Ahojte, rozmylsam, ze by uz bolo na case zacat sporit pre syna. Ma 3 roky.
V prima banke maju ucet, za ktory sa neplati do 15 rokov.
Niekde som citala aj o fondoch, ale TOTALNE tomu nerozumiem a nejak som skepticka voci tomu, hlavne v tom, aby som nestratila svoje peniaze.
najlepsie mas ked sporis doma " do ponozky " 🙂 tak mas cisty zisk nikto ta o nic neobera 🙂
Na viac strán - obe deti majú otvorený tabi účet v TBSK, kde im odkladáme peniaze, čo si “zarobia”, alebo dostanú na sviatok… Potom majú otvorené sporenie s poistením v Allianz (tiež cez TB). A ešte im mesačne odkladáme do fondov taktiež v TB. A potom máme spoločné sporenie - to máme vo fio, kde to kumulujem. A keď je dostatočná suma, investujem do akcií banky (som zamestnancom TB a máme takú možnosť), ale to sú peniaze, ktoré tam ostanú na niekoľko rokov, dlhodobé investovanie. Ak bude treba, pomôžeme potom z toho deťom.
A čo sa týka toho zarábania - už nejaký ten rok dievčatá poctivo odkladajú zálohové obaly. A ak idú potom s tatinkom ich vrátiť, tak sme im vždy sumu, ktorá tomu prislúchala odložili do prasiatka, resp. na účet. Takže ich tým učíme a vysvetlujeme základy fin. gramotnosti.
Prima banka
@norikaro prosím vás vysvetlite mi ten zisk ktorý spomínate... Máte čarovnú ponožku ktorá generuje peniaze? 😊
@norikaro tiez sa rada nechám poučiť. Banka si neúčtuje ziadne %. Dava ich vkladatelovi za to ze ich ma v banke...ked už...
Ale ponozka co generuje zisk ma skutočne zaujima 🤔
@norikaro, máš čistú stratu. Dnes máš 10 000€, kúpiš si za ne 10 000 chlebov, o 10 rokov budeš mať rovnakých 10 000€, kúpiš si možno 7500 chlebov? Možno menej.. zle nato pozeráš ….
Deťom v žiadnom prípade nesporiť.
Túto chybu robili naši rodičia vo vidine, že si z toho potom dieťa vyplatí polovicu bytu, v skutočnosti ostalo akurát tak na vodičák.
Za voľné peniaze kupujte niečo, čo stúpa na hodnote a to potom o 18-20 rokov dajte dieťaťu (zámerne nepoužívam slovo investovanie lebo mám pocit že to slovo je na SK strašiak)
@norikaro aký zisk? Ako neoberá? Dúfam, že toto je irónia… ani neviem čo na to povedať. Ale rada by som takú ponožku kúpila, kľudne aj desať by som vzala, pre celú rodinu 😂 každému doma peniaze strácajú na hodnote ale vy ste v pluse 😂😂😂 “brokeri ju nenávidia, vymyslela rafinovaný investičný plán a ted nemaji co žrát”😂
@esmey problém bol v tom, že pred 30r nebol internet a investovať niekam do indexov, napr. SP500 alebo akcíí firiem ako Microsoft, Apple a podobne bolo zložité alebo nemožné. Dnes je to úplne iné, do ETF indexov môže investovať každý a je to veľmi jednoduché. Odkladať si doma do ponožky alebo na účet v banke môže v dnešnej dobe už iba totálny finančný analfabet, v podstate sa okráda o peniaze
@jaroslav81 mne je to jasné ale keď začneš písať slová ako ETF, Akcie, fondy, investície tak väčšine ľudí sa vypne mozog a zapne sa paranoja že ich chce niekto oklamať a že prídu o peniaze. A pritom ani netušia že majetok sa buduje inak než len čakaním na výplaty zo zamestnania.
Ako správny finančný analfabet doma do obálky a na účet. Keby na to mám, kupim byt alebo pozemok, no ale bohužiaľ...
Je kazdeho osobna vec,ako setri peniazky.
Ked niekomu vyhovuje ponozka,je to jeho osobne rozhodnutie a nechapem hejty na autorku,ktora to tak praktizuje.V pripade,ze by doslo k vypadku systemu,tak vsetci co maju investovane vo fondoch a akciach a neviem kde,zostanu švorc a ti,co maju v ponozke,vyberu z ponozky,kolko potrebuju a ziju dalej.Z môjho pohladu, je najlepsia investicia do nehnutelnosti alebo pozemku.
Samozrejme,kazdy je kovacom svojho štastia a to co je pre niekoho super,pre druheho,môze byt katastrofa.🤗
@mimikarol no veď preto na to nemáš, lebo si odkladáš do obálky....keby si odkladal do indexov aspoň posledných 10r, mal by si niekoľko násobne viac...aj na ten byt
@tundra najlepsia investicia do nehnutelnosti je pre toho, kto ide cez hypoteku a je v podstate svorc...takto vie kupit byt aj s 5€ v penazenke ak ma dostatocny prijem a celu kupu zafinancuje hypo+spotrebak. Pre ludi s vlastnym cashom uz su vykonnejsie ETF indexy, bez akejkolvek prace a po roku bez dani...
No ale zenam, co chcu odkladat po 30€ mesacne pre dieta asi nebudeme radit byty a pozemky....tam jednoznacne ETF indexy
@tundra nikto nehejtuje uloženie hotovosti doma. Ale písať, že uložením do “ponožky” vzniká čistý zisk, je nepravdivé… Aký zisk mi vznikne, ak odložím 100e a vytiahnem ich za 5 rokov?
Samozrejme, investícia do nehnuteľnosti je super. Ale nie každý má takú možnosť. Ja napr. kvitujem, ak si niekto sporí aj 20e - nie je to žiadne terno, ale aspoň nejaká rezerva tam vzniká…
A ma vobec zmysel sporit dietatku? Nam rodicia sporili? Myslim, ze vacsina nie a sme tu. Mna rodicia ucili sporit si sam, peniaze na narodky, meniny, za vysvedcenie...sporil som si asi od 5 rokov a ostalo mi to do dnes...Neviem ci je nalepsi napad dat decku na 18r. 100 000€ a kup si byt...
Co hovorite na finax?
@jaroslav81 mne napríklad sporili, veľa mojim rovesníkom tiež a to sme neboli žiadni boháči, ani to nebola závratná suma, ale pomohlo to. A neznamená to, že sama si peniaze sporiť neviem, veď to s tým vôbec nesúvisí. Veľmi dobre sa pamätám ako som tri mesiace šetrila asi 50€ na žehlicku na vlasy, alebo iné nepotrebné nezmysly ktoré som chcela, keď som mala asi 15 rokov, ale po škole, keď máš holú riť a potrebuješ cca 30 tisíc len na to aby si hypotéku dostal, ti nejaké peniaze od rodičov pomôžu sakramensky. Študent si asi ťažko bude šetriť a kym by si po škole našetril, postavil zabýval sa, mal by pomaly okolo 35 rokov a môže s tými ostarnutými vajíčkami skúšať plodiť…
@jaroslav81 mne sporili - vtedy bola tuším nejaká poistka na dieťa, potom mi sporili na stavebné sporenie, na tú dobu tam bola fajn štátna prémia. Keď som mala 18, dostala som to a ja som v sporení pokračovala. Neskôr, keď som si založila rodinu, to bola celkom pekná suma na začiatok a veľmi nám to pomohlo…
Investujeme deťom po 60€ mesačne do EFT, ktorú kopíruje SP500 robím to sám bez banky. Oplatí sa.
Dobrý deň, pracujem s investícíami, a môžem vám pomôcť a poradiť. Kludne mi napíšte správu🙂
My sme malému kúpili byt na hypo. Keď bude dospelý, bude mať vlastné bývanie a predsa na start do života mi to môže veľmi pomôcť. Ako s ním naloží je už na ňom. Peniaze mu nesporime. To čo je dnes kopa peňazí bude o 20 rokov pluvanec. Takto má niečo v ruke.
ak sporis na ucte tak ich stracas vdaka inflacii. Fondy proti tomu vedia pomoct. A este nikdy pocas existencie burzovych indexov fondy co ich kopirovali nemali mensi vysledok ako inflacia ( pocas lubovolneho 10 r obdobia)