Ahojte s priatelom sa chystame tento rok vratit domov zo zahranicia a caka nas riesenie hlavne bytovej otazky. Konkretne by sme si chceli kupit byt (4 izb) , zariadit ho, kupit nejake to auto, vziat sa, zalozit rodinu ... usadit sa Je nam jasne, ze jednoduche to nebude ani sa k tomu nedopracujeme behom par dni, najdolezitejsie bude najst si pracu a zaradit sa do normalneho kolobehu, ale - nase uspory by postacili tak na kupu toho bytu, preto by som sa chcela poradit ako to co najvyhodnejsie vsetko poriesit.
Pockat kym sa obaja zamestname, zobrat hypo 10-20 tis ( v zavislosti od ceny bytu) a potom kupit byt za cast uspor+hypo a za zvysny cash ho prerobit, zariadit, urobit svadbu, kupit auto atd? Ako ste (by ste) riesili takuto situaciu vy? V akom poradi? Ako by ste nalozili vy s usetrenymi peniazmi? À este ohladom svadby- je vyhodnejsie vybavovat hypo ako slobodni alebo ako manzelia? Pockat? Ci sa vziat, investovat vsetko do nehnutelnosti a ostatne " pride casom"?
Za vsetky prispevky a postrehy vopred dakujem
Neporadim ti zo vsetkym ale urcite z prijmu zo zahranicia vam lahsie 'odklepnu' hypoteku ako z prijmu na sr a to este nejaky prijem najprv budete musiet mat - to znamena mat pracu, samozrjeme zaciatocne platy nic moc a este nemozes byt v skusobnej dobe a ani na dobu urcitu takze kym by ste si mohli zobrat hypoteku na sr tak rataj par mesiacov - mate dovtedy kde byvat? My sme to vyriesili tak ze hypo sme zobrali este kym sme boli v zahranici, vyplatili celu, byt komplet prerobili a ciastocne, najnutnejsie veci zariadili aby sa dalo byvat, kupili auto za hotove a este mali nejake uspory aby sme vyzili kym si manzel najde pracu. Domov sme dosli bez akychkolvek financnych zavazkov a urcite sa nam zacinalo lahsie aj ked sme boli bez prijmu, ale mohli sme kludne spavat ci budeme mat na dalsi mesiac na hypoteku, leasing, ...
@abdulik10 dakujem jasne ze praca je to najdolezitejsie a to si velmi dobre uvedomujeme, ale kupovat byt a zakladat rodinu chceme urcite doma, je to zasadna vec na ktorej sa obidvaja s partnerom zhodneme
@stormie dakujem, o tej to moznosti sa pri priznam sme vobec neuvazovali- zobrat si hypo pocas pobytu v zahranici a postupne splacat. Ja by som si tiez velmi priala co najhladsi navrat domov, preto rozmyslam, planujem a zvazujem vopred, aby sme si to co najviac ulahcili ;)
@lolekabolek no len treba ratat potom s tym ze sice hypo dostanete lahsie ale po navrate domov ak nevyplatie ako my, tak budete splacat uz zo sr prijmu co vo vasom pripade je velka neistota lebo nemate robotu takze si ani neviete nastavit vysku splatok podla prijmu lebo neviete aky prijem bude. Dalsia vec prerabka - nemate este byt a nevies aky, v akom stave kupite a kolko bude treba investovat do prerabky. Zariadenie si viete spravit cca odhad ved kuchynu, spotrebice, skrine, postel....to budete urcite potrebovat. My sme prerabali komplet 4izbovy, steny, podlahy obuchane na panel, rozvody...ked nam hovorili ze si mame nachystat na prerabku + zariadenie 30 tis. tak sme neverili a ked to teraz ratam tak sme to uz asi aj minuli a to nie sme narocni (napr. tv skrinka z ikea, sedacka z asko)
@stormie ked tak by sme si museli nadstavit mesacne splatky podla zahr. Prijmu a po navrate poziadat o ich znizenie... Len je tam riziko, ze budeme dlhdobo bez prace na SVK a bude problem so splacanim, a potom uz sa tu nechystame byt tak dlho, aby sme vyplatili celu hypo a este si doniesli aj rezervu na zaciatok...
Asi este posetrime co sa da a na SVK pockame kym sa zamestname, aby sme vzali hypo az potom ... Casovo sa to natiahne, ale asi to bude najrozumnejsie.
@lolekabolek neviem ci ti nejaka banka umozni znizenie splatok pocas splacania hypo 🙂 odporucam si dat nizsie splatky hned na zaciatok a ak nieco nasetrite, bude robota na sr .... tak predcasne splatit
@stormie dakujem za rady, asi predsalen budeme hypo riesit az ked budeme mat robotu na SVK a budeme vediet co si mozme mesacne dovolit splacat ;) a ak sa mozem opytat, kym ste boli v zahranici byt ste Dali do prenajmu alebo ste ho Len platili a nevyuzivali za ten cas co ste boli prec? Alebo ste ho zatial prerabali?
@lolekabolek zo zaciatku sme ho prenajimali, mali sme velmi vysoke splatky na hypo lebo sme cheli splatit co najskor, z toho prenajmu sme nezbohatli, skor sme isli na istotu a najmone dali trosku nizsie aby sme mali aku taku istotu ze niekoho budeme mat a zaplatia sa aspon poplatky. ked bola vyplatena hypo a uz sme zvazovali navrat zacali sme s prerabkou, ta sa trosku pretiahla a my sme este zmenili plany a porodila som v zahranici takze byt bol neobyvany cca 1,5 roka (to vratane prerabky kedy sa tam ani byvat nedalo)
@lolekabolek
ak chcete pracu, tak urcite nie niekde vychod ci sever ci aj juh a stred slovenska 😉 Zbytocne tam budete aj stavat dom, ci kupovat byt. Treba ist do regionu, ktory sa rozvija, su tam prilezitosti, praca 🙂
My si akurat vybavujeme hypoteku. Len k tym splatkam chcem povedat, ze sa da nastavit nizsia suma a kazdy mesiac sa da pridat max. 3-nasobok. Takze ak by ste pocas toho prisli domov a nahodou nemali dost financii tak sa skor da utiahnut ta mala splatka nez vyssia. A ako tu uz bolo spominane asi sa to neda znizit.
Jednoznacne v prvom rade porieste pracu. Za dva roky sa scie mohlo kopa veci zmenit, ale ked sme vybavovali hypo, chceli po nas pracovnu zmluvu na dobu neurcitu zdokladovat a posledne tri vyplaty- ci uz vypisom od zamestnavatela alebo vyplatnou paskou. Aj ked niektore banky mali "hypo aj bez dokladovania prijmu" chceli aspon tie tri posledne platy, lebo inak tam boli alebo vyssie uroky alebo nejaky iny zadrhel...
Za ten cas, kym si zriadite robotu a zistite kde je aka hypo najlepsia sa moze pripravit svadba- inak je uplne jedno ci beriete hypo ako manzelia alebo ako partneri, ak splnate podmienky na statnu dotaciu pre mladych dostanete tak ci onak, taiksto kupa nehnutelnosti sa da napisat vlastnictvom pol na pol, takze tam nie je problem.. 😉
Dakujem dievcata za vsetky rady.
@domin85 3 mesiace su celkom fajn, kym nebudu pozadovat mzdovy list za predchadzajuci rok tak je to stale v pohode 🙂 a celkom si ma potesila, ze banky nerobia rozdiel medzi manzelskym a partnerskym zvazkom, aspon nebudeme pod tlakom ci stihneme vybavit Dobru hypo do svadby alebo naopak cakat na sobasny list aby sme mohli naklusat do banky 🙂
@dejka77 po pravde ma ani nenapadlo, zeby banka nebola ochotna znizit splatky za nejakych okolnosti, ale ma to logiku ;) dik za postreh, radsej nizsie splatky s mimoriadnymi vkladmi alebo setrit a vyplatit hypo skor
@fidka79 my tiez tak planujeme zacat hladat este pred odchodom, aj ked pohovory mozme absolvovat az po navrate, ale urcite sa nechceme vratit s kuframi k rodicom a potom kukat ako vyorane mysi ze tu na nas nikto necaka s otvorenou narucou a lukrativnou pracovnou zmluvou ;) a po navrate urcite zobrat hocico, aj ked to nebude moj dream job, ten moZem hladat aj po pracovnej dobe. S hypo so zahranicnym prijmom to ale zvazime, aspon nieco by uz bolo vyriesene ;)
@lolekabolek ja som byt riesil podobne.
Vonku som mal dlhorocnu pracu,na neurcito,prijem pre banku uplne OK.
Uver schvaleny relativne rychlo.
Vyhoda bola ze som mal nieco nasetrene v hotovosti aj na stavebnom-banka videla ze bez omeskania platim dobrovolne splatky,tak asi ratali ze ked budem uz ,,musiet,, tak ze tiez nebudu problemy 😨
Ani niesu.
Pre vas by bola vyhoda keby ste boli na tom podobne.
Dalsie plus by ste mali ako manzelia.
Je moznost urcitej ,,mladomanz.pozicky,, na zariadenie a pod.-byva urokovo zvyhodnena.
Dalsia vec je ta ze ak este namate nad 35,tak mozete poziadat o prispevok pre mladych co je asi 3 % a funguje tak ze do vysky cca 50 000e ziskate tento bonus na urokovu sadzbu.
Teda ak ziskate dnes hypo za dajme tomu 4%,tak vam 2% prispeje stat a 1% banka.
4-3 = 1
Takze najblizsich 5r by ste mali urokovu sadzbu 1%,co sa da.
Dobre by bolo dat aj neake mimoriadne vklady-ale to si treba osefovat v zmluve,lebo inak vam budu robit problemy.
A este ma napadlo ze pozor na ten prijem,kazdy rok sa na ten prispevok stanovuje iny.
Nesmie byt maly,ale ani velky,to si lako zistite na nete,lebo inak zase problem s hypo.
Hadam som nieco poradil... 😉
Dobrý deň, pracujem vo finančnej oblasti a viem Vám v tomto poradiť. V prípade záujmu ma kontaktujte emailom na petka.7@centrum.sk
Hlavne by som sa skôr zamerala na zaistenie pre Vás s priateľom aby Vám tu hypotéku poskytli.
@comatsu dakujem urcite ano, kazdy prispevok ma nieco do seba ;)
Nad tou moznostou hypo zo zahranicneho prijmu sme zacali Viac uvazovat, ale nakoniec to asi nechame tak. Radi by sme vyuzili statny prispevok pre mladych pri cerpani hypo ( kedze obidvaja mame do35) ale zo zahranicneho prijmu by sme presvihli hranicu max prijmu, cize nam z toho vychadza, ze teraz by sme hypo sice dostali, ale:
-s vyssim urokom
-bez SPM
-a vznikli by nam dalsie mesacne naklady - platby za byt
Cize radsej asi tie peniazky co by sme Dali teraz za splatku hypo (bez SPM) + poplatky za byt odlozime a budeme ziadat o hypo az po navrate
Ja by som v prvom rade riešila prácu. Bez práce nie je hypotéka, nie je tým pádom byt, ak nemáte cash. Je možné, že zistíte, ako bol fajn v zahraničí, a že ste mali radšej tam kúpiť byt, založiť rodinu.