Ahojte, mám takú otázku, keď budem na účte svojho otca vedená ako disponent, môžem pracovať s účtom aj bez jeho súhlasu, napr.výber? Idem tam aj o cenné papiere a fondy, ešte upresním, aby ste si nemysleli, že chcem niečo poza jeho chrbát robiť, ale keby náhodou v jeho veku už nebude schopný rozumne uvažovať. Ďakujem
@liz_lemon čo konkrétne nemôžem zrušiť?
účet
Ja mám dispozične právo k maminmu úctu dlhé roky, ale teda ešte som sa týmto nezaoberala. Ak by mal tvoj otec robiť take nejaké rozhodnutia “nerozumne” tak to treba riešiť podľa mna doktormi , súdom , atd. Moja mama neni najmladšia, ale sú to jej peniaze, čo si s nimi ona urobí je čisto jej a jej vec. Samozrejme, keby mala byt úplne “mimo” že nevie čo robí, tak to riešim, ale tak, ako som vyššie spomenula.
tiež som disp. otcovho účtu...
@nika11103 áále prosím ťa akým súdom... môj otec za týždeň kúpil 3 bicykle - to je ešte nič, ale dal si robiť jednej firme prácu a stále len od neho drankali peniaze - chodil vyberať z účtu .... až mi to povedal..... rýchlo som musela konať s právnikom a samozrejme otcovi zobrať všetky e resp. kartu od bankomatu...
áno, vieš robiť výbery aj bez jeho súhlasu
Su ukony, ktore nemozes ako disponent. Zajdi do banky, spytaj sa, co vsetko nemozes ako disponent a zisti si, ci sa to da osetrit splnomocnenim na tie ukony. Isto sa nebudu dat vsetky, ale daco ano.
Nevyhoda disponenta je ale napr. taka, ze ked otec umrie, s uctom nemozes robit nic, az do vydporiadania dedicskeho konania. Resp. myslim, ze manzelka moze po predlozeni umrtneho listu. Ale nie som si ista.
A toto napriklad asi ani splnomocnenim neobides.
@moonlight1210 v prípade smrti je účet aj platobné karty zablokované a všetci disponenti aj trvalé príkazy zrušené.
Manželka tiež nič nezmôže, len čakať na skončenie dedičského, dovtedy sú peniaze blokované na účte.
Preto by mali mať manželia 2 účty, aby v prípade úmrtia majiteľa účtu druhý neostal bez peňazí.
Áno môžeš mam dispo k maminmu uctu už roky mame obe sporku tak mam oba ucty pod sebou v internetbankingu s jej účtom aj mojim pracujem cez jeden mtoken. Len zrušiť ho ja neviem
ano, ved na to mas ako disponent pravo, len zrusit to nemozes