Kedy ísť na sociálnu poisťovňu?

zaira301
22. okt 2013

Ahoj, prosím viete poradiť, kedy pred ukončením MD ísť na soc. poisťovňu oznámiť o ukončení MD a ak dieťa nie je samostatne zároveň dať si žiadosť o predlženie rodičovskej dovolenky? Stačí 1 mesiac pred dovršením 3 rokoch dieťaťa? A ako je to, keď som pred nástupom na matersku dovolenku v práci dostala výpoveď, čiže som nezamestnaná...je potrebné ísť aj na úrad práce pred ukončením naterskej dovolenky? Prosím poradte...ďakujem.

mummy01
22. okt 2013

@zaira301 ak si chces predlzit RD a aj dostavat prispevok tak musi mat tvoje dieta dlhodobo nepriaznivy zdrav. stav. Urcite to treba podat na prislusnych tlacivach minimalne mesiac pred ukoncenim RD ale nie na socialnu poistovnu ale na UPSVaR.Ak budes ziadat o neplatenu tak to ti staci vybavit do 8dni od dovrsenia 3rokov dietata.V oboch pripadoch sa na UP nezahlasujes ako nezamestnana.

zaira301
autor
23. okt 2013

@mummy01 Ďakujem pekne za odpoveď....moc si mi pomohla...no ja určite nebudem žiadať o príspevok, malý je zatiaľ zdravý...a prácu si chcem hľadať, len neviem, či niečo nájdem....myslela som, že ak malý už má 3 roky a nebudem poberať rodičovský príspevok, že síce musím mať akože predlženie rodičovskej dovolenky ale súčasne musím byť evidovaná na úrade práce....A zdravotnú mi bude tým pádom platiť štát? Len preto som myslela, že musím byť na úrade práce, aby som mala zdravotnú zaplatenú...díky moc

mummy01
23. okt 2013

@zaira301 ak budes na predlzenej neplatenej tak vsetko plati za teba stat ako doteraz.

zaira301
autor
29. okt 2013

@mummy01 a prosím ťa, predlžená materska je na jeden rok?

mummy01
29. okt 2013

@zaira301 nam schvalili na dva roky ale platenu,na neplatenej mozes byt do dovrsenia 6.roku dietata

luci11
29. okt 2013

@zaira301,predĺžená materská neexistuje,veď materská dovolenka je len do 6 mesiacov,potom prechádzaš na rodičovskú dovolenku...

zaira301
autor
30. okt 2013

@mummy01 ďakujem ti moc.....🙂

zaira301
autor
30. okt 2013

@luci11 ...zle som sa vyjadrila, myslela som rodičovskú dovolenku....díky