či kojite/ nekojíte je jedno len chcem mat info koľko asi
ďakujem 🙂
100E? cca
cca 120 eura - umelé mlieko, detské kašičky, plienky, vlhčené obrúsky, výživy, príkrmy, k tomu pripočítam cca 30 eur na oblečenie (vždy mu niečo kúpim každý mesiac, čo potrebuje, papučky, tepláky, teraz potrebuje zimný overal)
125£, 100€, alebo 120€???? to si strielate, nie? to by som neminula ani keby som sa ako namahala 😅 a to teda na detoch nesetrim... no coskoro budeme mat dalsi prirastok tak uvidim, asi si to spocitam dokladne 😀 zavisi aj od veku babatka samozrejme, ale co si pamatam syna, tak kym som len kojila do 6 mesiacov - jedlo 0, plienky max. 20 € mesacne (sem tam som pouzivala aj latkove, ako sa mi chcelo) a kupovali sme v DM Babylove, takze to bolo vsetko do polroka. Samozrejme tam nie su jednorazove vydavky ako kocik, postielka a spol. + oblecenie, ale to som uz vacsinou mala po dcere, od pol roka sa k tomu pridali nejake kase, ovocie, zelenina a tak, varila som doma a vacsinu som mala z domacich zdrojov... podla mna tie ciastky co ste uviedli su prehnane... aj ked teda neviem presne kolko sa mesacne minie na umele mlieko...
CIM DALEJ TYM MENEJ....ale prve mesiace ked ratam cisto len mlieko a plienky a veci na dennu potrebu cca 200-300e (nebyvame na Svk), a to bolo len mlieko, plienky, vlhcene utierky,....a kozmetika nevyhnutna ako mandlovy olej, vatove tycinky....
kolko je to traz neviem kupujeme uz len plienky, kase nechce, prikrmy kupovane u nas nikdy nesli, mlieko pije klasika bezlaktozove kravske, a je to co my...oblecenie podla potreby
@libka1 tie ciastky nie su az tak prehnane. Na UM mlieko my minieme asi 60e mesacne. Na plienkytiez minimalne 60e kedze zo vsetkych okrem pampers sa vyhadzuje. To uz je 120e a spomenula som len UM a plienky.....+oblecenie, kozmetika...prikrmy nekupujem, vsetko jej varim sama ale potraviny tiez nieco stoja.
teraz ma stala viac kupovala som fusak na zimu a oblecenie..ale ked to odratam tak ma nestoji skoro nic..mlieko mam svoje(kojim) kozmetiku nepouzivam, hracky ju moc nezaujimaju ma 6 mesiacov ma par hryzatiek a miluje igelitove sacky akurat plienky dva baliky co je dokopi cca plus minusa 12 ... takze ak zhrniem vlhcene utierky,plienky jedno hrizatko asi mesacne tak ma stoji cca 20 ... ale keby som zaratala i oblecenie kt som podostavala tak ma stoji asi viac ... zeleninka na prikrm je par centov to neratam to ma kazda gazdina doma .. dieta nemusi mat doma drahe znackove veci aby bolo stastne a spokojne..staci zaklad jedeno velke objatie a usmevy od rodicov a hlavne kopa lasky :-P
100 eur a viac + kojim....vzdy nieco treba....len jeden blby overal cca 30 eciek, fusak cca30, plienky 30 atd atd....a to uz je 90 len tak
ma 3 mesiace. kojim ale na noc dokrmujeme- takze umele mlieko povedzme 10, probiotika a dalsie lieky na brusko 20 nutriton 10 ale s tym uz koncim, lebo sa mi nezda az tak super. plienky 0 lebo davam latkove(a tie som vsetky dostala- ale aj tak, 10 plienok stoji cca 12e a staci 40-50 a je to na niekolko deti) a jednorazovky na noc a tie sme podostavali pri opackach. oblecenie 20-30 to dokupujem len co nam chyba a casto cez bazar. takze tak 70+- neratam take ze kocar, sedacka....a keby nemal problemy s travenim tak 40-50 max.
15-20€ Niekedy žasnem, čo všetko dokážu matky nakúpiť. 😝
Aj keď predpokladám, že pri dievčatku nejakým nepotrebným kúskom oblečenia ani ja občas neodolám. 😀
ja mám pocit, že ako rastie, je to viac. kojím, takže do polroka mlieko nič, potom nejaké príkrmy, kaše, ale viac som varila čerstvé (rodičia aj svokrovci majú záhrady, tak to bolo zadarmo). plienky máme látkové väčšinou (výbava za cca 200eur kupovaná postupne v priebehu 1. roka), takže jednorazovky sme kupovali možno raz za 2 mesiace. oblečenie veľa dostal, teraz už menej, už sa viac kupuje (ale ešte niečo dostáva) a najmä topánky sú veľká položka. čím je dieťa staršie, viac toho vyžaduje aj samo, hračky, oblečenie...našťastie to ešte nie je náš prípad (17 mesiacov)
Jaj pokial boli len babetka to bolo zuzo - to som platila len plienky, u starsej nejaku bulanu mlieka raz za dva mesiace a vlhcene obrusky - a nejake handry - to dokonca ak mas po niekom po kom dedit tak ani to nie 😄😄😄 velke polozky este len pridu ked zacnu chodit do skoly pri babetku je to fakt minimum - to hej ako prvorodicke to nikdy nikomu nevysvetlis
Len nechápem potom aký problém mať deti. Čo počúvam, aké je to všetko drahé. Ja si skôr myslím, že ani dieťa nie je také drahé ale to, že žena nepracuje a teda nie je jeden plat, pritom ostatné náklady sú, alebo ako je to teda? Však zase keď nechodí do roboty, nepotrebuje super oblečenie, nepotrebuje super účes, kabelky a pod. Tak ako to je teda?
@mm87245 no ja mam tak smiesnu matersku ze to ani keby som nemala a prispevku na malu stale nemam schvalene 😀 takze cim menej clovek ma tym viac sa nauci setrit a uskromnit sa a i napriek tomu mojej malej nic nechyba 😉 samozrejme ze ked bude vatsia tak to bude orsie...ale co take male dieta potrebuej?? sudokrem mam jedno balenie uz od zaciatku a to mame 6 mesiacov,UM nepotrebujem,plienky fajn tie niesu az tak drahe,kozmetika malim detom viac skodi ako pomaha a oblecenie sa da kupit kvalitne a lacne .. to dieta si nebude pamatat aku znacku mali jeho prve dupacky .. a vzdy navstevy nosia tolko darcekov ze niekedy som az nestastna am to mam podavat .. 😀 vlhcene obrusky stja libru a mam ich na mesiac ..lepsie pouzit vodu na umytie,a spajle do usi su tiez za babku ...
@natalym drahy je kocik,postielka,vajicko do auta zakladna vybava..ak ti nema kto pomoct a podarovat ci lacno predat tak to vyrasta do 100viek ak nie 1000ciek ... potom sa uz veziet do jedneho roka a vtedy to zas zacina ludia ti uz nenosia darceky uz musis oblecko kupovat jedlo sladkosti neskor hracky nova doba tablety telefony, za par rokov kozmetika diskoteky skola 😀
moj tych 50 len preje za mesiac 🙂 plienky 20 vlhcene obrusky ... oblecenie mam ale samozrejme ked nieco vidim tak kupim.tak tych 100eur ratam 😉
@silaviat so sudokremom sme na tom rovnako a oblecenie to je uplne pravda 🙂 mne skor pripada, ked niektore mamicky dokazu poobliekat sovje deti tak ze mi to pride az prehnane, viac ltutujem deti, mam pocit ze im nie je pohodlne hlavne ze nech su stylovo oblecene..:/ ja kupujem vlcene obrusky to je super vec ale davam pozor na to ake, niektore su hnus...aa minam iba na UM a to je 40 eur to su 4 skatule a to ma na viac ako mesiac ked uz papa aj inu stravu... my nemame toko navstev nam nemal kto tolko dat sem tam nieco moja mama kupi alebo krstné rodicia ale inak vsetko sami...Ja kozmetiku pouzivam iba do kupela..a plus plienky...
@lussy1305 my sme sa dojcili. Takze v mesiacoch,kedy nebolo nic ine treba tak len plienky a vlhcene utierky. Pocitam okolo 60€.
V ostatnych mesiacoch podla toho,co bolo treba dokupit. Oblecko,krem,ockovacia latka za priplatok. Vtedy to bolo vyrazne viac.
Ale nejak specialne som to nesledovala.
@silaviat
@janakomancova
@siska53 a ako ste kočky riešili pampersky? Niekto píše, že sa z nich babatka vyhadzujú je lepsie teda kupit mensie balenie vyskusat a potom dokupit viac?
Pri novorodencovi tu najmensiu velkost budem asi kolko potrebovat kusov plienok? Viac sa oplatia velke balenia a nechcem aby sa stalo, ze kupim velke balenie a polka mi z nich ostane 🙂
@lussy1305 my teraz minieme tak asi 8 plienok denne.moj maly chvalabohu je v pohode aj s pampers aj tesco aj babylove.ked su v akcii nejake tak kupim a zatial fajn.ale ako vravis radsej skus mensie balenie pre istotu
@natalym Neviem ako Ty ale ja by som sa chcela svojmu mužovi páčiť aj keď raz už budem na materskej. Nechcem chodiť v teplákoch o pár číslach väčších, ku kaderníčke a na kozmetiu ísť až keď pôjde dieťa do škôlky alebo školy
dakujem 🙂 za info
na vlhceny utierkach sa da usetrit... vobec to ani nie je vhodne zakazdy utierat babatku tym ritku... je to skor na cestovanie, na noc, alebo do mesta.... Cez den doma nie je problem babatko umyt normalne v umyvadle v kupelni vodou a mydielkom detskym...
Nechapem, co je toto za moda na Slovensku, viete kolko je v tom chemie a ze dietatko to cez pokozku vsetko absorbuje do svojho organizmu? Uz konecne o tom hovorili viackrat aj v telke, ale mamicky su moc pohodlne asi na to, aby dieta zobrali ( staci jednou rukou) , vacsie si opreli o kraj umyvadla a umyli ho vodou... lebo ved utierky su " pohodlne"..ale aj dobre??
a ked je moc prekakane, tak OK, utrite ale aj tak by som potom umyla vodou, je to celkom ine nieco, ako poutierať... skuste si pustit do gati a neumyt sa vodou.. pocitam, ze by ste sa zblaznili od svrbenia, stipania a mozno by ste aj zacervenali....
Myslime na to pri svojich detickach .. Vlhcene utierky OK, ale skor prilezitostne.. do mesta su super... alebo tak...
@niki101988 presne!!! az sa cudujem niektorym maminam, ze sa zanedbavaju. Akoze este sa mi babo nenarodilo, zatial je mi strasne zle, ranne - vecerne nevolnosti ale moj manzel ma este nevidel ked prisiel z prace neupravenu.....urcite sa treba o seba starat lebo ked pride manzel z prace unaveny, nervozny a doma ho caka strapata, spinava, unavena a nervozna manzelka, uplakane dieta, urcite by sa radsej vratil naspat do prace :D
@lussy1305 alebo k milenke, keď vidím niektoré ženy ako vyzerajú nedivím sa že si chlapi niekoho nájdu
Na môjho druhorodeného, takmer 5 mesačného syna miniem mesačne 0 - max 20 € 🙂 Kojím, používam látkové plienky, jednorázovku len výnimočne a občas zbadám nejaký pekný kúsok oblečenia 🙂 Pri prvorodenom to bolo trošku viac kvôli oblečeniu, mladší ale všetko podedil 🙂
@lussy1305 nekojime.vzdy zalezi od veku babatka kolko penazi.tak orientacne mesacne pre 10 mesacne dieta: pampers £23, mokre vreckovky £5, Sudocrem £4, umele mlieko £40, Hipp omačky £18, detske kaše £10, ovocie/zelenina £15-£20., detsky caj £5.