Ahojte, rada by som vytvorila sporenie pre syna , mam zaujem o investovanie do fondov , nieco co by mu do buducna pomohlo. No zaroven chcem ze ak budem napriklad 18 rokov posielat mesačne 60€ niekam tak aby tam aj ta suma realne bola, nie menej, ak viac tak by to bolo super, no urcite nie menej. Ďakujem
@honey666 my tiež investujeme do fondov,mesačne 50 eur,plus peniaze ktoré dostanú na narodeniny,Vianoce a tak. Ale je to na.moje meno, zatial
@sweet20 môžem poprosiť aj ja takú informáciu, že kde najlepšie? do správy ďakujem
Nikde. Setrite si ako celok a ked sa bude dieta osamostatnovat, vyclenite mu z tej kopy sumu, ktoru mu budete chcieť dat
Mne sa najviac pozdáva investovanie do zlata, skús pozrieť tu
https://www.goldenoaktrust.sk/
@honey666 je niekolko variantov a pozor aj na poplatky ...moznosti vyberu ak by nastala necakana situacia a pod. Ak mas otazky kludne pis
Bože len nie fondy... Cez EIC do ETF SP500... Po 18 rokoch budeš prekvapená, o koľko viac tam bude než vklad... Všetky fondy sú k ničomu, zarobia iba správcovia na poplatkoch.
@honey666 Hlavne si ujasni čo chceš. Lebo v jednej vete si spomenula aj sporenie a aj investovanie. Sporiť a investovať sú dve rozdielne veci. Ako sa píše v príspevku vyššie, tak je lepšie ísť cestou ETF ako klasických podielových fondov. To nielen z hľadiska poplatkov, ale aj daňových povinnosti.
@patka06 ahoj. Prečo sa ti najviac pozdáva práve toto riešenie? Je to predražený nákup a poriadne predražený ako som len zbežne pozrel na ich stránke.
Ja mám v eic finančnú rezervu. Investovanie a zároveň odkladanie na dôchodok iad.. Deťom môžeš odkladať aj do stavebnej sporiteľne. Alebo je možnosť sporiť na zlaté mince, alw to by ti lepšie poradil finančný poradca.
@dominikamacakova finančnú rezervu v EIC a investovanie v IAD? Nemala by si to mať naopak? Predsa mať fin. rezervu v akciách, ktoré môžu behom týždňa klesnúť aj o 20% a rok sa dostávať nazad, nie je dobrý nápad...Naopak fondy IAD rastú pomaličky, ale nehrozia veľké prepady ako pri akciách. Pri horizonte 10+ rokov určite radšej EIC na investovanie. IAD má vysoké poplatky, ktoré ti zožerú polovicu budúceho výnosu a je to na rozdiel od EIC zdaňované...
@jaroslav81 áno mám to naopak 🙈 pomýlila som sa
@honey666
Tak odkladaj po 60€ mesačne do šuflíka a po 18. rokoch z neho vytiahneš 12.960€, určite nie menej. Akurát, že tie peniaze budú mať v tej dobe hodnotu možno 1296€.
Pochop, že keď chceš nejake zhodnotenie investicie, musíš znášať aj určité riziko straty - bez toho to jednoducho NEJDE.
@honey666 určite sa porafiť s odborníkom - mám super kontakt - nakolko aj ja investujem cez neho - vysvetli poradi a pozor aj na poplatky....
@honey666 poradit sa s dobrým finančným poradcom my tiez malej posielame do fondov "sporenie"