Dobrý večer . V polke novembra mi telefonicky oznámila Posudkova lekárka že mi uznávajú invalidný dôchodok. Ale ešte som nič nepodpisovala. Viem že lehota na poslanie rozhodnutia a peniaze je dva- tri mesiace.( Niekedy aj dlhšie )Moja otázka je od kedy prosím plynie tá doba? Od ústneho oznámenia alebo až od podpisu ? ďakujem za odpoveď
@gabriela2023 od dňa podania žiadosti ti spätne vyplatia dôchodok. Samozrejme že musíš spĺňať všetky podmienky
@gabriela2023 najskôr musíš podpísať žiadosť o ID, tá ide na ústredie a SP má 2 mesiace od kedy príde podpísaná žiadosť na ústredie....ale ak tam niečo chýba, či si pracovala aj v zahraničí, tak sa doba predlžuje....veľa vecí SP nevie ovplyvniť, napr.ak jej tam chýba evidenčný list dôch.poistenia od niektorého zamestnávateľa, tak bez neho to nevie jednoducho vyrátať......SP síce kontaktuje daného zamestnávateľa, ale problém je ak už napr.zanikol alebo daná firma čo im v súčasnosti spracováva mzdy, nemá podklady k starým údajom a tieto sa potom musia dohľadávať v rôznych archívoch.....ak človek pracoval v zahraničí, tam sa k dobe poistenia v zahraničí musí vyjadriť daný štát....lebo roky odpracované v zahraničí sa tiež rátajú do slov.dôchodku....