Kedy brať hypotéku?

6. jan 2022

Ahojte. Mám 23 rokov. Myslíte že je dobré si vziať hypotéku na malú garsonku 20m. Štvorcových ? Bývala by som sama. no ja sa cítim divne neviem čo robiť. Niekto mi povie že nájom je zlý lebo platím hypotéku za iného alebo proste idú peniaze jemu do vrecka a pri vlastnom byte splácam ten svoj vlastný. lenže ja mám stále zvláštny pocit z toho veľmi...... Cítim sa divne z toho lebo mám v hlave veľa kontroliek z toho. Napr. Tu nemôže somnou nikto žiť lebo je to fakt malé . Ani mať deti nič. Nemôžem tu mať ani zviera keďže je to male. A plus cítila by som sa tu zaviazane... Poraďte prosim.. nájom alebo hypotéka v mojom veku .... Bývam v Michalovciach

mamina0078
6. jan 2022

Za mna jednoznacne najom.

janai1
6. jan 2022

Tak ja poznám veľa mladých ktorý si zobrali hypo, kúpili vlastný byt a neskôr keď potrebovali väčší tak ten predali ... Ak máš na to príjem prečo nie

ivik4
6. jan 2022

20m stvorcovych ? Som vazne prekvapena ze nieco tak malinke aj je 👀. Na toto by som hypoteku nebrala

falbala132
6. jan 2022

ja som si zobrala mlada hypoteku na maly byt a nelutujem to ani jeden den, medzitym sli ceny hore, predala som to a dost na tom zarobila. aj ked mozno sa pozri po niecom o kusok vacsom, aspon 28 m2

catalin
6. jan 2022

Ak už máš nejaké peniaze ušetrené a máš stálu prácu, šla by som na tvojom mieste do väčšieho bytu.o 15000€ viac a máš aj dvojizbový, čo som pozerala...si mladá, neviem ako je to teraz s príspevkom pre mladých z fondu rozvoja bývania, mala by si minimálny úrok.urcite by som šla do väčšieho.

mikadooo
6. jan 2022

Veď keď budeš mať s kým bývať, tak predáš a kúpite väčšie nie? Byt sa dá predať aj s hypo, väčšinou to nie je problém🤷. Ja by som sa toho nebála. Aj tak idú ceny bytov stále len hore. Ak máš na hypotéku podmienky, tak by som do toho išla.

natalis1998
6. jan 2022

Ak máš úspory ( tým myslím 20% ceny nehnuteľnosti nakoľko 100% hypotéku banky nedávajú a rozhodne by som tých 20% neriešila spotrebným úverom) tak by som rozhodne išla do toho. Nakoľko neviem aké sú nájmy u Vás, ale napríklad my mame nájom v 1 izbovom byte 500€ a bývame tu rok a ešte rok budeme kým sa nám nepostaví bývanie (takze 24x500 len tak niekomu cudziemu) tskze my sme sa hlavne preto rozhodli pre hypotéku. Je ale pravda, že je lepšie asi keď sú na to dvaja, viete sa podržať. Ale v prípade že by si náhodou nezvládala platiť, tak sa myslím dá odložiť splátka.
Druha vec je ak nemas 20% tak by som rozhodne do toho nešla a radšej dosetrila a plus ešte veľká rezerva k tomu.

elizabet173
6. jan 2022

nebála by som sa zobrať hypo ani na garsónku, ale teda trošku väčšiu, tých 20m štvorcových je fakt strašne málo, veď v nej nemusíš bývať ďalších neviem koľko rokov. Neviem, ako to máš s prácou, možno výborne, ak nie, zvažovala by som mesto s lepšími pracovnými možnosťami, aj za cenu drahšej garsónky.

marca12
6. jan 2022

Na 20m2 garzonku by som hypo nebrala. Bud sa poobzerat po 1izbovom alebo 2 izbovom.

savanna
6. jan 2022

Tak ja som poznala aj pary, ktore byvali na zaciatku v garzonke a neskor sa prestahovali do vacsieho 🙂. A mozes aj v garzonke mat zvieratko, napr.psik hlavne potrebuje spolocnost, nezalezi mu az tak na priestore /samozrejme, ak sa s nim dostatocne chodi von/. Ja teraz napr. lutujem, ze som si nezobrala hypo hned po skole, ale v tom case nikto ani nechyroval o tom, ze by raz ceny nehnutelnosti mohli takto stupnut. Ja myslim, ze to lutovat v buducnosti nebudes, aj keby to bola hypo len na garzonku.

johnnyboi
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
luccija
6. jan 2022

Nebrala by som hypo na garsónku, lebo už teraz sa Ti to zdá malé a nevidím jedine pozitívum z tvojej strany.A 20 m je málo pomaly aj pre jedného
Kde bývaš teraz s rodičmi?

enoula
6. jan 2022

Nesla by som do toho. Bud tam budes byvat alebo prenajimat, predpoklad min 5r (kvoli dani z nehnutelnosti pri predaji) a kedze uz teraz sa ti to nezda, tazko sa tam bude dalsie roky byvat .. isla by som do 1izb, s dobrou polohou. To je univerzalnejsie, pripadne zvazila 2izb, podla ceny, polohy, stavu. Zatial podnajom a hladat dlhsie byty

autor
6. jan 2022

@enoula tá daň z nehnuteľností je koľko? Ja nevydrzim v tej garsonke 5 rokov si myslím.

qetka
6. jan 2022

@enoula dan z nehnutelnosti je nieco uplne ine ako pises.A neplati sa pri predaji bytu.

qetka
6. jan 2022

dan z predaja nehnutelnosti sa plati zo zisku - teda rozdiel medzi tym, za co si nehnutelnost kupila a predala, samozrejme sa tam daju odratat investicie a aj nejake ine polozky.
tu to mas pekne popisane:
https://www.kalaninovareality.sk/blog/ako-je-to....
Plati sa dan (19 alebo 25% a odvod do ZP (zvacsa 14%)

andreatytler
7. jan 2022

Na toto si musis odpovedat len ty sama.
Su ludia ktorym vyhovuje prenajimat, lebo sa nechcu viazat ako ty, alebo nechcu mat starosti ktore pridu pri vlastnictve nehnutelnosti. Proste su tieto veci pre nich dolezitejsie a radsej zaplatia niekomu inemu hypoteku. Proste im to stoji za to.
Potom mas druhu skupinu, ktorej sa vlasy jezia pri predstave ze plati niekomu inemu hypoteku a urobia vseko pre to aby to nemuseli robit. Ja patrim do tej druhej skupiny, takze ja by som urcite kupila tu garsonku.

andreatytler
7. jan 2022

Nebala by som za toho ze ak kupis byt musis v nom sediet 5 rokov. Na trhu z nehnutelnostami dnes (a pravdepodobne aj v nasledujucich 5 rokoch) vladne predajca. Takze nebudes mat problem tu garsonku predat a ist kam chces.

zmrzlinka2021
7. jan 2022

ak nevydrzis v garzonke ani 5 rokov, preco uvazujes nad jej kupou?
kup si normalny 1izbak aspon 35 m a ked sa vydas, uz budete riesit dalsiu nehnutelnost s manzelom a pojdete do niecoho vacsieho

kris_tin257
8. jan 2022

Ja som si zobrala hypo keď som mala 25 rokov a dobrý plat, kupovala som 2izbovy byt 52m2, určite by som nešla do garsónky radšej ešte rok dva počkať a zobrať si niečo väčšie.

sasesoe
8. jan 2022

Ahoj, vzala by som hypo na byt v ktorom si vien predstavit zit najblizsich aspon 5r, ideal viac.
Zvazila by som i 2i a druhu izbu napr niekomu prenajinat.