Kam až budú siahať hypotéky?

28. jún 2022

Sledujete situaciu s hypotekami? Co myslite kde sa zastavia uroky? V Cesku uz maju 7 percent, v Rusku a na Ukrajine 10-14. U nas sme zatial na 2.5 cca a odhady vraj hovoria o 4-5 percentach koncom roku..

liljana
28. jún 2022

Aby zastavili inflaciu, centralne banky dvihaju uroky. Ked sa inflacia zastavi a uroky poslu ekonomiky do recesie, zacnu centralne banky uroky nechavat zase klesat. Takze 1-3 roky pojde zakladny urok hore, tak na 3-4%, potom zacne klesat. EU ale nemoze dvihat uroky prilis, znicilo by to prilis zadlzene krajiny ako Taliansko a Grecko, lebo by nemali na obsluhu dlhu.

missdiva
28. jún 2022

Cudujem sa, ze na Ukrajine vobec davaju hypoteky, ved poistovne vojnove skody nekryju. Tak mozno to tam az take zle nebude alebo len v urcitych oblastiach.
To nikto nevie, myslim si, ze Cesko budeme pomaly a stale dobiehat ale oni budu vzdy vyssie lebo maju koruny.
Podla mna si treba vziat hypo co najskor ak planujes a zafixovat na co najdlhsie.

balaskovae
28. jún 2022

tazko odhadnut kedy sa toto obdobie skonci, ako hovori sa ze niekde by sa to uz malo zastavit, no len kto to odhadne

zmrzlinka2021
28. jún 2022

To je tazke povedat a to nikto nevie, vzdy su to len prognozy, hypotezy.

Zakladom je vziat si hypo, ktoru ufinancujes aj pri 6-7 % uroku, nezit "nadpomery", lebo aj marka a zuzka "postavili", vediet peniaze odkladat, investovat 🙂

vevesh
28. jún 2022

No, ked skonci vojna, potom mozeme hovorit o tom, kde skoncia uroky (ale tak skoro neskonci, takze by som si nadeje v tomto velmi nedavala). Len tak orientacne, v nemecku su momentalne na +/- 4% a kazdy den je urok iny....🙄🙄🙄

autor
28. jún 2022

Ufinancujem aj pri 6-7 ale to uz ide sranda bokom. 🙂

mrva
28. jún 2022

My máme oproti CR stastie, že máme za zadkom ECB. CR bola vždy s úrokymi o min. 1-2 % vyššie, takže predpokladám, že u nás bude vrchol okolo 6-7 %. Historicky (ak nerátam 20 rokov dozadu), tak najvyššia úroková sadzba u nás bola 8 %. Cez krízu v 2008 vrchol 6,37 %. Dlhodobo (od cca 4/2017) máme úrokové sadzby o cca 0,4 % nižšie než je priemer EU. A EU sa zatiaľ drží. Skôr sa treba orientovať na bonitu a dostupnosť hypo. S tým bude asi väčší problém než s úrokovými sadzbami.

zmrzlinka2021
28. jún 2022

@vevesh po vojne moze prist nejake mega tornado 😀
... zivot je proste nejaka velka showka 😀

vevesh
28. jún 2022

@zmrzlinka2021 to hej, ale kazdy rata a preratava pri hypotekach, lebo pri vysokych urokoch mas dost malu sancu prefinancovat na nizsie ako ked nezvladas splacat a prefinancujes male uroky na vyssie, ale naopak kde splatku "velmi necitis"...

nnnuuunnn
28. jún 2022

Ahojte, keď riešite tie hypotéky, mám otazku. Ja som bola vcera za hypo poradcom, zatiaľ mám len v rýchlosti čo počítal, presne výpočty mi ma ešte poslať v stredu. Hypotéku chcem brat 98000, a on tam počítal, že splátka by bola takmer 500e, alebo 470 dačo... To myslel iba ako splátku alebo aj s nájomným? Či to je blbosť? Lebo príde mi to veľa takmer 200e úroky 🤔
Za predpokladu, že to budem mať na 27-28 alebo koľko rokov.

xeonela
28. jún 2022

Tazko povedat, kam az uroky porastu a ci sa vobec niekedy zastavia alebo nedaj boze klesnu. No velmi tazko sa teraz na to pozera a zvlast ti, ktori si teraz chceli vziat uver

andrejkap123
28. jún 2022

@missdiva nejde ani tak o to ze ci davaju hypoteky ale vsak pravdielne ludom koncievaju fixy. Aj teraz pocas vojny. Takze novy fix ma uz vyssi urok

zmrzlinka2021
28. jún 2022

@nnnuuunnn podla mna najomne on vobec neriesi, ale riesi poistenie - nejake je povinne ked si beres hypoteku
A urok ti aky vravel?

nnnuuunnn
28. jún 2022

@zmrzlinka2021 nevravel nič, ma mi to poslať vypočítané a na rôzne banky, tak uvidím. Tiež si myslím, že nájomné on riešiť nemôže, lebo nevie aké bude.

orangiiina
28. jún 2022

@nnnuuunnn to je len splátka pri dnešnom úroku

nnnuuunnn
28. jún 2022

@orangiiina fíha to akože preplatim hypotéku 1,6x? To je dosť.

tanapeta
28. jún 2022

Tak my sme na 7,5 % začínali pred 16r s hypotékou. Len sa vracia to, čo tu už bolo. Prežijú len ti, ktorí brali úver s rozumom

mrva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mrva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mrva
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nnnuuunnn
28. jún 2022

@mrva ďakujem, áno už som si to nahodila aj ja do hypokalkulacky. Veď uvidím čo mi pošle, hypotéku aj tak potrebujem, ja beriem hypo sama. 🙂