Je výhodnejší prenájom alebo predaj?

29. okt 2023

Čo je podľa vás lepšie a výhodnejšie?Predaj bytu alebo ho dať niekomu do podnájmu?

jaja20
29. okt 2023

Ak máš dieťa,tak radšej dať byt do prenájmu,aby si ho mala v zálohe preňho, keď vyrastie.

zuzanaete
29. okt 2023

Zalezi od toho, ci vies lepsie zhodnotit peniaze ziskane z predaja.

janka_266
29. okt 2023

Je zaťažený hypo? Ak áno, aká je mesačná splátka? Úrok? Bude sa úrok zvyšovať? Nepreplatí sa zbytočne? Potrebujete hotovosť? Ak nie, tak si ho nechajte. Predať sa dá vzdy. Aj keď ceny starých bytov pôjdu zrejme dole.

svetlonos
29. okt 2023

Daj do prenájmu fime, najlepsie korporatu ak mas moznost. MS zarucene platenie najmu.

tomi5
29. okt 2023

Urcite by som prenajal ;)

autor
29. okt 2023

@janka_266 kúpený bez hypo....na prerábku a buď predaj alebo prenajom

janka_266
29. okt 2023

Tak ak netreba hotovosť, tak prenájom

tomaskrejci
30. okt 2023

bez poznania Vašej finančnej situácie, Vašich cieľoch sa na túto otázku nedá odpovedať.

ale v skrátke čísla:
Výnos v prípade prenajatia nehnuteľnosti z dlhodobého hladiska vychádza na cca 5% ročne. (bez hypotéky)

Ak by ste byt predali a prostriedky investovali, dokážete mať dlhodobý výnos na úrovni 6-9% ročne (menej starosti, vyššia likvidita, rozložené riziko, možnosť aj čiastočného výberu prostriedkov - čo pri nehnutelnosti buď predate všetko alebo nič a predaj sa môže naťahovať)

ikisaka999
30. okt 2023

@tomaskrejci predpokladám, že alternatíva "výnos v prípade prenajatia" nezahŕňa zhodnotenie nehnuteľnosti, pretože to je dlhodobo na úrovni 4,5% p.a. Vychádza mi z toho, že držaním a prenájmom nehnuteľnosti vie dosiahnuť minimálne porovnateľné zhodnotenie.

S ohľadom na skutočnosť, že trh prežíva realít prežíva ochladenie nemusí byť predaj práve ideálnou voľbou. Z môjho pohľadu je teraz doba na nakupovanie nehnuteľností a nie predaj, ak si to vyslovene situácia nežiada.

katkaseiner
31. okt 2023

tu niet o com rozmyslat. Ak nie si v situacii ze potrebujes peniaze, tak prenajat. Ja ledva cakam ze splatime hypo a budeme dalej prenajimat