Kedy sa stanem dlžníkom v zdravotnej posiťovni?

6. mar 2024

Chcela by som sa spýtať, prosím niekoho kto tomu fakt rozumie.

Mám brata, ktorý nie je úplne zodpovedný. Minulý rok (2022) skončil vysokú školu (v máji) a bol evidovaný ako uchádzač o zamestnanie. V septembri 2022 ale neprišiel na úrad práce a vyradili. Bohužiaľ netušil, že si musí platiť zdravotné poistenie sám. (Áno neznalosť neospraveldňuje, ja viem.) Od 1.6.2023 si našiel prácu v čechcách a odhlásil sa zo slovenskej poisťovne. Teraz od 1.1.2024 sa opäť vrátil na slovensko a zahlásil sa do tej istej poisťovne. Za celý ten čas mu neprišla jedna jediná upomienka ani do aplikácie ani listom domov, že má nedoplatok.
Minulý týždeň 29.2.2024 mu prišla do aplikácie VŠZP notifikácia, že nemá evidovaného platcu poistného za čas jún 2022 - máj 2023 (čas kedy "nevedel, že má platiť"). Sadla som si s ním a vysvetlila mu situáciu. Vyplnili sme žiadosť, kde sa na toto obdobie nahlásil ako samoplatiteľ. Predvčerom (4.3.2024) mu prišlo že spracovali žiadosť a nabehlo mu v appke koľko má za ten čas zaplatiť. Hneď ako to prišlo brat poslal platbu.

K mojej otázke. Pozerala som na stránke všzp, či je evidovaný ako dlžník na poistnom, keďže viem, že takéto niečo môže spôsobiť problémy ak niekto žiada napríklad o úver. Jeho meno v tom registri nebolo. Chcem sa preto spýtať, či sa tam objaví tento mesiac alebo ak už je odoslaná platba, tak sa tomu nejakým zázrakom vyhne.

alickapusinka
6. mar 2024

Už ak zaplatil naraz tak už nič. Nie je žiaden dlžník treba sa ísť spýtať na poisťovňu.

simca06022011
6. mar 2024

Ak to zaplatil už sa tam neobjaví, nemal predpisy, nic nevymahali = nemal dlh.
Plus ten register je "aktualizovany" čiže ak bude brat úver o rok, nebude nik vidieť, ze kedysi dlzil niečo.

jaroslav81
6. mar 2024

Banku to tuším vôbec ani nezaujíma, skôr dlh na sociálnej keby mal...a nikde sa to neuchováva, zaplatí a je hneď zmazaný, to nie je ako úverový register na 5 rokov...