Kam uložiť peniaze?

nexuska
13. apr 2015

Ahojte,mame nasetrene nejake peniaze, ktore zatial neplanujeme pouzit.Kam by ste ich ulozili vy,
co je na trhu najvyhodnejsie-ja nemam prehlad.
Dakujem 🙂

malinka158
13. apr 2015

to by aj mna zaujímalo 🙂

monciky
13. apr 2015

@nexuska
ja jedine do terminovanych vkladov, neverim fondom, sporeniam a ani poistkam...., prestudovala som si urokove sadzby jednotlivych bank a nase peniaze isli tam, kde bol najvyhodnejsi urok....

bonaqa2013
13. apr 2015

@nexuska finančná hitparáda. sk

hornikjan
13. apr 2015

určite nie len tak do banky kde dajú 5% úrok ale až v posledný deň šetrenia a poplatok za vedenie účtu je skoro 1/3 výnosu.Ja mám nejaký ten mesiac peniaze vo fondoch kde sa priratávajú úroky z úrokov atd....a spokojnosť peniaze keď potrebujem tak vyberiem bez akejkoľvek pokuty alebo odrátania úrokov

dzejn80
13. apr 2015

J&T banka

m.i.r.i
13. apr 2015

@nexuska ono to je velmi komplexne a moznosti mas viac...ak chces seriozne vediet, obrat sa pripadne na financnych poradcov...kazdopadne. je dobre diverzifikovat - .peniaze mozes mat v banke - kde ale vo vacsine pripadov skor stracas ako ziskavas, pretoze uroky su nizke a poplatky vyssie, hodnota tvojich penazi klesa - aj terminovane vklady maju nizke uroky....tazke do banky napriklad len urcitu sumu, taku istotu, peniaze, ktore budes mozno potrebovat v blizkej dobe, nejaka akoze zaruka ( aj ked aj o tom by sa dalo polemizovat)..potom mas rozne fondy - vynosy su vyssie, rizika mozno tiez..ale su rozne fondy, kde mas viacmenej " zaruku"..ale cim vacsia zaruka, tym mensi vynos, cim vacsi vynos, tym vacsie riziko - taktiez, ked das do fondov, tiez to len nejake banka alebo financna institucia toci na akciovych a financnych trhoch ---takze dalsia moznost je investovat sam -- nakup akcii, meny...na to ale treba iste vedomosti, lebo inak je to velmi rizikove..ak poznas niekoho kto sa vyzna, mozes skusit vlozit istu sumu....teraz su na trhu napriklad aj firmy ako wsm, kde si kupis roboty alebo softwer, ktory je nastaveny na vynos...opat, urcite tam nedat vsetok svoj majetok, ale urcita suma nie je zle, pretoze to ti zarobi urcite viac ako peniaze ulozene v banke.....dalsia moznost su nehnutelnosti - najlepsie do pody -- cena pody ma vzdy svoju hodnotu - ale mozes kupit aj byt samozrejme...vsetko je na zvazeni plusov a minusov, kde ho kupis, ako sa bude vyvijat trh --- dalej mozes kupit napriklad drahe kovy - teraz sa uz dost rozbieha aj tato oblast, kupit si zlato alebo striebro.....su uz rozne banky/institucie, ktore ponukaju vlastne investovanie do zlata/striebra..kupujes tehlicky alebo mince alebo len investujes do draheho kovu, teda ho fyzicky nemas...to tak v skratke a laicky povedane...nikde nemas nic zarucene, nieco zarobi viac, nieco menej..ale hlavne je si tie peniazky prerozdelit..

andrejta
13. apr 2015

@nexuska údajne zlato si stále drží hodnotu, tak nakúpiť investičné zlato, pokiaľ tie peniaze nebudete v dohľadnej dobe potrebovať

draik
13. apr 2015

@andrejta
údajne...stačí si pozrieť grafy....

hrcavdeske
13. apr 2015

@andrejta
@draik presne tak zlato za posledne dva roky kleslo o 28 % a nakolko sa cena investicneho zlata radikalne odvija od geopolitickej situacie, tak by som to dnes neriskovala, kedze situacia nie je stabilna.. nie som ekonom a ani neviem predpovedat spravanie sa investicii, ale do zlata by som nesla, kedze za posledne desatrocia kleslo poslednu dobu najviac

faustyna
13. apr 2015

ahoj nexuska
Urcite do fondov,dnes mas moznost nie ist za poistovakom ktory bude preferovat jednu banku,pripadne jednu poistovnu, dnes su uz na trhu, AJ financný poradcovia ktori maju prehlad a hlavne riesenie pre kazdeho jednotlivca individualne podla jeho potrieb a fin.situacie. Vela stastia...

hrcavdeske
13. apr 2015

@nexuska ako bolo spomenute, znizit riziko straty, vyvarovat sa inflacii.. dnes su byty lacnejsie skoro o 20 % , ked si vezmeme ceny bytov pred krizou. mozno by som sla tym smerom, pripadne inu nehnutelnost, pozemky, hory, lesy .. ja verim najma tym lesom a pozemkom ( apson v nasich lokalitach ) na cene neklesaju, a navyse cloveku su vyplacane rocne dividendy z hor z tazby dreva, ktora je potrebna stale...

m.i.r.i
13. apr 2015

@hrcavdeske ono so zlatom je to tiez ovela zlozitejsie...je to celkovo ako v investovani, ze treba vidiet aj ine veci v kontexte nielen to ci cena klesa...zlato bude mat stale svoju hodnotu..keby napriklad doslo k problemom eura( nie je to vylucene ked vidime co sa deje) a hodnota nasich penazi v bankach bude ovela nizsia, investicie do zlata sa mozu velmi vyplatit...taktiez ten predpoklad, ze bude dalej klesat a vela klesat je mizivy..teda prave ked je cena nizia je vyhodne nakupit -- ale to su take spekulacie, analyzovanie, je na to treba iny prehlad a odbornika 🙂 Viac ako zlato sa ale napriklad moze oplatit striebro -- vyuzitelnost striebra je nielen ako drahy kov, ale aj v zdavotnictve/farmaceutickom priemysle atd atd..co mu vzdy bude drzat svoju hodnotu..
Ale vseobecne - tiez nie som ziaden odbornik samozrejme -- keby bol recept na to ako iba ziskat, tak vsetci by sme sli do toho...vsade je iste riziko, treba na to iste prepocty, zalezi od vyvoja ekonimiky svetovej tak ako aj krajiny kde zijeme, takze ak nie sme multimilionari co uz mozu tocit peniaze inak tak musime len skusat a hlavne nebachnut vsetko na jednu kartu

hrcavdeske
13. apr 2015

@m.i.r.i ved jasne suhlasim 😉 , ako pisem. mam rada peniaze prerozdelene do viacerych zloziek... mame aj zivotky, ale to je skor na ochranu prijmu pred necakanou udalostou. k tomu bocne sporiace ucty, ale to su tiez na kratkodobe potreby ( ked nahodou bude treba novu prakcu a podobne ) stavebko, a potom jedno investicne sporenie na pioneer rytmus , to je dlhodobe na 20 rokov.
no ja tak stale mam najlepsi pocit z tej nehnutelnosti a komodit ako drevo a lesy

evittam
14. apr 2015

Suhlasim s @hrcavdeske a s @m.i.r.i -nehnutelnosti,pozemky,zlato,.....Urcite nie pytat sa "agentov s teplou vodou",nakolko ti zarabaju len pre seba. A tuna MK su to len nase nazory😉

hrcavdeske
14. apr 2015

@evittam 😀 😀 😀 asi ta prekvapi ale aj ja som " agent s teplou vodou " 😀 😀 / nechapem kto to tak nazval 😅 . robim pre najvacsiu poistovnu na sk.. ale to neznamena, ze rad radom rozdavam sporenia cez investicka alebo vsetko riesim cez poistky.. skor sa zameriavam cisto na krytie rizika, domy , auta, majetok, firmy, uraz, zivot, uver ... 😉

radsej_knihu
14. apr 2015

Statisticke vyskumy hovoria jasne: Pasivne menezovany ETF s co najnizsim vstupnym poplatkom kopirujuci niektory z vacsich trhovych indexov (S&P500, DJIA)

ub
14. apr 2015

daj si do googlu EIC výnos 33,1% tento mesiac si myslím,že sa oplatí, ale treba riešit cez makléra

sandra551
14. apr 2015

Určite investovať do nehnuteľnosti - pozemok, byt, dom 🙂

zuj
14. apr 2015

investovat do nehnutelnosti, inak najjednoduchsie je dat na stavebne sporenie, urok ked si priratas aj st.premiu je vyssi ako na beznych uctoch v bankach, vyhoda je, ze peniaze nie su viazane

dankaa78
14. apr 2015

Urcite je potrebný prieskum trhu.Minimálne navstivit banky a vypracovat ponuku.Ja pracujem v bankovnictve a urcite by som volala nieco viazane a nieco flexibilne.Rozdelenie rizika v roznych formach.Aj do poistenia by som sla..Tazko odpovedat.

peliroja
14. apr 2015

napriklad pioneer investments 🙂 pre viac info IP 🙂

hrcavdeske
14. apr 2015

@zuj stavebko je podla mojho nazoru uz prezitok z predoslych dvoch desatroci.

-vstupny poplatok za zalozenie uctu, ktorý sa hýbe od 30 - cca 300 € ( podla cielovej sumy )
-statna premia cca 5,5 % ( kedysi to bolo myslím 30 . vtedy to bolo vyhodne ) , je plna len ak tento rok vlozis cez 1200 €. teda 100 € mesacne
12 € vedenie uctu
a nepride mi to lakavo rentabilne ... 😅

zuj
15. apr 2015

@hrcavdeske samozrejme ak zakladas novu zmluvu tak to vyhodne nie je, ja som skor myslela, ked uz zmluvu mas, my vkladame vzdy raz rocne a ked sa pripise st.premia, urok mas stale vyssi ako v banke na beznych aj sporiacich uctoch, nie je to na investovanie penazi, ale ako sporenie podla mna fajn, pretoze riziko tam nemas ziadne narozdiel od fondov, kde mozes ziskat ale aj stratit...

beatabb
13. máj 2015

@zuj nevkladaj raz rocne lebo tie peniaze sa ti urocia len raz. My sme tiez tak robili len minuly rok nam jedna pani poradila aby sme si to rozratali na mesiace. Potom sa ti vlastne "uroci" viac penazi lebo napr. len tych prvych ja neviem 100 eur co vlozis v januari sa ti bude urocit kazdy mesiac, cize 12x. A postupne kazdy mesiac ked budes vkladat tak ti budu vlastne tie uroky narastat. Neviem ci som to zrozumitelne vysvetlila 🙂 Ale je pravda ze stavebne sa zo vsetkych setreni zatial stale najviac oplati co sa tyka z pohladu urokov len teda je dobre tam pravidelne vkladat aby si dostala premiu

alex21
13. máj 2015

@beatabb podľa mňa je podstatné to kedy sa ten vklad zrealizuje.
Ak ho zrealizuje v januári je to lepšie ako keď platíš mesačne lebo už od januára sa úročí celá suma, ale ak vklad realizuje až v decembri tak je to nevýhodné.

beatabb
13. máj 2015

@alex21 presne 🙂

azte1
26. jan 2017

Ja využívam netradicnú formu uz 10 rokov a mam priemerny vynos 10% .Kúpujem podiely na investicných bytoch . Staci mat 5000€ ,kúpit po case predat a som spokojny. Ziadne poplatky neriesim. Samozrejme je to dlhodoba investicna strategia. Pekny den.

beatabb
26. jan 2017

@azte1 investicnych bytoch? To je preklep alebo nieco take ozaj existuje?

richardhudec
3. feb 2017

@zuj Nie je riziko? V bankách nie je riziko? Teším sa keď na Slovensku skrachuje už len najmenšia banka na trhu ako budú potom ľudia rozprávať o tom, ako neexistuje v bankách riziko a že majú fond na ochranu vkladov a podobne :D
Pri výške vkladov v bankách v hodnote cca 60 mld € je vo FOV len necelých 200 mil €. A nikde sa nepíše, či vás má štát odškodniť o rok, 5, 10 alebo 50 rokov 🙂 Samozrejme odškodňuje sa bezúročne, čiže o 50 rokov keď niekto dostane svoje peniaze späť, tak ich hodnota bude mizivá. To len taká vsuvka k tým garanciám a istote a zopár čísel z výročnej správy FOV ;)
Riziko je dokonca aj doma pod vankúšom - napríklad požiar alebo povodeň. Takže rozdeľovať vloženie peňazí podľa toho kde je a nie je riziko je hlúposť. Riziko je všade, len dôležité je porovnávať pomer rizika k zhodnoteniu ;)

azte1
3. feb 2017

to beatabb,
Ano investicny byt existuje ako alternativa k peniazom na ucte a byt ti len tak nezoberu 🙂 ,nieje to pre kazdeho ale ak ma zaujemca preukazatelne aspon 5000€ som ochotný dat info aj spolupracovat. Samozrejme len sukromne nie takto. Pekny den