Kam "schovať" financie na 5 rokov?

15. feb 2024

Ospravedlňujem sa ,že anonymne . Netuším po Tom ,aby svokra so svagrami vedeli ,aké máme s mužom plány .
Chceme v horizonte 3-5 rokov kúpiť investičnú nehnuteľnosť ( pravdepodobne byt ) . Mám rôzne rozhodene investície po mensich ciastkach, ktoré su určené k zlepšeniu finančnej stránke po 55-60 rokoch ,teda sa jedna o dlhodobé investície . Mám vytvorenú aj rezervu na 3 mesiace pre našu domácnosť ,na účte ,ktorý je k dispo okamžite ( zhodnotenie žiadne )
No chýba mi niečo na 5 rokov ,kde by som si vedela odkladať financie ,ktoré neskôr budú použité na štartovacie hotovosť ,keď budeme brať hypo na invest.nehnutelnost . Keďže sa jedná o stredne dlhý investíciu ,nechcem nič rizikové , skôr konzervatívne ,no ideálne ,aby sa mi neznižovala hodnota financií . Skrátka potrebujem našetriť na tých požadovaných cca 20% z ceny hranej nehnuteľnosti ,a doma do ponožky to odkladať nechcem .
Máte nejaký tip ?

marseillefan
15. feb 2024

Aktuálne by som peniaze vložil na sporiaci účet Fio, kde máš k nim prakticky voľný prístup a 3% úrok. Štátna garancia ochrany vkladov do 100 tisíc, okamžitá likvidita, celkom pohodový úrok, žiadne riziko.

jarka_black
15. feb 2024

Ja som presne na tento účel investovala v Indonézii cez peer2peer platformu, brutto zisk okolo 7%, čiže po zdanení a zdrav. odvodoch zo zisku je čisté zhodnotenie okolo 5%.
Teraz je však rozumným riešením skôr účet v banke, kde máte bez roboty a s ochranou vkladov napr. 3-4%.

amonet
15. feb 2024

Pozri si IAD realitny fond, investika realitny fond pripadne depozitne konto IAD. su to take konzervativne fondy ktore vedia zarobit aj trochu viac ako inflacia. a nemaju velke vstupne poplatky

matus_ik
15. feb 2024

Prvý realitný fond od spoločnosti IAD je vhodný na tento časový horizont. Priemerný ročný výnos je na úrovni 4-5%. V prípade potreby do 3-4 máte peniaze na účte.

autor
15. feb 2024

Ďakujem vám za odpovede . Utvrdila som si , čo som tušila .🙂

alzbetka83
15. feb 2024

Prvý realitný fond IAD výnos 4-5%,poplatok 3% zo sumy. Prípadne Amundi Invest First eagle

katuskapd
15. feb 2024

Ak.mozem ,spytam sa co hovorite na tento produkt? V marci budem mat tiez nejake peniazky rozmyslam nad tymto.Dakujem.

andula1961
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
andula1961
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
franica
15. feb 2024

Finax má produkty aj pre kratšie a stredné obdobie zhodnotenia

majushka
15. feb 2024

Urcite nie sporiace ucty, neporazis predsa inflaciu! Poradila by som fondy. ETF, nemusis zdanit po roku drzby, napriklad.