Kolko by som mala prispiet do spolocneho rozpoctu ja a kolko manzel? Ja zarobim 700 cisteho (ciastocny), manzel 2700. Vydaje su velmi variabilne, kazdy mesiac inak. Dakujem.
Zaujimave. Doteraz si bola bez prijmu?
@kitycat su vobec manzelia?
idealne na percenta obaja 80% mudy na spolocny ucet z toho platit naklady a prip setrit
S manželom sa dohodni.my máme spoločný účet a všetky peniaze idú naň.či mám prácu, nemám prácu, zarobím niekoľkonásobne menej ako manžel, či som bola na rodičaku, či na materskej.nam to vyhovuje.nikdy manžel nič nevyčítal.
Ak si vy budete deliť, treba povedať svoju predstavu a popýtať sa manžela ,čo on na to.ako by to on videl a dáte hlavy dokopy a bude to 🥳
Po sobasi su peniaze spolocne, spolu o nich treba rozhodovat bez ohladu kto kolko zaraba
Ak je to ozaj manžel, tak nemáte nikto nič prispievať, ale hospodáriť spoločne - t.j. "prispievať všetko". Ak ti manžel neumožňuje prístup k peniazom, ktoré zarába, tak ťa finančne zneužíva.
S manzelom mate peniaze spolocne takze nechapem kam chcete prispievat. Mate dokopy 3400 tak z toho vyclenite na platby, na beznu prevadzku, na sporenie, na zabavu... a hotovo.
V pripade takehoto rozdielu v prijme bud financie spolocne a financujte vsetko spolo a ked nie, tak prispievajte pomerovo - napr. on 30% platu a ty 30% platu (% ilustracne) na spolocny ucet a z nich hospodarte (uz zalezi kolko potrebujete na prevadzku domacnosti a bezne vydavky)
Ja navrhujem založiť 3 účet a z toho platit. 🤦♀️ každý tam pošlete polovicu zo svojho prijmu, verím, že muz bude šťastím "bez seba" 👌
Tak toto je dost velky rozdiel v príjmoch. Ono zalezi ake mas svoje vydavky aj ty. To znamena, ze ak ty das 200€ tebe ostane len 500€. A ak da manzel 1000€ na vydavky jemu ostane stale 1700€ na jeho vydavky. Cize skor by som isla tym štýlom, ze zráta sa prijem spolu, co 3400€, z toho sa odrátajú vydavky, napriklad 1500€. Dohodnete sa, ze co sa bude setrit, co bude koho vreckové. Napriklad, ze kazdy bude mat vreckové 400€, t.j. 800€ a setrit sa bude suma 1100€. Lebo teda ked ste manzelia, prijem je oboch. Kludne si zriaďte spolu nejake setrenie, kde sa bude odvádzať ta suma 1100€ a dohodnite sa, ze z jeho uctu pojdu vydavky a ty mu tam posles 300€ ale budes mat druhu bankomatovu kartu aby si vedela robit nakup do domacnosti a mala prehlad co je zaplatene a co nie
Ľuďom už hrabe. 🤦🤦🤦Zoberú sa, dobrovoľne sa rozhodnú žiť v manželstve a potom si na % delia koľko má kto prispievať. Choré. Nastuduj si inštitút manželstva a BSM a zamysli sa, čo si si to zobrala.
@betulinka1 svoje výdavky?To je čo?
Však keď ste manželia sú peniaze ktoré zarobíte vaše spoločné. Kde chcete ako prispievať? Mate príjem ako rodina a výdavky ako rodina a taktiež máte zdieľať rovnakú životnú úroveň. Aj keby ste išli, že 50% príjmu, tebe ostane pár stovák, on bude na tom oveľa lepšie…. To ťa potom akože doplatí? Nechápem
My teda mame oddelené účty, ale je nam jasné, že všetky peniaze sú spoločné. Niečo zaplatí muž, niečo ja, ako príde, nejak to neriešime.
Mňa tu asi zožerú ale pri takomto veľkom rozdiele príjmov by si nemala platiť nič, maximálne vlastnú kozmetiku, oblečenie a občas z dobrej vôle kúpiť dačo do domácnosti.
Predpokladám že ten poluvazok má istý dôvod, napríklad ze sa staráš o deti do troch rokov a taktiež zabezpečujes 80-90% chodu domácnosti.
V BSM sú prachy spoločné takže ak sa starému nepáči nech pošle na tvoj účet 1350,ty mu pošleš 350 a potom môžete všetko veselo rozratavat na cent presne na polovicu ako je dnes v móde 😂
Prepáč za iróniu ale manželstvo je aj o spoločných financiách, vyskytnú sa rôzne situácie raz potiahne viac jeden, raz druhý. Po materskej môžeš mať šťastie a nájsť prácu kde zarobíš viac ako chlap a zas budeš finančný ťahúň ty.
Tak je to na dohode.. ja zacinam teraz na ciastocny a moj muz bude mat 4x taky plat ako ja ale ja sa tesim ze konecne zase nieco prispejem aj ja do chodu domacnosti lebo ved je to nase, lepsie usetrime, atď ale tesim sa zase aj na svoje minanie bez uplnych vycitiek lebo proste ja to tak mam aj ked racionalne viem ze to tak mat nemam (lebo moja praca je moje venovanie sa detom a hlavne cas ktory venujem im a nie svojej kariere) a moj muz je anjel na zemi a v zivote mi nic nepovedal ale proste bohuzial mam to tak ze citim proste vycitky/zodpovednost ked si chcem nieco kupit pre seba, tak na toto sa tesim najviac, na moj pokoj na dusi ze minam na retinol a obdobne nepotrebnosti 😂
ale peniaze mame spolocne, nikto nikomu nic neschvaluje nic sa nedeli. spolu setrime,platime vydavky, stravu, veci detom atď.
@koniarova make up, kremy, masaz, kavicky s kamoskami, nechty, kozmetika, trener, oblecko, poistka moja osobna, moj telefon. Toto su veci, ktore muz nemusi vediet kolko minam. Nemas svoje vydavky?
@katka700 ja s tebou uplne suhlasim. Tiez si neviem predstavit muza, co by pytal od zenu este s tejto sumy prispevok
Ste manželia tak by mali byt peniaze spoločne však ak niečo väčšie chcete kúpiť tak sa snáď viete dohodnúť spolu a účty platíte spolu a keď niekto niečo potrebuje pre seba tak sa dohodnete
@betulinka1 jasné, že mám svoje výdavky. A teda dosť veľké. Ale nikdy ma nenapadlo ich nejako komentovať. Čo chcem to si kúpim zo spoločných peňazí.. Muž nikdy ani nemukol. Väčšie nákupy samozrejme komunikujeme.
Pravidelne ma toto na MK zaskoci...zamysli sa,co znamena ,ze sa vyzaduje,aby mali manzelia rovnaku zivotnu uroven.je to ukotvene v zakone..
@koniarova to je v poriadku. Mne zase vyhovuje, ze do mojich výdavkov nevidi 😉 Nemyslim, ze by to komenotoval, ak by sme mali jeden ucet alebo mi nedoprial, v tomto je on zlaty aj mi kupi, aj zaplati masaz. Ale napriklad ja si aj viem našetriť viac z mojho vreckového, jeho zase “dráždia” peniaze na ucte a viem, ze co ma vreckové to minie na komplet. Ja zase mam rada, ked vidim aj nieco našetrené. Preto mam aj svoje setrenie o ktorom on nevie, kolko tam realne je a mame aj spolocne setrenie. Cize preto som to tak napisala, podla seba. Ale zase, ked maju manzelia jeden ucet aj to je v poriadku. Proste, kazdy nech si to spravi podla seba ako mu to vyhovuje. Jedine, co je pre mna napriklad take smutne, ked tu citam, ked ten muz zene neda a este ju eknomicky drzi v šachu, pricom ta zena je na materskej a nema si ako zarobit viac. To mi je tak luto, tych zien, ze chlapi zabúdajú na to, ze ich úlohou je za o zenu postarat.
To je otázka na muža nie na nás, čo sa nerozpravate? Akože čo máte ďalší spoločný účet, či každý da do prasiatka či čo?, však sa dohodnem ja zaplatím toto, ty plat hento
Proste ak ľudia sa majú radi a ľúbia sa a plánujú spoločnú život alebo už žijú spoločný život peniaze sú spoločné. U nás to takto funguje. Spoločný účet a platí sa všetko z neho. Neriešime koľko kto zarobí alebo minie. Neminame na zbytočnosti. O nákladnejsej veci sa porozprávame či ju kúpiť alebo vyberieme niečo iné. Ale bežné výdavky neriešime. Vieme že sú potrebné. A nikdy si nič nevycitame robíme všetko preto aby sme sa vedeli normálne porozprávať ak niekomu niečo vadi čo sa tyka financií.myslim si že je to potrebné či už máte spoločný účet alebo nie. Je to o komunikacii
Tu záleží z môjho pohladu od viac faktorov. Tak isto aj v tom ako tu zeny pisu mat spolocny ucet atd. Každá situácia je iná, každý máme iné finančné ciele a neexistuje iba jedna dobrá cesta ako spravovať financie v domacnosti. My s manželom mame dokonca aj rozdelene bsmko pretože nám to tak vyhovuje a každý máme iné ciele a budujeme si z pohľadu majetku to “svoje”. Ale odbočila som, ak čiastočne pracujes kvoli detom tak mi pride normalne ze teraz taha financie chlap. Aj u nas to tak aktualne je popri rodicaku a aj ked mam este mensie privyrobenie. Ale neznamena to ze neplatim nic. Muz posle urcitu ciastku na potraviny ale kwd sa minie tak doplacam ja zo svojho ( malokedy) plus prispievam okolo 150€ na byvanie. Ostatne teraz taha muz a ja taham aktualne domacnosť. Ked pojdem do prace tak budem platit plus minus polovicu ale neriesime to do posledneho centu. Inak sa mi paci aj to co tu niekto spomenul ze 80% z kazdeho platu na spolocny ucet a ostatne na minanie ale to je realnejsie v pripade ze nie je taky velky rozdiel v platoch. Ale teda je to hlavne o Vašej komunikácii 😊
@pe_mi presne tak aj my máme peniaze spoločné. A tak nepociťujem takéto naťahovačky ,kto koľko dá kde. V celku nechápem ,že človek si sľúbi vernosť a lásku a potom sa musia riešiť takéto dohadovačky s peniazmi . Moje kamošky keď ešte pracovali tak sa chválili,ako sa s mužmi vedia dohodnúť ,každý dával rovnako. A keď otehotneli už nemohli toľko dávať. A bol oheň na streche. Vadia sa ako psi o každé euro.
Prizna sa, ze nerozumiem. Som vydata dlhe roky a odvtedy ako sme sa stali manzelmi prestalo jestvovat tvoje a moje. Vsetko bolo nase. Vtedy sme vyplatu dostávali v hotovosti. Jedna i druha sa ulozila na kopku na urcene miesto a obaja sme z nej brali podla potreby. Ak vystalo, na konci mesiaca sme ich odložili zvlášť a prilezitostne vkladali na spolocnu vkladnu knizku. Ak nas cakali vacsie vydavky (nabytok, byt, auto a pod.) dohodli sme sa, na byt (druzstevny) sme si vzali pôžičku. Bola a stale je medzi nami úplná dovera a aj to asi prispelo k tomu, ze milujeme jeden druheho este stale tak, ako v studentskych casoch, ked sme sa zoznamili.
Asi by ma velmi ranilo, keby manzel,ktory kedysi zarabal viac ako ja, vyhlasil, ze cast vyplaty je jeho.
Nerozumiem tejto téme a ani otázke. Muž by sa mal vedieť postarať o rodinu. Ak budeš na MD a RD tak príde doba, keď nebudeš mať žiadny príjem. Koľko chceš potom prispievať? 🤔
Ak máte oddelené financie tak každý rovnaký percentualny podiel...aj keď teda v manželstve by malo byť všetko spolocne
A on to od teba žiada ?
preco sa nebavis o tom s muzom? pardon, manzelom?