Zdravím. Chcem sa opýtať, kde držíte peniažky na finančnú rezervu? Nechcem ich držať na bežnom účte - mám U konto v UniCredit, kde je síce možnosť doplnkového sporiaceho účtu ale úrok je 0,05% čiže menej ako inflácia. Prosím žiadne investovanie (to riešim inde) ani nič termínované keďže peniaze by mali byť ihneď dostupné. Viem napr že v PrimaBanke majú úrok 5%, ale nechcem meniť bežný účet, som spokojná. Ako toto vy riešite? Ďakujem 🙂
vo vubke je myslim stale 0,4 na sporiacom, nad inflaciu, a aby si ich mala dostupne - to je nerealne. bud su dostupne s takmer nulou, alebo investicie. ked su hypo pod 1% tak uroky nikde nebudu vyssie....
ja mam na sporiacom rezervu
V pss maju lisiakovku s 0.3% urokom na taku neviazanu rezervu moze byt fajn
Mame dalsi ucet kam odkladame, a ked potrebujem tak platim z toho uctu. Posielam tam peniaze hned po vyplate, a aj ked kupujeme nieco vacsie, tak to ide z toho uctu
@riri178 tak otázne je, čo je to rezerva? niečo, na čo možno siahneš každú chvíľu, na niečo nečakané? pokazená práčka, auto, atď? alebo niečo, na čo plánuješ siahnuť len vo výnimočnom prípade, ak by si napríklad prišla na dlhodobo o prácu a potrebuješ z toho žiť? lebo ak ide o nejakých cca 600-800 eur, tak to držím na bežnom účte. a potom si odkladám dlhodobú finančnú rezervu, a to cez banku do fondov. momentálne mi zarábajú až okolo 8-9%. dlhodobo. mám ich tam asi 3/4 roka a už mi vyniesli dosť slušné peniaze. určite by som to nedržala na 0,3% alebo ešte nebodaj menej... to je zbytočná strata peňazí. iróniou je, že banka práve tieto tvoje peniaze investuje do fondov a zarába na nich možno aj 15 a viac %... a tebe dá smiešnych 0,3 alebo 0,5 🙂 aj preto mnohé banky chcú, aby boli peniaze viazané na 3 až 5 rokov, lebo ich potrebujú točiť. ja som to poriešila tak, že si mesačne posielam do fondov a pekne mi to pribúda. a zarábam aj ja na svojich peniazoch, aj banke sa ešte ujde...
@riri178 finančnú rezervu treba rozdeliť na časť, ktorú môžeš použiť, ak si dlhodobo na PN a do toho sa ti pokazia dva spotrebiče, na časť, ktorú máš ako rezervu, keby si ostala bez práce dlhšie ako pol roka a časť, ktorú investuješ
Mamina ma priečinky normalne odkladá tak že na dovolenky , atď😀
@panelacikova ake fondy zarabaju?
@panelacikova ďakujem za odpoveď 🙂 narážala som skôr na ten prvý prípad stratu práce, ale samozrejme aj pokaziť sa niečo môže. Určite nejaká čiastka napr. tých spomínaných 600-800 eur, brana ako časť rezervy, môže byť držana na bežnom účte. Ale povedzme rezerva na preklenutie obdobia bez príjmu, 3-4 násobok mesačných výdavkov (cca1000-1500 eur), ale zároveň s možnosťou výberu na zaplatenie nájomného, lizingu...keď taká situácia nastane a s určitým zurocovanim. Takže to nazvyme relatívne dlhodobá rezerva 😂 prezradíte cez koho investujte takto výhodne?
@riri178 ja ich mám na bežnom učte, spolu s ostatnými
@panelacikova jasne, len my sme chceli vediet ten tvoj konkretny 🙂
@mirage ja mám napríklad v rastovom o p.f. a v horizon flexi plan... momentálne zarábajú okolo 4,5 a 7%. sú aj omnoho výhodnejšie fondy - akciové, ale do tých sa bojím ísť... samozrejme, čím vyššie percentá, tým vyššie riziko. ja som investovala do fondov so stredným rizikom, čiže zarábajú pomalšie, ale i tak celkom pekne 🙂
Ja mam správcovskú spoločnosť a zisk 4% a peniaze k dispozícii do 3 dni bez viazanosťi 🙂
Beznu rezervu do 10tis eur na podsporiacom účte k bežnému účtu, dlhodobú rezervu mame v investičnom zlate.
365 banka ma urok 3,65. Uroci sa mesacne. Ale maximalna suma je 1500 eur. A nedaju sa vlozit peniaze priamo, ale musis si nastavit zaokruhlovanie nakupov a zaokruhlena suma sa pripise na ucet. Najvyssia suma je na 10 eur, a ked platis len malu suma, napr. jeden rozok, tak tu max. sumu 1500 eur si nazbieras vcelku rychlo.
A peniaze mozes vybrat hned.
Spološnosť IAD.A čo reálne pomôže ľuďom je sa vzdelávať v oblasti finančnej gramotnosti ak chce niekto vedieť ako tak súkromná sprava.
@panelacikova dávať penaze len do fondov a ešte cez banku je stávka na 1 kartu. Vlani sa ukázalo, keď v marci 2020 padli akcie a fondy a ľudia museli čakať, kým sa to vráti späť. Preto je lepšie si rozdeliť vklad na 3 časti, kde má človek výnos 4-12% a je vždy v pluse či je kríza-nekríza. Najlepšie natom, že sa to nerobí cez banku
@riri178 v Primabanke to je pravidelne sporenie a peniaze viazane 3 roky.
Ja ich mám normálne na sporiacom ucte zriadenom pri beznom ucte v mojej banke. Mám m-Bank. Veľký obnos tam nedrzim, len toľko, koľko by som potrebovala napríklad na pokazený spotrebič, alebo dovolenku, alebo pri prípad Pn, či nečakaných iných výdavkov. Keď odtiaľ miniem, zasa tam dosetrim. Ak chceš mat peniaze hneď dostupné, nikto ti veľký úrok nedá.