Ahojte. Idem sa tu v podstate len vypísať... Sme mladý manželský pár - ja mám 23, manžel 22. Pred rokom sme kúpili byt v pôvodnom stave, ktorý sme rekonštruovali a teraz v ňom bývame od novembra. Ale k veci.. Stretla som sa nedávno s jednou známou na káve (bola som v kaviarni sama, keď zrazu prišla a sadla si ku mne). Na tom by nebolo nič zlé, v pohode sme sa rozprávali. Až po čase sa ma spýtala ako žijeme, tak som jej povedala že už bývame vo svojom konečne, obaja pracujeme a tak podobne.. V tom sme sa nejako dostali k tomu že či všetko stíhame keď obaja pracujeme a bývame tak "na konci sveta" ako sa vyjadrila - manžel to má do práce 30-35 minút autom a ja pracujem homeoffice už pár rokov.. To som jej aj povedala keďže sa začala vrtať v tom či stíham variť "na tom konci sveta" a podobne.. Potom však začala zabárať do vecí typu či dosť zarobím keď som furt len doma, že veď to nemožeme prežiť.. Som momentálna na polovičný úväzok a zarábam cez 1000€ v čistom, manžel zarobí viac, takže naozaj mi nepríde že sa máme na čo sťažovať.. Povedala som jej že v pohode vychádzame, že s varením nie je žiadny problém, každý deň máme obaja teplé jedlo (poväčšine aj polievku aj druhé jedlo) tak mi povedala že nechápe, že nie je možné že sa doplatíme.. Nás však strava na mesiac vychádza okolo 200€. Občas trochu viac občas nie, záleží či máme nejaké oslavy, či ideme do reštiky a podobne. Z toho sa úplne zhrozila a pozerala na mňa akokeby sme jedli odpadky alebo neviem.. Normálne som z toho ostala zaskočená.. Kľudne by sme si mohli dovoliť dávať aj 800€ na jedlo, ale prečo preboha by sme to robili keď si vystačíme so štvrtinou ceny.. Sme spolu 6 rokov a kým sme nemali obaja takú dobrú prácu tak sme sa naučili a nastavili si systém tak, že nám stačilo fakt málo a pritom máme každý deň plnohodnotné jedlo - žiadne polotovary. To je naozaj také zlé, keď človek minie menej na jedlo? Lebo fakt som ostala zhrozená z toho ako arogantne sa na mňa odvtedy pozerala. Ďakujem za prečítanie..
Nerozumiem aky je dovod rozoberat financie so znamymi. To sa rozoberá len doma…. Ani s kamosmi nie… a po druhé vyzit dvaja z 200€ na jedlo mesacne. Kde nakupujete???? Daj tipy 😁 lebo my teda minieme niekolkonasobne viacej na jedlo dvaja
tak už keď sa niekto začne vypytovať "ako žijete" s cieľom zistiť sumy a podobne, tak by som tú debatu uťala, to nikdy nič dobré neveští... a k tvojej otázke - prejedzte koľko uznáte za vhodné, ale teda tiež som prekvapená, že za 200€ mesačne dokážeš prestravovať dvoch dospelých ľudí. Mne z toho vychádza, že to bude menej kvalitná strava, lacnejšie mäso z (pre mňa) pochybných zdrojov, atď. Ale je to len a len vaša vec.
kamosku je predsa hovienko do toho, ako ty zijes a hospodaris, ani by som jej na nos taketo veci nevesala.. inak klobuk dole, dvesto eur mesacne minut na jedlo, to je 50 eur na tyzden na dvoch, my len na vacsi nakup nechame okolo 60-70 eur a to nepocitam este mensie nakupy pocas tyzdna, ked dojde chleba/sunka atd :D
Ja osobne si kvalitnú pestrú a kvalitnú stravu pre dvoch dospelých na mesiac predstaviť neviem. Pokiaľ samozrejme nechodíte každý víkend k rodičom a ešte vám nabalia domáce potraviny. Pod kvalitnou stravou si ja predstavujem ovocie a zeleninu, rôzne druhy syrov a mliečnych výrobkov, kvalitné mäso, aspoň raz týždenne ryby, orechy atd.
Vôbec by som sa s nejakou známou nebavila o tom, koľko zarobíme, koľko pracujeme, koľko cestujeme do práce, koľko varíme a za koľko nakupujeme potraviny. A keď sme už pri tom, prosím ťa, daj tip, kde nakupuješ a čo varíš, keď máte každý deň teplé jedlo (hlavný chod + polievka), plus k tomu určite ďalšie jedlá (raňajky, večera) a zmestíte sa dvaja dospelí do 200€ mesačne.
pani sa riadne nudí keď vyzvedá také hlúposti... 🙄
No fungujeme takým štýlom že každý víkend ideme spolu na veľký týždenný nákup. Stále viem presne čo budem ten týždeň variť, samozrejme pozriem aj čo je v zľave a snažím sa niečo z toho vymyslieť ideálne. Raz týždenne obeháme celú rodinu, babka samozrejme nabalí nejaké domáce potraviny stále, ale nie je toho kvantum. Skráska sme si našli systém a ten nám funguje.. Stále máme doma zeleninu, ovocie, mäso, strukoviny, no skrátka klasická domácnosť. Len viac sledujem kde sa čo oplatí kúpiť už keď ideme na väčší nákup cez víkend. Cez týždeň manžel len dokupuje čo treba - šunka, syr, pečivo a zelenina/ovocie keď nám dojde 🙂
Rátaj s tým, že tu budú odpovede rovnaké ako od tvojej kamosky
Mna by zaujimalo, akou logikou dosla na to, ze zarobis malo, ked si na homeoffice 🙂
Samozrejme, jej som nepovedala koľko zarábame.. Ale keď začala zabárať do toho že sa určite nedoplatíme tak som povedala že nás to vychádza okolo 200€ čo nie je žiadna katastrofa proste.. len fakt som ostala pozerať keď sa začala vyslovene arogantne chovať od tej sekundy.
Prepáč že to píšem ale tvoja akože 'kamarátka' je protivna závistliva pitcha. Kašli na ňu.
Ale prosím ťa porad nám tu ako sa dá prestravovat za 100 na osobu za mesiac.
Ak by si dala tipy kde nakupujes a vzorový jedálniček polka MK ti bude vďačná 😘
nechapem preco odpovedat znamej na take fakt sukromne otazky a rovnakonnechapem ako si pri takom rozpocte mozes dovolit kavu mimo domu
kolko miniete na stravu je len a len vasa vec ludia vedia vyjst aj z mala nebude to zdrava strava s ovocim zeleninou a tak ale ju do toho nic nie je
ak das 200€ na mesiac tak to mas na den na osobu 3,30 na celodennu stravu a to urcite neni na sunku syr ovocie a zeleninu
Suma je naozaj nízka. Je to aj o tom koľko toho zjete. Ja napr. kúpim 20 dkg šunky a máme to na 3 dní. Dcéra ani ja jogurty nejeme a mm ma najradšej veľký biely, ten si tiež rozdelí na par dni. Kolegyňa kupuje 30 dkg šunky každý, deň a jogurty kupuje celé krabice. Takže porovnávať celkovú sumu je ťažké.
Aj my sme dvaja priateľ ma obedy v robote ja chodím do školy ja mám obedy tam takže reálne na stravu minieme rovnako.. jasne že keď príde návšteva tak viac.. ja nekupujem napríklad veľmi sladkosti a málokedy ovocie. Netráp sa tým a kašli na to.
@diewcatqoo úplná klasika. Ja som na HO dva a pol roka a ľudia si myslia že zarobím tak 500e. Pre niekoho je to veľmi abstraktná predstava, že veď čo sa dá robiť za PC... Keď som začala u nás v práci, tak babka mi veľmi ochotne zisťovala či nie je miesto v poisťovni kde robí sesternica... v druhom meste... pričom som vedela že zarábam viac už vtedy, z pohodlia domova a možnostou platených nadčasov. Nevysvetliš
@mamina7070 toto je rozpočet na stravu a varenie 🙂 Nie na kávu mimo domu.. Ako som spomínala, keby chceme, vieme sa kľudne stravovať každý deň mimo domu. Ale nemáme to za potreby, skrátka stále doma varím. Varím cca 3-4x do týždňa, väčšinou máme jedlo na 2 dni. Takže verte či neverte, dá sa to aj s takouto sumou a áno, máme aj ovocie aj zeleninu aj všetko 🙂
Kamaratku si absolutne nevsimaj, ak zavidi nech zavidi, ale po pravde mne tiez nejde do hlavy ako sa da minut 200 eur na 2 dospele osoby, vsak to ti vychadza 3,30 za to sa nemozes prestravovat, bud jete 2 x denne alebo co, lebo len spravit chlieb zo sunkou a zeleninou a jogurt vyjde tie 3 eura tiez nechapem, co jete aj ciste cestoviny by ma vysli viac
mala si jej povedať, že nie každý sa má potrebu obzierat
@ninusa221 presne, tiež takéto veci kupujeme minimálne a samozrejme že keď má prísť návšteva tak nás len nákup pre nich stojí 50-60€.. záleží či pre nich varíme (tak je to u nás v rodine vo zvyku) alebo len niečo jednoduché pripravíme.
@blondinka95 o mne si dedo doteraz myslí že robím nejakú čiernu robotu keď som doma a chodí mi výplata.. to škoda slov 😅 ale tak boli naučení inak..
Prepáč, ale ...možno budem držať tiež a zaujíma ma, kde robíš na polovičnom úväzku za 1000e v čistom, kde pracuje manžel. Píšeš že pár rokov pracuješ homeoffice a predtým si pracovala za menej. A máš 23rokov.
Po ďalšie, veľmi by ma zaujímalo, taký týždenný jedálniček, lebo aj keby som len azdy druhý deň varila plnohodnotné jedlo, tak do 200e nevojdem, aj keby mi každý zo susedov niečo dali. 🙈
A to naozaj niekedy varím také že granadír a paradajkovú polievku. 😃
Wau, tiez si myslim, ze to je velmi mala suma. Hlavne v dnesnych casoch, ked vsetky potraviny citelne zdrazeli. Kedze nas tu je viac takych zvedavych, daj prosim nejaky tyzdenny jedalnicek 🙏🏻
Podla mna je to fajn.pokial mas premyslene co kupis,a este vystihnes akciovu cenu tak sa to da.nie kazdy vari vela masa ktore je drahe....my s muzom by sme kludne takto vyzili....lebo on miluje lokše, pirohy,placky, ja zemiaky na kazdy sposob, tofu... Najvyssie naklady na stravu mame odkedy mame deti 😆
@blondinka95 my sme obaja s manzelom na HO, zarobime nadpriemerne, ale ano, mas pravdu.. to najprv boli reci rodiny, ze ved cely den sedis len doma na riti a klikas do pocitaca, to nie je normalna praca 🙂
Tak ešte takto hromadne - minulý týžden sme mali napríklad hráškový krém, klasický vývar a hrstkovú polievku. Na druhé jedlá sme mali kurací perkelt, chilli con carne, halušky s tvarohom a francúzske zemiaky. Na raňajky / večeru si každý riešime na čo máme chuť, ja som skôr jogurtová, manžel si väčšinou dáva vločky s ovocím alebo vajíčka 🙂 samozrejme občas aj niečo iné, ale väčšinou toto. Každopádne napríklad zemiaky, vajíčka máme stále od babky. Čiže aspoň toto nemusíme kupovať.
@vyrovnanaosoba v pohode úplne 😅 momentálne pracujem pre jeden slovenský startup kde som súčasťou marketingu a SEO oddelenia. Pohybujem sa v tom už odkedy som mala 17, čo je 6 rokov. Začínala som na 3€ za hodinu ako na každej brigáde 😅 vystriedala som 3 startupy, vďaka čomu sa mi podarilo dostať medzi skvelých ľudí, ktorí majú kontakty na dobrých miestach a v kadejakých firmách.. Aj do tejto práce som sa dostala vďaka odporúčaniu od jedného z kolegov..
@drahusa333 no presne takýmto štýlom fungujeme, cítim sa niekedy ako dôchodca keď pred nákupom prezerám letáky haha 😅 ale fakt sa dá len na tom že sa človek pozrie na čo je momentálne akcia a vymyslí jedlo z toho pekne skresať budget na jedlo..
@drahusa333 no lenze muka a muka a este raz muka je cesta akurat tak k obezite a chorobam.
Poznam pani, co si mysli, ze "vsak nic take neje" aby bola ako vagon, ale ja viem co je a su to same biele mukove veci plus ryza a zemiaky.
Tu sa musim zastat keto stravy, ludia v okoli chudnu ocividne a pritom jedia ozaj pestro a bohato.
Ano, stoji to, ale aj lieky stoja vela ked mas vysoky tlak a obezitu.
Čiže chceš povedať, že na týždennom "veľkom" nákupe platíte 50€? A v tom sú už zarátané aj tie manželove malé nákupy pečiva, šunky, syra, ovocia a zeleniny??? Podľa mňa si ich tam zabudla zarátať, ináč mi to nijako nevychádza.
Tiež si neviem predstaviť stravovať sa pod 50€/tyzden/osobu, ale to som ja.. ako to robí niekto iný nemám dôvod riesit...keď si spokojná, on tiež,není o com...