kupujes,my sme dvaja ale teda do 100e sa určite na stravu nevojdem.
Najlepšie bude, ak si jeden mesiac odsledujete všetky výdavky (odporúčam zapisovať každý jeden bloček, ideálne rozdeliť aj na stravu, drogeriu, auta a bývanie), aby ste vedeli koľko Vám na konci mesiaca ostáva. Či si viete dať bokom nejaké peniaze a či máte aj zvyšných aspoň 200€ mesačne na babo a jeho potreby (oblecko, mlieko, plienky atd)
@nezabudka3391 tých 300 platia raz za rok, nie mesačne
Autorke: záleží od vašich nárokov. Ja by som z toho vyšla v pohode, ešte aj ušetrila, iný by prežívali. Malé dieťa (ak je zdravé) veľa nestojí. Teda v porovnaní napríklad so školopovinným.
Zabudla som povedať na nákupy a obedy často používam stravné lístky, to som nepočítala
Ja si myslím, že väčšina slovenských domácností má ešte aj menej. 1400 EUR čistý príjem je slušný pre dvoch dospelých a jedno dieťa. Veď teraz nemáte oveľa viac, takze to nebude taký veľký skok
Z tohto prijmu?... my v pohode...ale ake mate vydavky mesacne? My sme vyzili aj z 1200e, hoci hypo nastastie nemame. Ale roky tak...prijem 800-900e a moj 200e rodicak 5rokov.
Na stravu dáte určite viac...a pri dieťati ešte viac.ako niekto píše zrátaj si celý mesiac čo miniete.ak by si nekojila mlieko, plienky, výbavičku ja tvrdím, že dieťa stojí veľa a to nehovorím o značkových veciach...postieľka, autosedačka, oblečenie, topánky...ale, ak nemáte hypo nevyzerá to zle.Rataj všetko poistky, mobil, elektriku, káblovku...drogériu...snaž sa teraz čo najviac usetrit
veľmi podobné e máme aj my a máme 4 deti... núdzu nemáme. Len my si aj dopestujeme zeleninu, ja zaváram úrodu napr. slivky, marhule, nechodíme do rešt. resp. málo, ale deti myslím že majú všetko .... v zime s manž. chodia lyžovať do lyž. strediska, v lete sme chodili do aqua. len teraz ako nastala corona sme radšej uprednostnili domáci bazén...
manž. si vie spraviť veĺa sám - nevolá sa firma na kde akú blbosť..
My sme vyzili z menej v Bratislave. Ak neplánujete nejaké väčšie výdavky, tak to dáte v pohode
Zalezi aj ako planujete s byvanim do buducna.. Ci potrebujete na to setrit, ci nebudete potrebovat hypo.. Otazne je aj aku rezervu mate vytvorenu..
Urcite odporucam dostat pod kontrolu vsetky vydavky a nieco si určite aj nasetrit
S snubencom? Nie so? 🙂 ty si ta co riesi aj detsku izbu pre babo?
@nafka0483 áno som a? 🙂 Nemám Slovensku školu len prvý ročník ták myslím že vzhľadom na to ovládam celkom dobre slovenský jazyk.
A nic, len ze ci si to ty, kedze tam si pisala ze prerabate dom alebo nieco take a tu pises, ze byvate osobitne, tak to su tiez dolezite info ohladom prijmov, vydavkov, financovania.
Z 1650 eur sa da vyzit krasne. Ale ak si potrpis na nakupoch, nechtoch kazdych mesiac, kadernicke, a welnes... Atd tak to pojde tazko. Kupit vecicky mozes aj pouzite, a taktiez nemusis kupovat vsetky vychytavky. My mame podobny prijem a nechyba nam nic. Este aj staviame dom a setrime. Takze tak. Jedno aj dve deti z toho kludne zvladnete. Lebo na nase pomery mate normalny prijem.
@nafka0483 Jaj aha myselela som to také že bývame spolu ale ešte s nami býva jeho sestra a mužom (oni stávajú dom) a internet máme na polí. Taktiež teraz sa striedame s platením výdavkov na dom. Máme osobitne podlažie
Jaaaj tak, ja som myslela ze s priatelom nezijete spolu, uz rozumiem.
tak ono zalezi vela aj od toho, ci budes mat materske mlieko alebo budes musiet kupovat, lebo pocula som, ze to je dost velka palka....
A ine vydavky mate ake?