Ahojte. Rozmyslame nad tym, ze by sme cela rodina odisli na nejaky cas zit do Talianska. 4,5 mesiaca by sme boli tam 1,5 mesiaca tu . potom zasa 4,5 mesiaca tam a 1,5 mesiaca tu. za ten cas, co budeme tam /4,5mesiaca/ sa musime odhlasit zo zdravotnej poistovne tu na SR. poistenie bude platit za nas zamestnavatel v IT. a zasa naopak, za ten cas, co budeme doma /1,5mesiaca/ sa zasa prihlasime na SR. ale co s malou? kde bude ona poistena, kedze logicky zamestnana nebude. Viete mi, prosim, niekto poradit?
@soniatko mala som takto zamestnanych ludi zo zahranicia, prihlasovali sme ich tu v SR, ale vo svojej krajine sa "neodhlasovali". Dostali aj specialny preukaz poistenca, islo to pod i nym kodom ako ostatny zamestnanci (ked bol chori, albeo isiel na PN chodil k lekarovi vo svojej krajine). Dieta bude podla mna poistene v SR + EU preukaz? Neviem, zaujima ma to ale, tak ma urcite oznac, ked dakto da "Sspravnu odpoved". Ja ti odporucim informovat sa s konkretnymi udajmi v poistovni (cize ako budete pracovat, ci na trvalu zmluvu, alebo tie kazde 4 mesiace to bude nova zmluva a zvysok budete "nezamestnani" alebo to bude volno/dovolenka... Spisala by som to do podrobna a poslala do poistovne kludne aj emailom, mozno sa ozvu rychlejsie (aj ako postupovat vo vasom pripade, a ako v pripade malej.. co ak bude musiet ist tam ku lekarovi atd.)
@simca06022011 urcite sa budem informovat aj v poistovni. praca by to bola sezonna, cize zakazdym nova zmluva. a pocas pobytu doma by sme boli nezamestnani. Moja sestra tam pracuje a ked ide tam, musi sa vzdy odhlasit tu. a zasa ked ide sem, musi sa prihlasit tu.
@soniatko poistite sa len tam kde budete mat trvaly pobyt....resp vasa dcera tak zrejme bude