Kde mi vymenia roztrhnutú bankovku?

19. sep 2024

Mamine sa roztrhla bankovka a nimde kej to nechceli vymenit lebo okrem vub ziadna banka nema u seba hotovost,
Ako sa to teraz vymiena, porqdi niekto?

janai1
19. sep 2024

Zlepíš lepiacou páskou a vybavené

oliviakatka
19. sep 2024

v SLSP mi normálne vymenili cca rok dozadu. Ak to nejde takto, prelep páskou, zaplať ňou v tescu na samoobslužnej :D

autor
19. sep 2024

@janai1 z nej je akoby odsklbnute, ono to ani neni natrhnute
vo vub jej povedali ze keby tam mala ucet jej vymenia ale ona nieje vo vub

sweet20
19. sep 2024

Ja by som zaplatila na samoobsluznej pokladni..

tinalia
19. sep 2024

A co tak skusit bankomaty na vklad hotovosti?

maranco
19. sep 2024

Poškodenú bankovku vymenia banky, tak treba obísť viaceré kde jej to nakoniec vymenia.

chrobak7
19. sep 2024

Nie je poškodenie ako poškodenie. Ak sa bankovka roztrhne, treba ju zalepiť a ona je platná naďalej a banky aj obchodníci sú povinní ju prijať. Ak z nej ale chýba nejaký kus, tak obchodník môže odmietnuť prijať takú bankovku. Také bankovky vymieňa bez problémov a bezplatne NBS a mali by aj komerčné banky, pokiaľ majú pokladničné služby, ale u nich to môže byť spoplatnené (napr. SLSP si účtuje za spracovanie poškodenej bankovky 1,60 € / kus).

Ak z bankovky chýba kus, ktorý je menší ako 49% plochy, tak dostaneš za ňu novú bankovku rovnakej hodnoty. Ak je chýbajúci kus väčší, ako 50%, tak je bankovka bezcenná. V niektorých prípadoch je možné za ňu dostať určitú časť hodnoty, podľa veľkosti plochy. Vlastník však musí preukázať, že zvyšok bankovky bol zničený.

kamowa
19. sep 2024

Poškodené peniaze môžu komercne banky zamieňať len v prípade, keď do šírky a do dĺžky bankovky chýba menej ako 1 cm... samozrejme za poplatok. Bezplatne iba NBS

chrobak7
19. sep 2024

@kamowa Neviem o tom, že by nejaký predpis pojednával o chýbajúcom cm. Celistvosť bankoviek sa posudzuje podľa ich plochy. Náhrada sa poskytuje za takú bankovku, ktorá má viac, ako 55% plochy. Plocha sa určuje tak, že bankovka sa rozdelí na 10 políčok horizontálne a 10 políčok vertikálne, čiže vznikne 100 políčok. Poškodená bankovka musí prekrývať najmenej 50 políčok a polovicu z 51. políčka, vtedy dajú za ňu náhradu.

Viď zákon o zavedení EUR č. 659/2007 § 4 a k nemu vyhláška č. 465/2001 - podrobnosti o postupe pri prijímaní zákonných peňazí...

kamowa
19. sep 2024

@chrobak7 ale toto plati v pripade, ak klient posle, alebo prinesie viac ako polovicnu bankovku do NBS. V pripade komercnej banky, je dolezity prave ten chybajuci centimeter, tam zial s 60 percentnou bankovkou nik nepochodi (od zavedenia eura, dovtedy nebol ziaden problem)