Kocúrkovo - Ukrajincom neprišli peniaze z daňového

28. máj 2024

Toto je iba môj výkrik do tmy. Ubytovali sme Ukrajincov na dedine v dome po dedkovi, rodinku s 3 deťmi a babkou ktorá má onkologické.ochorenie. Ich dom bol zbombardovaný v prvých dňoch ruskej invázie. Bývajú u nás už druhý rok. Keďže pracujú niekedy na zmluvu inokedy na dohodu, uplatňovali na deti bonus v daňovom priznaní, lebo v práci im nechceli spraviť ročné zúčtovanie. Z daňového do dnes neprišli peniaze. Tak po týždni telefonovania po republike nám dnes povedali,že zo zákona poslali dopis na Ukrajinu do toho ich zrúteného domu aby doložili jeden dokument, aj keď mali na daňovom priznaní vyplnené tunajšiu adresu.tč aj mailovú adresu.

zojazoja
28. máj 2024

nam sa v praci kedysi davno stalo podobné: stavali sme ako firma novy dom. pre nás. pre firmu. zatial sme boli v nájme inde. vybavovali sme stavebne povolenie na ten novy dom a urad Zivotneho prostredia nam posielal vsetky dokumenty na adresu noveho buduceho domu. kde bolo uz sídlo. samozrejme sa to nepreberalo. že oni maju zakonnu povinnost posielat vsetko na sidlo firmy. vsade sme ale pisali postovu adresu este staru, tam kde sme boli v nájme. nepochodili sme. vsetko islo na nové sidlo, aj ked dom este nestál.

esterr_ka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
28. máj 2024

@esterr_ka keby chcela správkyňa ušporiť peniažky napíše mail a je to dávno vybavené , ale veď na čo, je lacnejšie poslať doporučene dopis do rozbombardovanej Ukrajiny.

maranco
28. máj 2024

Úradník nie je postihovaný za neefektívne a hlúpe rozhodnutia. Nie je motivovaný rozmýšľať. Keby mu stiahli z výplaty zbytočné poštovné na Ukrajinu tak by si dal námahu prečítať si slovenskú adresu.

Mám aktivovanú štátnu elektronickú schránku, v čase zúriaceho covidu mi volal úradník aby som prišiel na úrad podpísať papiere, tak mu vravím veď nech pošle do elektronickej schránky a tam podpíšem. On to už má vytlačené a nevie elektronicky posielať, len aby som prišiel na úrad osobne alebo mi to pošle poštou.

dzulli1980
28. máj 2024

Cez 20 rokov robím na daňovom úrade ... pri podaných daňových priznaniach Ti plynie zo zákona lehota na vrátenie preplatku/bonusu ... túto lehotu prerušuje len riadne zaslaná výzva, žiadne e-maily, telefonické dohovory atď. ... takisto posielam oficiálne výzvy ... treba sa na to pozrieť aj z druhej strany, aj my musíme byť zo zákona kryté, lebo daňovníci sú tiež kadejakí, sľúbi, nesplní a kto potom ponesie zodpovednosť? Áno, presne tá ochotná správkyňa, ktorá "chcela ušporiť peniažky a napísala e-mail".

simca06022011
28. máj 2024

Spravkyna nie je na sporenie peniazkov.
Spravkyna nemoze pisat email. Spravkyna musi vyzvy posielat. My s nasou spravkyno a to veru riesime xy veci pocas roka absolutne emailom nekomunikujeme, oficialne vlastne email ani nevieme. A nemam z kade vediet. To len fakt pre "neoficialne" zalezitosti a potom so vola a vsetko oficialne musi ist cez poriadne podanie - elektornicke, alebo teda postou.
To ze si nepozrela korespondencnu adresu je chyba a teda musim povedat, ze uplne typicka... a nema to nic s ukrajincami, ani DB ani nicim, proste stava sa to. Netreba hrat na city. Podla mna automaticky podra adresy generovala postu a korespondencnu nezaregistrovali. A kedze nemaju jedneho danovnika, tak jej nedoslo, ze ak niekto byva a pracuje v SR, tak asi zbytocne pojde nieco do UA...
Treba sa nad to povzniest, svet sa nezruti, hlavne, ze sa to vybavilo.

autor
28. máj 2024

@dzulli1980 ak si bolo doteraz na dovči a dnes si hovorila so zúfalou zachrýpnutou babou tak. Tak ťa pozdravujem😄
len nechápem prečo vlastne vlani poslala finančná správa danému Ukrajincovi email ktorý riadok DP opraviť

maciatkolulu
28. máj 2024

Mňa len zaujala to rozbombardovana Ukrajina... V iných témach posielajú k zubarom na Ukrajinu ,pochvaľujú si nákupy,zubárov. Prečo teda rodinka nie je vo vlasti,kde sa dá zjavne zit,ked tam chodia slováci bez strachu. Nemali by problém so slovenskou byrokraciou,prácou na dohodu,doma by snáď pracovali normálne. A reálne oficiálne papiere,či ukrajincovi,či slovákovi,musia prísť doporučené,listom. A ver tomu,že byrokracia je v iných štátoch slušne porovnateľná ak nie zurivejsia. Bodaj by to bolo jediné problémy. A keď sa niekomu niečo nezdá,mal by oficiálne napísať list,nie mail a dožadovať sa vysvetlenia. Zbytočne na koňovi. Dostali sa aj odpoveď od
@dzulli1980 z fachu. Nejde tu o žiadne zámerne zlé úmysly....kľud a vybaviť. Myslím,že každý z nás si s úradmi zažil svoje. Ale reálne,kebyže sedia na stoličke tých "tetusiek",by si asi písala inak.

autor
28. máj 2024

@maciatkolulu Ukrajna je asi 12 krát väčšie ak SVK, či kľudne sa kľudne môže stať že v Charkove sa za normálnych podmienok nedá žiť a v Užhorode čo je asi 1300km vzdialenosť ide život ďalej

deti95060810
28. máj 2024

si myslíš že len Ukrajincom sa stávajú nepríjemné veci s úradmi? 🙄
úradníckych šimľov pozná asi každý občan na Sk.

sarkan333
28. máj 2024

Musím sa zastať @dzulli1980 Ukrajinci sú po celom Slovensku, ale spracováva ich iba Bratislava ako zahraničných (ak nemá trvalý pobyt na SR). Takže pokiaľ to DP prišlo do BA a ona bola už na knap s lehotou, tak nemala čas písať mail. A asi si neviete predstaviť to množstvo daňových priznaní. Adresu na doručovanie treba riadne oznámiť ako adresu na doručovanie, nie ju len napísať do DP. S adresami je večný problém.

maciatkolulu
28. máj 2024

Však jasne,ale myslím,že je absolútne normálne ostať vo vlastnej krajine,aj praktickejšie,rozhodne by som ja neutekala do cudzích štátov(odhliadnuc od pohľadu na výšky prídavkov a iných dávok,všakže🙃😟),ale ostala vo svojom štáte,systéme,kde všetko viem,poznám,som tam doma,či? Na to narážam. Asi si to nepochopila.

maciatkolulu
28. máj 2024

A ano,úradníčka ma čas si zisťovať,či dotyčná família má zbombardovany dom,či zrovna to nie je rodina,čo má TP v zóne,kde sa chodí k zubarom a na nákupy. Prípadne na dovolenky a prázdniny. Ako chodia bežné celé rodiny z Rakúska domov,mrknut starých rodičov,čo sa vrátili z kanady z pár mesačného dotovaného pobytu. To sú žiaľ čisté fakty. Takže nejaký menší byrokratický problém ich zase snáď nerozhodi. Si myslím. A keď hej,môžu sa vrátit teda do tej vojnou nesuzovanej zony. Nikto ich tu snáď v tom našom kocurkove nedrží.

autor
28. máj 2024

@maciatkolulu ozaj nechcem rýpať ako načo sú tie kolónky na DP? A prečo vlastne zamestnávateľ odmieta spraviť ročné zúčtovanie?

maciatkolulu
28. máj 2024

Neviem,píšem o inom...s týmito otázkami sa obrat na kompetentných 🤷.

simca06022011
28. máj 2024

ak sa poda riadna ziadost a v termine, nemoze zamestnavatel ODMIETNUT urobit RZD.

autor
28. máj 2024

@simca06022011 🤣😂🤣😂volala som tam, pani v učtarni povedala že darmo požiadali, ona nevie čo si môže ukrajinec uplatniť a čo nie

simca06022011
28. máj 2024

ale to je jej problem. Nie je to ze darmo poziadali. Ona nech si to nastuduje. Ja mat papier o tom, ze som podala ziadost s dokladmi na vykonanie RZD, tak ani danove nepodavam. A nech si ich vyzve danovy urad :D tu ale pravdepodobne potrebovali tie penaizky spat, podali to, tak ok... ale ja by som ich pekne pocvicila.

autor
28. máj 2024

Keby robili zamestnanci prieky zamestnávateľovi tak by sa tam dlho nezohriali, a čo sa týka návratu domov na Ukrajinu riskovali by transport rovno do bojovej línie otec a starší syn hneď mladší ešte tento rok

maciatkolulu
28. máj 2024

No,tak riskovali.... Kto tam bojuje teda? Tí neriskujú? Nemajú rodiny,matky,ženy,deti? Celkom zaujímavé. Som myslela,že teda schovávať sa v iných štátoch je dopriate len tým,ktorí nemôžu🙃zo zdravotných dôvodov. A stále nerozumiem,ako si napísala,že teda Ukrajina je veľká,nebojuje sa všade,prečo nie sú doma v tej bezpečné zóne,kde vedie aj Slováci ísť k zubárovi,zjavne to tam teda funguje a nemuseli by sa trápiť takto v Kocurkove. Celkom zvláštne.