Kde mi vymenia roztrhnutú bankovku?

Včera o 07:26

Mamine sa roztrhla bankovka a nimde kej to nechceli vymenit lebo okrem vub ziadna banka nema u seba hotovost,
Ako sa to teraz vymiena, porqdi niekto?

janai1
Včera o 07:27

Zlepíš lepiacou páskou a vybavené

oliviakatka
Včera o 07:31

v SLSP mi normálne vymenili cca rok dozadu. Ak to nejde takto, prelep páskou, zaplať ňou v tescu na samoobslužnej :D

autor
Včera o 07:33

@janai1 z nej je akoby odsklbnute, ono to ani neni natrhnute
vo vub jej povedali ze keby tam mala ucet jej vymenia ale ona nieje vo vub

sweet20
Včera o 07:34

Ja by som zaplatila na samoobsluznej pokladni..

tinalia
Včera o 08:03

A co tak skusit bankomaty na vklad hotovosti?

maranco
Včera o 08:04

Poškodenú bankovku vymenia banky, tak treba obísť viaceré kde jej to nakoniec vymenia.

chrobak7
Včera o 08:22

Nie je poškodenie ako poškodenie. Ak sa bankovka roztrhne, treba ju zalepiť a ona je platná naďalej a banky aj obchodníci sú povinní ju prijať. Ak z nej ale chýba nejaký kus, tak obchodník môže odmietnuť prijať takú bankovku. Také bankovky vymieňa bez problémov a bezplatne NBS a mali by aj komerčné banky, pokiaľ majú pokladničné služby, ale u nich to môže byť spoplatnené (napr. SLSP si účtuje za spracovanie poškodenej bankovky 1,60 € / kus).

Ak z bankovky chýba kus, ktorý je menší ako 49% plochy, tak dostaneš za ňu novú bankovku rovnakej hodnoty. Ak je chýbajúci kus väčší, ako 50%, tak je bankovka bezcenná. V niektorých prípadoch je možné za ňu dostať určitú časť hodnoty, podľa veľkosti plochy. Vlastník však musí preukázať, že zvyšok bankovky bol zničený.

kamowa
Včera o 09:18

Poškodené peniaze môžu komercne banky zamieňať len v prípade, keď do šírky a do dĺžky bankovky chýba menej ako 1 cm... samozrejme za poplatok. Bezplatne iba NBS

chrobak7
Včera o 10:09

@kamowa Neviem o tom, že by nejaký predpis pojednával o chýbajúcom cm. Celistvosť bankoviek sa posudzuje podľa ich plochy. Náhrada sa poskytuje za takú bankovku, ktorá má viac, ako 55% plochy. Plocha sa určuje tak, že bankovka sa rozdelí na 10 políčok horizontálne a 10 políčok vertikálne, čiže vznikne 100 políčok. Poškodená bankovka musí prekrývať najmenej 50 políčok a polovicu z 51. políčka, vtedy dajú za ňu náhradu.

Viď zákon o zavedení EUR č. 659/2007 § 4 a k nemu vyhláška č. 465/2001 - podrobnosti o postupe pri prijímaní zákonných peňazí...

kamowa
Včera o 14:19

@chrobak7 ale toto plati v pripade, ak klient posle, alebo prinesie viac ako polovicnu bankovku do NBS. V pripade komercnej banky, je dolezity prave ten chybajuci centimeter, tam zial s 60 percentnou bankovkou nik nepochodi (od zavedenia eura, dovtedy nebol ziaden problem)