Kde sa dá deťom sporiť?

melaniamateo
6. júl 2015

mám pre deti zriadený účet, kde k nemu ako bonus bolo úrazové poistenie, ale nebol nám uznaný úraz na vyplatenie , nakoľko podľa banky nesplňali sme 10% plnenie / v poisťovni Alianz sme splňali 10 %/, tak som sa rozhodla zrušiť sporenie. Poradte, kde sa dá deťom sporiť?

frapper
6. júl 2015

@melaniamateo V bankách bývajú úrazové a vôbec poistenie dosť takpovediac okresané,toto je najlepšie uzatvárať cez poisťovne.Dávajú bonus,ale ten je o ničom.Sporiť môžte aj cez produkty poisťovní +úrazové,ale to je u každého individuálne,každému vyhovuje niečo iné.

monikaced
7. júl 2015

Detom treba sporit cez podielove fondy. Pravidelne sa da od 10 eur mesacne, cim si priemerujete ceny a je vam jedno ked to sem tam spadne, lebo kupujete za lacno. Pri investovania dlhodobom, cize 10 rokov a viac je toto najefektivnejsie zhodnotenie penazi.

lubike
7. júl 2015

ja mám zvlášť sporenie a zvlášť úrazovku. Keď by som potrebovala robiť zmeny, tak je to lepšie, lebo sa to dá nezávisle na sebe. Keď je spolu úrazovka so sporením, nastane problém ak chceš nejakú zmenu. konkrétnejšie info môžme cez IP.

8pete9
7. júl 2015

@melaniamateo Len prosim Vas nesporte cez poistovnu! Je to ta najlepsia moznost! Ale iba pre sprostredkovatela. Pre vas to je sposob ako prist o najviac penazi.
odporucam precitat si napr. toto: http://spetko.blog.sme.sk/c/360212/kamarat-snoo... alebo blog petra cmoreja.

Deti by som dal poistit iba pre tie "najhorsie" pripady, teda urcite nie zlomena ruka ci vybity zub. poistovna ma pomoct vtedy, ked sa rodina dostane do existencnych problemov v dosledku choroby ci urazu - preto radsej trvale nasledky urazu a kriticke choroby a na vysoke sumy - 15-25 tisic. Napriek vysokym sumam toto poistenie nie je drahe.
A najvacsia morbidnost je poistit smrt deti.
Odporucam kontaktovat dobreho sprostredkovatela.

frapper
7. júl 2015

@8pete9 Prirodzená smrť detí sa ani poistiť nedá.Úrazová smrť napr.v Allianz na 2000€ ani menej ani viac,ak má klient záujem.Hovoríte,že netreba poistiť u detí zlomenú ruku,vybitý zub a zároveň píšete,že treba chorobu či úraz.Veď tá ruka a zub je predsa úraz,nejako si protirečíte.

8pete9
8. júl 2015

@frapper Skuste si este raz precitat co som napisal.
Myslite ze pre zlomenu ruku ci vybity zub sa rodina dostane do existencnych problemov?
A zlomena ruka je "trvaly nasledok urazu"? Myslim ze Vy si protirecite.

lubike
8. júl 2015

no aj zlomenina môže skončiť trvalým následkom. Každý z nás má nejakú skúsenosť, alebo kamaráti a každý úraz, choroba sa môže vyvíjať rôzne. Produktov je veľa, agentov je ešte viac, ale konečné slovo a hlavne platenie je na rodičovi. Určite sa v takýchto prípadoch veľa snažím zistiť od kamarátok, známych, aké majú sporenie pre deti, kde, koľko platia, čo ak rodič ostane nezamestnaný alebo dlhodobo PN, ako dlho sporenie - poistka trvá,.... proste všetko.

mijo53
8. júl 2015

@frapper hovorí o úraze a chorobe rodičov, nie deti, lebo rodič v prípade úrazu alebo kritickej choroby, nemôže finančne zabezpečiť rodinu

frapper
8. júl 2015

@8pete9 Áno mysleli ste pre rodiča poistenie.Ale niekedy potrebuje rodič byť doma s dieťaťom ak má komplikovaný úraz,alebo vážne ochorie,vtedy možno ak poistenie má aj dieťa,nahradí to aj rodičovi niečo,možno nie veľa,ale zmierni dopad na zárobok.Keď má dieťa nemocnicu z choroby,rodič je s ním-pokryje pobyt za seba z detskej poistky.Veď každý máme iné požiadavky od poistenia,tak isto je na klientovi,čo on potrebuje,to v poistení bude mať.Veď život prináša rôzne situácie.

melaniamateo
autor
8. júl 2015

poistku detí mám poriešenu v ALIANZ a som spokojna a aj pri riešení plnenia po úraze som bola spokojná.
Len v CSOB som bala detský účet a ako bonus k tomu bolo úrazové poistenie s trvalými následkami.
Mali sme úraz a nebola som spokojná, že mi neuznali úrazové plnenie v banke.
Rozhodla som sa založiť deťom sporenie niekde inde, úrazové poistenie s trvalými následkami nie je podmienkou

lubomirspetko
16. júl 2015

@melaniamateo

Dobrý deň prajem.

ako sa už vyššie spomína, na sporenie pre deti sú najvhodnejšie sporiacé programy do podielových fondov. Môžete vkladať koľko chcete, ako často chcete a keď nevložíte, nikto vás nebude naháňať (ako pri sporení cez poisťovňu).
Okrem toho je sporenie do podielových fondov oveľa lacnejšie (približne 2 až 3x) proti investičnému životnému poisteniu. Nech budete mať hocijaké sporenie, o tom či zarobíte alebo nie vždy najviac rozhodnú poplatky.

Pri sporení do podielových fondov máte obrovskú variabilitu. Viete si vybrať akýkoľvek z 1500 fondov, registrovaných v SR. Sporenie si teda môžete úplne prispôsobiť vaším požiadavkám a preferenciám (očakávaný výnos, kolísanie, plánované výbery).

Najviac odporúčam sporenie cez spoločnosť EIC - kde máte obrovskú variabilitu sporenia a nastavenia.

mijo53
16. júl 2015

@lubomirspetko kolko ludi je na Slovensku tak finančne gramotných čo by vedeli sporiť cez 15OO podielových fondov, ti čo to vedia sa nebudú radiť na MK

lubomirspetko
16. júl 2015

@mijo53

Málo 🙂 Buď si treba nájsť kvalitného sprostredkovateľa, alebo si niečo málo o tom naštudovať a vybrať si 2 - 3 globálne fondy.
Prípadne sporiť do pripraveného sporiaceho programu, ako napríklad Pioneer Rytmus...

lubike
16. júl 2015

jasné, treba si urobiť prieskum a vybrať si to čo chcem. dnes je dosť produktov na trhu a koniec koncov sú to tvoje peniaze. každá inštitúcia ti narozpráva a nasľubuje hory doly, lebo im ide o prachy, veď sú to dlhodobo zabezpečené peniaze pre nich

ferdik4
21. júl 2015

Vo wustenrote je vyborne setrenie pre deti. Urok prvy rok 9,5%, dalsie 7%. Vyhodou je aj pripoistenie pre pripad smrti zakonneho zastupcu. Cize, ked nahodou rodic, na ktory uzatvara setrenie zomrie, tak mu platia este 6 rokov.
www.financnyodbornik.e-konzultant.sk

mijo53
21. júl 2015

@ferdik4 no je to potrebné trochu spresniť. Prvý rok 9,5 % úrok, ktorý sa skladá z 1,5 % základného úročenia, 2,5 % bonus prvých 12 mesiacoch a 5,5 % štátna prémia v roku 2015, pri ktorej musí rodič vložiť na účet dieťaťa sumu 1207,09 EUR, aby mal plnú štátnu prémiu, vtedy to bude 9,5 %

mijo53
21. júl 2015

@8pete9 aj zlomená ruka môže mať trvalé následky. Žena spadla z čerešne, zlomila ruku až jej ju nakoniec amputovali. A deti radi chodia po stromoch

lubike
22. júl 2015

ferdik4 ja mam pre deti taku, že keby sa mne niečo stalo, tak došetria celú dobu cca 25 rokov, dohodnutú splátku

kladina
22. júl 2015

Zalozit poistenie bez setrenia a setrit vo fondoch! Fondy, kam ukladaju banky a poistovne obchoduju velmi zle. Vsetko sme si na jar preverovali 😉

lubomirspetko
22. júl 2015

@kladina
Slovenské správcovské spoločnosti, dosahujú nižšie výnosy pre väčšom riziku oproti svetovým veľkým fondom. Pri fondoch, do ktorých investujú poisťovne je najväčší problém s vysokými poplatkami.

lubomirspetko
22. júl 2015

@ferdik4
Netreba hneť naletieť všetkým reklamám ;)
Štátna prémia nie je štruktúrovaný úrok, ba dokonca nie je úrok vôbec. Jedná sa len o bonus, ktorý dostanete jednorázovo za váš vklad v danom roku. Neúročí sa vám teda to, čo tam už máte nasporené. Úročenie nasporenej čiastky je 1,5%.

9,5% v prvom roku je len komerčný ťah, aby ste svoje prostriedky uzamkli na dlhšie obdobie na nízky úrok. 7% zhodnotenie v ďalších rokoch je zavádzanie!

Reálne zhodnotenie po odpočítaní poplatku za zriadenie, poplatku za vedenie účtu a dane z výnosu je pri vklade 101€ / mesiac niekde okolo 2,2% / rok. Ak by bol však vklad napríklad len 30€, reálne zhodnotenie by bolo okolo 1%.
Počítal som to pri poplatku za zriadenie 72€ a poplatku za vedenie účtu 6€ / rok.

kladina
22. júl 2015

@lubomirspetko ano prave poplatky nas presvedcili vsetky poistky so setrenim zrusit....Ale na osvietenie sme naozaj potrebovali odbornika, ktory nam to zanalizoval. Povedala by som, ze aj ked sme vzdelani, tak s financnou gramotnostou to nie je kto vie co. Treba si dat poradit, ak sa clovek na to neciti. 😉

vasilpetra
27. júl 2015

Ahojte, pre detičky treba sporiť cez výhodné podielové fondy a najlepšie dlhodobo, je mnoho produktov cez ktoré sa dá sporiť, už záleží len od jednotlivca čo a ako si vyberie. Ak by ste chceli viem Vám poradiť keďže s financiami pracujem a táto práca ma baví 🙂 Treba sa len pýtať 🙂