Kde vytvoriť sporenie pre dieťa?

honey666
9. jún 2023

Ahojte, rada by som vytvorila sporenie pre syna , mam zaujem o investovanie do fondov , nieco co by mu do buducna pomohlo. No zaroven chcem ze ak budem napriklad 18 rokov posielat mesačne 60€ niekam tak aby tam aj ta suma realne bola, nie menej, ak viac tak by to bolo super, no urcite nie menej. Ďakujem

zuzkaa1991
9. jún 2023

@honey666 poradit sa s dobrým finančným poradcom my tiez malej posielame do fondov "sporenie"

hortenziaj
9. jún 2023

@honey666 my tiež investujeme do fondov,mesačne 50 eur,plus peniaze ktoré dostanú na narodeniny,Vianoce a tak. Ale je to na.moje meno, zatial

sweet20
9. jún 2023

@honey666 pisala som ti spravu, ak chces mozem Ti ukazat kde najlepsie

michaela412
9. jún 2023

@sweet20 môžem poprosiť aj ja takú informáciu, že kde najlepšie? do správy ďakujem

evkamotka
9. jún 2023

Nikde. Setrite si ako celok a ked sa bude dieta osamostatnovat, vyclenite mu z tej kopy sumu, ktoru mu budete chcieť dat

patka06
9. jún 2023

Mne sa najviac pozdáva investovanie do zlata, skús pozrieť tu
https://www.goldenoaktrust.sk/

janulikt84
9. jún 2023

@honey666 je niekolko variantov a pozor aj na poplatky ...moznosti vyberu ak by nastala necakana situacia a pod. Ak mas otazky kludne pis

jaroslav81
9. jún 2023

Bože len nie fondy... Cez EIC do ETF SP500... Po 18 rokoch budeš prekvapená, o koľko viac tam bude než vklad... Všetky fondy sú k ničomu, zarobia iba správcovia na poplatkoch.

martinp288
10. jún 2023

@honey666 Hlavne si ujasni čo chceš. Lebo v jednej vete si spomenula aj sporenie a aj investovanie. Sporiť a investovať sú dve rozdielne veci. Ako sa píše v príspevku vyššie, tak je lepšie ísť cestou ETF ako klasických podielových fondov. To nielen z hľadiska poplatkov, ale aj daňových povinnosti.

martinp288
10. jún 2023

@patka06 ahoj. Prečo sa ti najviac pozdáva práve toto riešenie? Je to predražený nákup a poriadne predražený ako som len zbežne pozrel na ich stránke.

dominikamacakova
10. jún 2023

Ja mám v eic finančnú rezervu. Investovanie a zároveň odkladanie na dôchodok iad.. Deťom môžeš odkladať aj do stavebnej sporiteľne. Alebo je možnosť sporiť na zlaté mince, alw to by ti lepšie poradil finančný poradca.

jaroslav81
10. jún 2023

@dominikamacakova finančnú rezervu v EIC a investovanie v IAD? Nemala by si to mať naopak? Predsa mať fin. rezervu v akciách, ktoré môžu behom týždňa klesnúť aj o 20% a rok sa dostávať nazad, nie je dobrý nápad...Naopak fondy IAD rastú pomaličky, ale nehrozia veľké prepady ako pri akciách. Pri horizonte 10+ rokov určite radšej EIC na investovanie. IAD má vysoké poplatky, ktoré ti zožerú polovicu budúceho výnosu a je to na rozdiel od EIC zdaňované...

dominikamacakova
10. jún 2023

@jaroslav81 áno mám to naopak 🙈 pomýlila som sa

esmey
12. jún 2023

@honey666
Tak odkladaj po 60€ mesačne do šuflíka a po 18. rokoch z neho vytiahneš 12.960€, určite nie menej. Akurát, že tie peniaze budú mať v tej dobe hodnotu možno 1296€.
Pochop, že keď chceš nejake zhodnotenie investicie, musíš znášať aj určité riziko straty - bez toho to jednoducho NEJDE.

janulikt84
19. jún 2023

@honey666 určite sa porafiť s odborníkom - mám super kontakt - nakolko aj ja investujem cez neho - vysvetli poradi a pozor aj na poplatky....