Kde založiť deťom sporiaci účet?

alena68
4. okt 2019

Ahojte chcem sa spytat kde sporite detom peniaze.Chcela som na vkladnu knizku ale najskor asi na sporiaci ucet,zvazujem tatrabanku alebo primabanku .Prosim poradte kto setri detom uz dlhsiu dobu.

engel76
4. okt 2019

Najvyssi urok je dobre sporenie istota v postovej banke.

bucko555
4. okt 2019

My sme malej založili účet v Tatra banke a má tam aj sporenie

evittam
4. okt 2019

@alena68 Najlepsie nikde.

evittam
4. okt 2019

@engel76 Istota? 😂😂😂😂😂

alena68
autor
4. okt 2019

@evittam preco ako?nechcem drzat peniaze doma a zas ma to na druhej strane nenuti kazdy mesiac vkladaz peniaze a sporit

evittam
4. okt 2019

@alena68 Skus si nieco naštudovať o tom ako funguju podobne sporenia a potom sa ma to určite nespytas. Najhoršie čo môžeš spraviť je založiť niečo podobné to mas to iste ako nechať tie peniaze doma.

erienka
4. okt 2019

kto ma odvahu, nech investuje do fondov. Ja odvahu nemam, tak deckam sporim cez stavebne sporenie a uz tam maju celkom fajn sumy, kedze kazdy rok im tam dam presne tu sumu, ktora je potrebna na ziskanie statnej premie.

dadka_bb
4. okt 2019

My mame stavebne sporenie

boredka
4. okt 2019

@erienka ak sa mozem spytat to davas kazdemu 2800 eur? lebo pokial viem to je suma tohtorocna na ziskanie maximalnej statnej premie

erienka
4. okt 2019

@boredka to az tento rok je taka vysokasuma, minuly bola cca 1300. Tych 2800 uz nedam :(

boredka
4. okt 2019

@erienka ano viem ja mam vlastne stavebne sporenie, trosku dost zneatraktivnili tento produkt

boredka
4. okt 2019

raz som tu citala takuto diskusiu a tam jedna mamicka pisala ze detom neodklada ze vzdy ked nieco nasetri pouzije to an splatku hypoteky a teda aby znizila dlh pre deti v buducnosti alebo ak by sa nieco stalo lebo predsa strechu and hlavou budu potrebovat vzdy... to na zamyslenie

nikpa
4. okt 2019

@boredka Snáď kým sa dostane deťom byt do rúk už bude mať hypo davno splatenu aj bez peňazí detí. A ďalšia vec, určite budú potrebovať pomôcť keď sa budu chcieť osamostatniť a nie zostať bývať s rodičmi, čo im potom povie, že nemám vám čo dat lebo som si s tým splácal hypo tak môžete zostať bývať s nami 🙄🙄🙄 alebo čakajte kym zomrieme a zdedite po nás byt. Toto vôbec neschvalujem, nebudem brat deťom peniaze ktoré im dajú napr. babky

boredka
4. okt 2019

@nikpa kazdy moze mat vlastny nazor, ak sa ti nieco stane skor ako dosplacas hypoteku tak tvoje deti skoncia na ulici ale dostanu peniaze od babky a dedka ktore si im setrila ? o to ide ze skor splatis hypoteku a mozes detom setrit na ich osamostatnovanie. ako 20 eur co im da babka a dedko budu mat za 15 rokov uplne inu hodnotu a mozno si tak dva rozky za to kupia 🙂 ja som to sem pridala ako napad do diskusie kedze som to citala v inek, pravdaze je na autorke tejto diskusie co si vyberie pre svoje deti ale tak preco by nemohla precitat viac moznosti ?

janage
4. okt 2019

@erienka no min. rok uz sa uvazovalo ze,sporitelia do 18 rokov premiu dostavat nebudu. Teda ak sporenie mas, pokracovala by som kym je to ako tak ale nove uz by som nezakladala. Mne sa paci myslienka, ze najlepsie investovane peniaze su tie do vzdelania deti. Vzdy na to myslim. Inak maju stavebne, ale tam velmi zvaxujem co dalej, potom v prima banke k detskemu uctu sporiaci, ale sporis max. po 30e mesacne.
My zijeme v lokalite kde je problem parkovat a uz velakrat ma napadlo, ze najlepsia investicia by bola kupit garaz a prenajimat. Ale to chce vyssi vklad pociatocny alebo hypo.
Dnesna doba sporeniu nepraje podla mna.

erienka
4. okt 2019

@janage to vravi aj moj otec, ktoremu sa celkom dari v podnikani, ze garaz je dobra investicia

marika05
4. okt 2019

@erienka ak mám dobre info staré zmluvy do roku 2019 vkladajú rovnako, týkalo sa to zmlúv urobených od roku 2019,ale možno sa mýlim pre zistíte si

erienka
4. okt 2019

@marika05 to vazne?? tak to si urcite zistim

nikpa
4. okt 2019

@boredka Presne ako píšeš každý môže mať svoj názor, nikomu ho neberiem a za svojim si stojím. Konkrétne ak sa mne niečo stane mám životnú poistku lebo myslím na svoje deti. A samozrejme dary ako 20€ od babky nemajú zmysel odkladať do dávnej budúcnosti. Ale každý dostáva dary inej hodnoty, na toto som nemyslela, pravda.

katkakatarinka
5. okt 2019

Baby, sporením na vkladnych knižkách a sporiacich účtoch zarobíte deťom minimum cca 1%. Stavebné sporenie ma taktiež taketo zúročenie až na niektoré staré zmlivy s 3% určením. Sú to smiešne percentá.
Nebojte sa dlhodobú investíciu dať do podielových fondov. Je tam priemerné ročné zhodnotenie cca 6-7%.
Chápem, že ľudia sa boja takej investície, lebo očakávajú veľké riziko. Ale pokiaľ máte človeka, ktorý sa vyzná, vysvetlí a poradí, dozviete sa, že to tak nie je.
Zaoberám sa financiami a pomáham ľuďom v tejto oblasti.
Pretože sa nemôže každý z nás orientovať vo všetkom. Niekto úžasne varí, iný vie opraviť elektriku, ďalší robí krásne dekorácie atď.
Všetko je to na rozhovor, kde zistím aké má rodina potreby, finančné možnosti a potom nájdeme produkt, ktorý vyhovuje.

evittam
5. okt 2019

@nikpa Skus porozmýšľať aku hodnotu budu mat tie peniaze od tych babiek a dedkov za 20rokov..... Neviem teda kolko ich je ale predpokladam ze keby aj 50Eur/mesiac.....😉

dadka_bb
5. okt 2019

@katkakatarinka ja som mala podielove fondy v axe a nic sa nezhodnotilo. Nikdy by som tam peniaze uz nedala. To radsej tie3 % na stavebku

xxxkatka
5. okt 2019

@evittam
@boredka presne tak baby uplny suhlas. Ja si pamätam ako mi rodicia dlhe roky setrili peniaze na vkladnej knizke, ktore som dostala v 18-tich. Dostala som rovnych 12.000 Sk 😀 preratane na eura cca 400 € 😀 Fakt skvele zhodnotenie penazi....Keby sme za tie prachy isli vtedy k moru, bola by to aspon zabava a zazitok. K byvaniu ci osamostatneniu mi to nepomohlo ani najmenej. A nemyslim, ze sa nieco zmeni v buducnosti ked sa detom odkladaju peniaze na sporiace ucty.
@nikpa co moje deti dostali od starych rodicov a od rodiny to si odkladaju same do prasiatka/na ucet, ale toto su mensie sumy penazi cca do 100€. A k tomuto: " čo im potom povie, že nemám vám čo dat lebo som si s tým splácal hypo tak môžete zostať bývať s nami " Co by si im ako mala povedat? Chodte do prace a zoberte si hypoteku. Peniaze sa daju odkladat aj pocas brigad na vyske, cize o prvotny kapital sa vedia deti postarat aj same. A vies, co je dolezitejsie ako dat im peniaze na osamostatnenie? Naucit ich zarobit vlastne peniaze a naucit ich hospodarit s nimi.

zuzanaete
5. okt 2019

Priklanam sa k nazoru, ze ziadny. Zrataj si, kolko chces mesacne setrit a aku cca celkovu sumu to da o cca 20 rokov, ze ci to aspon na dovolenku bude. Lebo ludia, co by mohli setrit mesacne tak vela, ze by to o 20 rokov bolo na byt, tak takto priamo urcite nesetria, ale peniaze zveladuju aktivne. Pokial by to v banke preslo, tak radsej zobrat hypo a byt prenajat. Podnajomnici budu splacat hypo. Ak by sa cosi stalo, tak byt sa preda a hotovo. Alebo sa neskor deti podakuju za byt. Alebo radsej predcasne splacat vlastnu hypo a neskor zacat detom setrit vo vacsich sumach.

katkakatarinka
5. okt 2019

@dadka_bb preto pisem, ze sa treba poradit s odbornikom, kde peniaze dať. Axa je predovšetkým poisťovňa. V tom je dobra. Ale investovanie treba zveriť do ruk spoločností určených na investovanie. Samozrejme nie hocikde.

janage
5. okt 2019

@katkakatarinka my máme s podielovými fondami tiež len zlé skúsenosti. Jedno sme zrušili lebo to boli doslova jediné peniaze čo prerábali teda rok čo rok sme mali menej ako sme vložili. A radili sme sa pri zakladaní priamo s pracovníkom banky. Teraz sme uvažovali o sporení s dobou cca 10 rokov, aby deti mali keby chceli ísť čo ja viem do zahraničia študovať na rok, ale sama si už veru vybrať netrúfam, a moja dôvera po prvom pokuse je dosť otrasená. Kedysi sa fakt oplatilo stavebko. Deti majú úrazové poistenie, to sme už aj čerpali. Ja tiež, ale napr. rodičia čo nám uzatvorili životnú poistku so sporením to je na nervy. Ak ju chcem odkúpiť tak za menšiu sumu ako som vložila. A tie poplatky za vedenie účtu takmer väčšie ako výnos. A to si tam sama sporím odkedy pracujem teda cca 20 rokov. Jediné čo som tam poriešila je že vkladám minimálnu sumu.
ja fakt tú garáž, nemáš starosti s nájomcami, môžeš kocikedy predať a cena bude len stúpať keďže všetky väčšie mestá majú problém s parkovaním.
Ale teda rada by som si vypočula tvoj názor.

eliska13
5. okt 2019

@alena68 Nikde, alebo hocikde😉lebo nikdy na tom nezarobis bude to tam iba vlozene

nikpa
5. okt 2019

@xxxkatka
@evittam vyššie som sa tiež vyjadrila že každý dostáva dary v inej hodnote a to som si neuvedomila keď som písala prvý komentár. Ale súhlasím s tým, že menšie čiastky sa neoplatí odkladať. Ja som to brala len z našej pozície a to čo dostáva môj syn sa mu oplatí odkladat lebo za pár rokov sa to určite pekne zúročí. Jasné, že na kúpu nehnuteľnosti v tej dobe to nebude a hypo si bude musieť zobrať aj tak ale určite mu to pomôže.

evittam
5. okt 2019

@dadka_bb Tak tak. Uz nam tu len agentka s teplou vodou chybala.😀😉
@xxxkatka

evittam
5. okt 2019

@nikpa Ak dostava väčšie čiastky tak by som to určite riešila inak ako krmenim bank a sporiacich účtov. Ale tvoj názor. Len aby po rokoch neprislo ešte horsie sklamanie.😉