Milé maminky, potrebujem sa s Vami poradiť. Som totálne dutá, čo sa týka "ekonomických" otázok. Potrebujem poradiť nejaký vhodný produkt na sporenie peniažkov pre malého. Doteraz som mu ukladala peniaze len na osobitný účet. Chcela by som ale niečo podobné ako vkladná knižka. Proste aby mal niečo, kam mu môžem vrámci svojich možností ukladať financie. Čo by ste mi odporúčali? Ďakujem za každú radu. 🙂
@mima4 za tým účelom, aby neboli ako sa hovorí "doma v ponožke" ale na nejakom rozumnom mieste a na dlho. proste to, čo tam vložím, nechcem vyberať, chcem aby sa na tie peniaze nesiahalo. jeden mesiac tam možno dám 100 eur, dalsie tri mozno nic. takze takto nejako si to predstavujem.
My máme pre dcérku založený sporiaci účet pre deti. Môžme tam kedykoľvek prihodiť a peniaze nie sú viazané, takže keby niečo vyskočilo, môžeme ich vybrať.
@diablica1984 prosím ta a kde, v ktorej banke a ako sa presne ten produkt vola? dakujem
Ahoj ... tak to by aj mňa zaujímalo ... mám doma malej peniažky, ktoré vyzbierala na krstinách, pri narodenení a pod, Je to dosť veľa peňazí a držím ich doma. Tiež by som chcela niečo kde by som tie peniaze dala a mohla len raz za rok vkladať. Šporenie sme s mm založili pre deti už dávnejšie hoc máme len jedno.
odporúčam stavebné sporenie, prípadne poistku pre dieťa kde bude aj úrazovo poistené
Poistku ak tak, tak osobitne - samostatne. Sporenie zvlast. Robim sama v banke, produktov je obrovske mnozstvo, zalezi len na Tebe, co si vyberies. Ja mam pre maleho aj vkladnu knizku junior aj stavebne sporenie. Co sa tyka zhodnotenia a cisteho zisku - na trhu je momentalne najlepsie ozaj stavebne sporenie. Ziadna banka Ti tolko neda - ked porovnas vynosy versus vklady.
@mia18112 chcem sa ťa spýtať,pamätám si vkladné knižky,ešte stále fungujú? Môžeš mi napísať aké výhody má knižka?
@mia18112 @nativanativa aj mna by zaujimali výhody knižky a v čom je to iné ako to stavebné sporenie.
@nativanativa @linda144
VK je klasicky bankovy produkt. Peniaze mozes na nu vkladat kedykolvek, vyberat tak isto kedykolvek. Vyhodou je hlavne to, ze je vedena bez akychkolvek poplatkov. Na konci roka sa Ti pripisu uroky, ktore su nizke, ale zvacsa vysie ako na klasickych terminovanych uctoch, kde mas peniaze ale viazane. Ak sa z VK nevybera pocas celeho roka, tak sa Ti k 10.1. v dalsom roku pripise este tzv. dodatkovy urok. Stavebne sporenie je dotovane statom, uroky su niekolko nasobne vyssie, aj ked platis rocny poplatok za vedenie uctu - resp. sporenia. Peniaze su urocene 2 % + na konci roka sa Ti pripise tzv. statna premia - myslim, ze tento rok to je cca 66 eur pre vklade cca 570 eur ( toto ale uz neviem presne - nie je to moja parketa, ani nas produkt! ). To znamena, ze aj keby si tam vlozila 1000 eur rocne tak maximalnu premiu dostanes tych cca 66 eur - tohto roku. Potom sa oplati uzatvorit stavebne sporenia na kazdeho clena rodiny - pretoze statna premia je mozna na kazdejedno rodne cislo. To znamena, ze ked otvoris dietatu 2 ks stavebnych sporeni, statnu premiu bude poberat len na jedno.
@linda144 ja plne suhlasim s @mia18112 . Stavebko je podla mna tiez asi najvhodnejsiou formou sporenia pre deti bez poistky. Okrem vyhod, kt. spominala mia, napr. okrem statnej premie (dostanes cca 11% roceho vkladu), mozes vlozit peniaze kedy chces, po 6 rokoch sporenia uz nemusia byt len na stavebny ucel, ale lubovolne, dokonca, ak raz bude potrebovat stavebny uver, je tam asi s najlepsim urokom, lepsim ako poskytuju banky, dokonca mne osobne sa paci, ze jeden produkt pre deti je tam nastaveny tak, ze v pripade umrtia jedneho alebo oboch rodicov, PSS dalej spori na ucet do istej sumy.
Zvazovala som pre nasu tiez rozne alternativy, chcem, aby ked bude dospela, mala nasetrene, aby nezacinala s "holym zadkom". A nie tak, ako za nasich cias, ked sme dostali sice nasporene peniaze od nasich, ale bez hodnoty inflacie (porovnavat 25tis.Sk dnes a pred 30 rokmi je teda riaden rozdiel). No, a kedze sa mi poistenie pre deti zda zbytocne a banky s ich poplatkami a nizkymi urokmi poskytuju tak akurat omrvinky, tak som sa uz rozhodla pre stavebko 🙂
Prikláňam sa k stavebnému sporeniu, je to najvýhodnejšie.
Sporiaci účet má skoro rovnaký efekt ako sporenie do ponožky, lebo úroky sú fakt strašne nízke, vkladná knižka tiež nemá vysoké úroky. Pri poistení dávaš veľa z vloženej sumy do poplatkov za správu účtu poisťovni a za poistenie, takže hoci ti poradcovia nasľubujú hory doly, nakoniec budeš prekvapená ako málo ti bude vyplatené.
Je to Detský sporiaci účet v OTP banke, ale majú ho aj v Prima banke
tak sa pripájam, moje dieťa má vlasný rozpočet mesačne si vyzbiera po rodine aj 200€ ale je to vždy tam niečo tam niečo ja je dám ak mi pomože a keď mi ostane z nákupu jednotky a dvojky... ale keďže sú to jej peniaze tak si ich aj mína kde uzna za vhodné, idem teraz spraviť na poštovej banke zlatú vkladnú knižku kde jej rok budem polku týcho penazí dávať a po roku uvidím či pôjdem do stavebného sporenia alebo do termínovaného, máme aj v aegone juventus poistenie+sporenie, takže tam bude mať peniažky to má od narodenia s tým že som tam pripoistená aj ja + rakovina prsníka, krčka maternice a vaječníkov tam je vyššie plnenie v prípade a posledné 2 roky mi teda vychádzajú stery na 3. takže reálna hrozba tu je a aj to je jeden z dôvodou prečo to platím a celkom dobre to vychádza... takže teraz idem po zlatú vkladnú (1,5%) kde budem dávať peniažky a po roku ich presuniem na terminovaný/stavebné ale budem dalej pokračovať aj s knižkou, vždy ako mi z obchodu ostanú padesátcenty, euro a dvoj eurovky hádžem ich do pohárka a tam sa tiež naškriabe pekná suma za mesiac, takže ak sa potom niekedy poserie auto alebo budem potrebovať novú chladničku tak budem mať po ruke peniaze bez toho aby som platila poplatky, knižka je do 15.12 zadarmo, bez potreby účtu v poštovej, bez poplatkov za vedenie, jedien treba vložiť na začiatku 3,332 a pri rušení je poplatok 7€ čo nieje nejaké horibilné. takže takto u mňa. momentálene. Ináč platím pôžičku 80€ mesačne takže teraz nikam nechcem dávať pravidelne každý mesiac peniaze.
Dievcata, ja som na otazky spojene s financiami vyhladala financneho maklera od vtedy nemam problem. Vsetko mi vysvetlil, urobili sme si financny plan, a uz niekolko rokov spolu riesime vsetky situacie ktore nastanu, ci je to sporenie, ci poistne udalosti ked sa nam maly zranil, alebo nam teraz vybavil hypoteku s urokom 0,85%, bez poplatku a ja som do banky sla len podpisat uver, vsetko ostatne vybavil on. A najdolezitejsie je ze nato vsetko nepotrebujem davat polku vyplaty 🙂
Sporiť pre dieťa sa dá výhodne cez sporiace programy alebo do stavebného sporenia. Kedže je doba neistoty a hrozí koniec štátnej prémie v najbližšom čase alebo vysoký nárast inflácia odporúčam viac sporiace programy ktoré investujú peniaze do zvolených podielových fondov (Pioneer - Ritmusík, EIC). Určite sa nedajte nahovoriť na šetrenie cez poisťovne. Sú to vyhodené peniaze.
Ahojte, moje deti majú obe stavebné sporenia. Keďže ich sporenie trvá už viac ako 6 rokov a nechceme na ich zmluvy čerpať stavebný úver, od tohoto roka budú vklady úročené len 0,50 % ročne (miesto pôvodných 2 %). Ako ste riešili túto situáciu? Presunuli ste nasporené financie na nejaký iný, výhodnejší produkt alebo ste ich nechali na tomto sporení do dovŕšenia 18 rokov?
@linda144
ahoj, na aku dlhu dobu mu chces ukladat peniazky? z akym ucelom?