Každý mesiac v mínuse

9. okt 2024

Ahojte, prosim vas... som mama na rodicaku, od januara nastupujem naspat do prace a dieta ide do jasiel. Moj manzel aj ja sme kazdy mesiac v minuse niekolko sto eur. Nezarobi vela, ale ani malo. Moj rodicak ide cely na 1/2 vydavkov za byvanie, auto a nejake potraviny. Zvysne veci ako sezonne oblecenie pre dieta, ktore rastie rychlejsie ako bambus a ine "nezbytnosti" idu proste z minusu. Sem tam chodim na brigady, ale nezarobim tam vela. Obaja s muzom mame aj sporenie, tam mame par tisic, ale to je skor rezerva, ked sa pokazi auto, bojler a pod. Kolko vam zostane na konci mesiaca?

vikusjk
9. okt 2024

Myslim si, ze vediet, kolko ostane niekomu inemu tebe vobec nepomoze. Ak chces riesit to, ze ste v minuse, musis brat do uvahy vase pomery - vase prijmy, vase vydavky. Spravit si analyzu vydavkov a zistit, ci sa da niekde usetrit, alebo naopak, ci sa da niekde na prijme pridat este kym nastupis do prace. Idealna je samozrejme kombinacia oboch - aj setrit na vydavkoch, aj zvysit prijem. Idu Vianoce, mozno vies vyrobit/pripravit nieco, co by si vedela predavat a vyuzit tak tuto sezonu na prilepsenie. Kupovat dietatu veci v bazariku, castokrat su ako nove a stoja omnoho menej. Rozobrat si ostatne vydavky a zistit, kde sa da usetrit, alebo aspon stopnut na par mesiacov sporenie, ak nie je z coho, tak proste nie je z coho. Obnovit ho az nastupis do prace a budete mat dva plnohodnotne prijmy.

oblecenieavecicky
9. okt 2024

Auto? Splácate leasing alebo myslíš výdavky ako benzín? Lebo ak to prvé, treba kúpiť na začiatok lacnejšie auto.

ina2405
9. okt 2024

Možno treba navýšiť rozpočet a menej dávať do rezervy, kým nepôjdeš do práce. Každý zarábame inak, máme inak veľké rodiny, výdavky a nároky.
Inak ja som okrem topánok pre malé dieťa takmer nič nekupovala, všetko som mala z posunutých vecí po niekom. Takisto kozmetika, okrem zubnej pasty, kefky a detského šampónu na odplienkované dieťa nič iné nekupujem..ale viem, že to majú maminy aj inak.
Inak toto rozdelenie výdavkov nechápem. Akože ty si "v mínuse", lebo chlap nepustí chlp zo svojich peňazí okrem polovoci výdavkov na bývanie?

marcellka32
9. okt 2024

Tvoj muž vyžaduje momentálne aby tvoj celý rodicak išiel na výdavky bývanie a strava?

zuzikak
9. okt 2024

ano ako pise vikusjk - treba si spravit prehlad vydavkov. Tam uvidis, ci viete este nan niecom usetrit. Napr. varit jednoduchsie jedla na viac dni, kupovat oblecenie pre dieta z bazarika prip. sa zucastnovat bazarov v tvojom okoli, kde vies veci aj kupit ale aj predat, ak sa dieta s hrackami uz nehra, pokusit sa ich za polovicnu cenu posunut dalej a pod. Ak mate velku spotrebu za benzin otazka je, ci moze manzel chodit do prace vlakom alebo autobusom hoci mu to bude dlhsie trvat. Kde treba ist autom a kde sa da peso....

stanulienkat
9. okt 2024

Ked mas male dieta, vies ho pekne obliect z bazariku.

11bodka11
9. okt 2024

Nam zostane rovná 0. Mne uz rodicak skoncil. Hladam pracu, zatial neuspesne. Ziadne ponuky nie su vobec.

betulinka1
9. okt 2024

Ak ste v mínuse niekolko 100€, tak niekde bude problem. Musite si sadnut k výpisom z uctu a pozriet, kde vam peniaze utekajú a kde sa da ubrať na výdavkoch.

autor
9. okt 2024

@marcellka32 nevyzaduje, je to moj podiel na spolocnom byvani. Ja to tak chcem, aspon sa necitim, ze ma zivi. A je to len polovica vydavkov. Mame hypoteku, uver (bolo treba dofinancovat dom) a leasing. Auto nemame drahe ani nove, ale leasing splacame. Snazime sa minut okolo 200-300€ na potraviny a drogeriu mesacne, ale nie vzdy sa to podari. Potom su tu take extra vydavky kazdy mesiac ako napr. pzp (200€), zubar (300€) a podobne. Vzdy ked si myslim, ze uz je dobre tak zrazu nieco... :/

autor
9. okt 2024

@stanulienkat nosime len second hand veci 🙈 na nove proste neni

autor
9. okt 2024

@vikusjk co take by som mohla predavat bez velkych vstupnych nakladov? Som celkom tvoriva a zrucna

sisska96
9. okt 2024

Toľko treba míňať, koľko si môžete dovoliť. Ak niekto nemá peniaze, nech nekúpi drahý dom, ale ostane v malom byte alebo niekde na dedine, kde sú lacné domy. Ak niekto nezarába dobre a nemôže si dovoliť auto, tak nech si kúpi lacné z bazáru a nie na leasing a tak ďalej..... Lebo potom takto aj vyzerá

janci27
9. okt 2024

pises, ze od januara ides naspat do prace, cize este par mesiacov vydrz a urcite sa vam potom situacia o zlepsi, ked budes dostavat normalnu vyplatu. Nie je to jednoduche vyzit v dnesnej dobe z rodicaku pre viacerych.

barbie2023
9. okt 2024

No máš tu veľmi múdre rady . Ja ti nejdem radiť lebo je to zbytočne,ale poviem ti toľko,že toto je úplne bežné na Slovensku a bude to horšie lebo väčšia časť Slovenska sa nechala ľahko a znova oklamať. Takže jedine ísť teda do práce a poriešiť si viac financií. Často sa dívame na výdavky z toho hľadiska ,že čo mesačne platíme ( strava, nájom , hypotéky..) ale vždy , fakt každý mesiac je niečo čo ti to navýši . Nejaká daň, nedoplatok , niečo do treba vyplatiť ... Vždy je dačo to je proste tak 🤷 takže jedine zarobiť viac. Rodicak nie je plat a ani sa netreba vnímať tak ,že ťa manžel "živí" . Človek nie je živý len z peňazí a práce...ale najmä z rodiny a domova a to mu predsa dávaš ty. Takže nemusíš mať žiadne výčitky. Ty keď sa staráš o rodinu a domov tak predsa s malým dieťaťom nemôžeš ísť do práce. Jedine keď teda ho dáš do jasiel. No pamätaj, že keď bude dieťa v jasliach a ty v práci tak aj tak ten domov vytváras stále ty. Chlap príde z roboty. Donesie výplatu a max sa zahrá s deckom.... Ty ? Ty budeš mať na starosti všetko a plus ešte aj robotu... Good luck.

jarkove
9. okt 2024

A keď nám zostane pri 2 malých deťoch a rodičáku zopár tisíc € mesačne tak ako to pomôže táto info? Pokiaľ ako motivácia tak oukej 🙂

barbie2023
9. okt 2024

Najlahsie je tu vypisovať ako treba znížiť výdavky a zvýšiť príjem 🤣 a cítiť sa ako hrdina dňa po takejto rade. Ja ti radím , vydrž. Máš malé dieťa , robíš asi čo môžeš ,resp aspoň sa nad tým zamyslas ako to zmeniť ak sa vám nedarí a aj to je dôležité. Ono to prejde keď bude dieťa staršie.

hellwant
9. okt 2024

Pises, ze nastupujes od januara do prace. Cize potom je dost mozne, ze uz nebudete v minuse, len to dokopat do januara. O kolko budes mat viac tu konkretne ako teraz, vies rozdiel?

marcellka32
9. okt 2024

Takže ty chces byť super žena a podielas sa na bývaní a všetkých výdavkoch z rodicaku? Písala som momentálne máte príjmy zrátať a z tej celej sumy žiť a vyskakovať ako sa dá, nie viac....a nieže všetko na polovicu, keď muž má iný príjem všakže..od januára tak, ale do januára má on viac potiahnuť finančne

alexis617
9. okt 2024

No ja som na materskej od pol roka už chodila aspoň na 5 hodín do práce doma som po večeroch hačkovala hračky a predávala ,mydielka,sviečky dajú sa aj vyberať deti zo škôlky, roznášať letáky,teraz idú dušičky dekorácie na hroby material nazbieraš zadarmo čečinu,šišky,šípky,gaštany,hloch možnosti je kvantum

barbie2023
9. okt 2024

Jaaj a ešte jedna vec. Dúfam,že keď ty platíš 1/2 aby si sa necítila voči manželovi zle tak aj on robí v domácnosti a starostlivosti všetko na polovicu,aby sa on necítil zle voči tebe.

marcellka32
9. okt 2024
sisska96
9. okt 2024

@barbie2023 Ja osobne pochybujem. Také muži si iba vyložia nohu, lebo zarábajú a sú v robote

marcellka32
9. okt 2024

@barbie2023 on chodí do práce predsa 👍

barbie2023
9. okt 2024

@marcellka32 chodí do práce a čo ? A ona keď bude chodiť do práce tak už sa nikto nebude starať o dieťa či ako ? Takže keď niekto ide do práce buď aj ráta s tým,že financie sú na jeho chrbte a partner sa stará o zvyšok domácnosti alebo ak sa tu chce hrať na 50:50 tak aj s kompletnou starostlivostou o domácnosť aj dieťa. Chlap ide do práce a domov oddychovat... Žena ide do práce a domov - a tam pracuje ďalej . Finančne? Spravidla chlap zarobí viac za rovnako odvedenú prácu. Je to fér ? Alebo sa tu ideme hrať ďalej ? Buď je doma a stará sa o dieťa a rodinu ale bez platenia z dávok alebo nech si rozdeľujú všetko od účtov po iné povinnosti
Ale nejdem to rozvíjať ďalej lebo je to mimo tému.

lienka.7
9. okt 2024

@autorka to, koľko Komu na konci mesiaca ostáva je ti vedieť zbytocne, keďže ty/vy ste v mínuse.
Píšeš, že ideš do prace, takže k rodicalu budeš mat aj plat. Plus doposiaľ bol bonus+pridavky 200€, rodicak 480€, cize tento stat ti len tak dal 680€ a tebe to nestačí? Hm, tak potom je treba prehodnotiť výšku výdavkov...

marcellka32
9. okt 2024

@barbie2023 a načo mi to píšeš, ty si nepochopila môj komentár 🤣
Ja viem, že iste jej doma nepomáha

barbie2023
9. okt 2024

@marcellka32 no tak nepochopila evidentne 🤣 ale dobre, už chápem ,že to bola irónia. Ťažko je to občas cez písmenká.🤷
Vieš čo strašne veľa žien tak zmysla lebo sú tak naučené ,že chlap keď chodí do práce tak bude doma sedieť na riti a už nemusí nič. Akože ,ja chapem,že my ženy sme úžasné a dokážeme viac veci naraz a pod. a je to aj náš akoby údel isté veci znášať pretože sme v istých smeroch fakt iné a silnejšie . Ale to neznamená,že máme robiť všetko a rozdať sa do poslednej bunky.

januska12323
9. okt 2024

Žijete si nad pomery a preto nemáte peniaze, treba míňať toľko koľko zarobím.

luccija
9. okt 2024

Keď polovica tvojho rodicaku ide na bývanie, leasing, tak asi máte vysoké splátky k platu.tak už len vydržať, pokým pôjdeš do práce.

vler
9. okt 2024

Zijete zivot na ktory nemate prijem: potrebujete dva platy na zaplatenie vydavkov ale mate len jeden, a prispevok. Uz len asi vydrzat do januara.