Kedy sa treba ísť zahlásiť do poisťovní?

nana11
17. sep 2010

ahoj, potrebujem poradit, bola som vedena na urade prace a od 1.9.2010 mi priznali rodicovsky prispevok z dôvodu nepriaz.zdrav. stavu dietata. bola som sa odhlasit na UP a tam mi povedala, ze este musim ist na zdravotnu poistovnu a na socialnu. ale az ked mi urad prace posle rozhodnutie o vyradeni z evidencie. Je to naozaj tak? nemala by som ist na zdravotnu a socialnu hned? aby mi nepovedali ze kde som bola dovtedy, a este mi daju nejake penale. ma s tym niekto skusenost? dakujem

fattamorgana
17. sep 2010

@nana11 ja síce len tak laicky, ale myslím, že by s tým nemal byť problém, lebo UP ti dá potvrdenie o vyradení ku dňu 1.9.2010. Ja som mala takýto problém, keď som sa bola zaradiť do evidencie a povedali, že to je v pohode, lebo to je so spätnou platnosťou.

gapa
17. sep 2010

@nana11
so zdr. poistovnou nie je problém ani spätne.

ale ak sa od 1.9.2010 o dieťa sama staráš a nemáš podanú prihlášku v soc.poistovni, aby si bola dôch.poistená štátom, tak treba zájsť čo najskôr. Oni ta poistia odo dna, kedy tam prídeš a podáš prihlášku, t.j. nie spätne!!!! (treba kopiu rod.listu dieťaťa, ak je to dieťa do 6rokov, nepotrebuješ doklad zo SP o dlhod. nepr. zdr. stave, to treba nad 6rokov). Urob si kopie a nechaj potvrdiť na nich prevzatie. KOpie daj k zápočtovým listom.
Ak máš ale prihlášku v SP podanú, tak netreba zatial nič, ak dieťa má do 6rokov.
Pozor na túto SP, tam sa nedá prihlásiť spätne, len ak je to po pôrode, teda do 45dní po narodení, vtedy platí prihláška odo dna pôrodu.

nana11
autor
18. sep 2010

dakujem gapa, myslela som si ze tam bude nejaky hacik, uz aj v pondelok tam bezim.