Je šanca, že byt nepôjde do dražby?

alena68
19. apr 2021

Dobry den, vie mi niekto poradit ohladom drazby bytu? Dražobná spolocnost a banka chcu dat nehnuteľnosť do drazby za neplatenie uveru z dovodu dlhodobej straty zamestnania pre covid. Je nejaka sanca aby byt nesiel do drazby? Momentalne chcu vyplatenie celeho dlhu co nieje sanca. Je nejaka možnosť este aby nedoslo k drazbe? Alebo vo robit, ma niekto s tym skúsenosť?

luciakovacova0603
19. apr 2021

@alena68 kolko splatok ste v omeskani,ak sa smiem opytat?

katkamatka7
19. apr 2021

@alena68 V jednej rodine viem, že odkúpil dom niekto, kto na to mal a bol to dobrý rodinný známy. Pôvodná rodina užívala dom naďalej. ( Nebola covid doba).

nafka0483
19. apr 2021

@alena68 Od zaciatku ako nastala situacia, ze bol problem uhradit splatku, tak bolo s bankou riadne komunikovane? Teda oznamene, ze dotycny prisiel o pracu, ze ziada o odklad splatok a pod.? Alebo to bolo tak, ze proste sa neplatilo, banka posielala upomienky a az sa to vystupnovalo takto?
Ak bola od zaciatku s bankou jasna a urpimna komunikacia, tak to snad nemuselo zajst az takto, ak nie, tak teraz sa uz asi bude tazke dohodnut, ked doteraz nebol zaujem a snaha.

simca06022011
19. apr 2021

Vsetko treba riesit s bankou. AK ste nekomunikovali tak to bude problem. Samozrjeme nebudu cakat a nehnutelnost do drazby daju. Iba s nimi sa viete dohodnut. Na toto su poistenia. A ked nie tak od zaciatku covidu bola moznost odlozit splatky sa mi da, ved to bolo aj v mediach komunikovane. Detto my sme vybavovali specialny "covid uver" ... proste ak to nechate zajst daleko, tak uz potom nie je cesty späť.
A inak, zalezi aj od banky. SOm sa presvedcila o tom, ze nie kazda ma rovnaky pristup... skor medove motuzy tahaju pod nosom cloveku a ked pride na riesenie uz sa zacnu ukazovat rozdiely.

ivkazba
19. apr 2021

Budem sa opakovať, lebo niektoré kočky vyššie už napísali dobre. Ako dlho úver nie je splácaný? Je jasné, že je to dlho, banka k tomuto procesu nepristupuje po 2-3 mesiacoch. Bola banke oznámená strata príjmu hneď ako dlžník prišiel o prácu? Ak áno, aká bola dohoda dlžníka s bankou? A ako bola táto dohoda plnená zo strany dlžníka? Ak totiž dôjde k takejto situácii a dlžník to rieši ešte pred tým, než prestane splácať, dá sa s bankou dohodnúť. K dražbe prichádza naozaj až keď dlhodobo sa situácia nedá riešiť (resp. ak ju dlžník dlhodobo naozaj nerieši). Píšem z praxe (18 rokov v bankovníctve ako riaditeľ a regionálny riaditeľ).

hviera81
19. apr 2021

odklad splatok bol len na par mesiacov... urcite nie na rok, takze aj keby komunikovali od zaciatku, tak to asi nevystaci doteraz :(
ked chcu plnu sumu uveru, neda sa s bankou este dohodnut, ze odpredate dom vy? a nie drazba? je lepsie ked ho predate vy, ako drazba, zvacsa je lepsia ta cena, a predajom sa hypo vyplati...

nafka0483
19. apr 2021

@hviera81 Co ja mam info, tak odklad splatok bol na rok. Ale aj keby nie. Pokial prides o pracu a okamzite kontaktujes banku s tym, ze najblizsiu splatku mozno nebudes vediet zaplatit vobec, alebo sa omeskas, leo este len vybavujes podporu a to chvilu potrva, tak banka ma pochopenie.
Cize vybavis si podporu, alebo nejaku SOS dotaciu a potom zas ak das vediet banke, ze nevies uhradit 500eurovu splatku, ale vies len 200, tak banka ma opat pochopenie - da sa dohodnut, ze docasne sa splatka znizi, ze platis aspon nieco. Urcite kvoli tomu banka neda byt do drazby. Jej ide o pravidelne platby, nie o samotny byt.
Ak uz banka pristupi k tomu, ze vyhlasi okamzitu splatnost a ani na to klient neraguje a nema zaujem sa dohodnut, tak co uz banke ostava ako ist do drazby?

Velmi silno pochybujem, ze v tomto pripade bola komuniakcia s bankou riadna, toto vyzera ako hranie s ana mrtveho chrobaka a spamatanie sa teraz, ked je uz velmi zle.

Ale najlepsie by bolo keby @alena68 odpovedala a dala dalsie info.

katkamatka7
19. apr 2021

Keď volali známky, bolo treba zdvihnúť telefón a prediskutovať, čo sa dá a čo nie. Ak sa opakovane nedvíhal telefón, neodpisovala na maily, ignorovali listy, v banke je už nálepka na účte, že nekomunikuje a znamená nezáujem riešiť. Stále sa s tým dá niečo robiť. Neviem, či už ste v situácii, že nemôžete narábať so svojím majetkom. Ak ešte nie ste, dom predať. Pravdepodobne dostanete vyššiu cenu zaň, ako by mal ísť do dražby, kde bude podcenený a pokryje sa z toho dlžná suma, ktorú vám banka vyrátala. No je to ťažké. Aj pri komunikácii s bankou, kde ona ponúkne niečo, čo napriek najlepšej komunikácii vám vaša situácia nedovolí poslať ani minimum splátok.

hviera81
19. apr 2021

@nafka0483 tak to asi zavisi od banky, standardne byval odklad splatok na 6m, pri korone sa mi zda, ze bolo viac, ale urcite nie rok. mozno v inych bankach inak, netusim.
a ked je splatka 500, tak musim oficialnou ziadostou poziadat o odklad splatok, ktory bud schvalia alebo nie. neviem o tom, ze by to fungovalo ze teraz viem zaplatit 200 tak sa da zaplatit 200..... a kazdy mesiac inak... zas velke banky maju vela klientov s hypo, takyto indivindi pristup fakt neviem ze by fungovalo....
a hej, autorka prispevku by mohla reagovat....

ivkazba
19. apr 2021

@hviera81 áno, takýto individuálny prístup bežne funguje v bankách, vrátane veľkých ako SLSP, VUB, Tatra... banka má najmenší záujem riešiť nesplácanú hypo v dražbe, to je pre banku naozaj posledná cesta.

hviera81
19. apr 2021

@ivkazba no fakt neviem ze by to vo vubke takto fungovalo.... robila som tam...

ivkazba
19. apr 2021

@katkamatka7 dokonca je bežné, že dražba ani nepokryje celú pohľadávku banky. Klient príde o byt/dom a ešte čo to banke napriek tomu ostane dlžný. Čiže totálny prúser pre klienta. Ale zase, kto nerieši (ako popisuješ), toho to aj takto môže dostihnúť.

ivkazba
19. apr 2021

@hviera81 ja som robila vo viacerých bankách RR, riadila som maklérsku firmu, takže skúsenosti mám aj s VUB a áno, aj VUB vie riešiť prípady individuálne (X skúseností klientov), v tomto sa nijak neodlišuje. A prečo by aj... 😉

nafka0483
19. apr 2021

@hviera81 Ano, ved ja nehovorim, ze len tak si ma klient poslat menej. Ale stale hovorim o komunikacii. Ked normalne komunikujes, proaktivne, ze ty sa ozves a vysvetlis situaciu a povies, ze mozes teraz splacat 200, tak banka sa s tebou dohodne (ano, invididualne) a radsej vezme istych 200, ako ziadnych 500.
@ivkazba to presne vysvetluje, banka ma zaujem o pravidelne splacanie, takze je ochotna individualne klientovm vyhoviet, im nejde o to aby zhabali nehnutelnost, z toho "nic" nemaju, nejde im o jednorazove splatenie uveru, oni chcu pravidelne splatky. K ostatnym moznostiam pristupuju ak klient nereaguje, nema snahu a zaujem dohodnut sa.

katkamatka7
19. apr 2021

@hviera81 Princíp poskytnutia riešenia ušitého na mieru pre konkrétneho klienta. Veď to si robila, pod iným interným názvom, no princíp rovnaký 🙂

annamalaga
19. apr 2021

@alena68 rýchlo utekať do banky. Prečo ste nepožiadali o odklad splátok ?

alena68
autor
19. apr 2021

Dievcata takto. Je to problem mojho znameho, dostal sa do tejto situacie od kedy prisiel o pracu pre covid. Od oktobra nesplaca uver, banke tusim ani nedal vediet. Stale cakal ze uz pride príležitosť pracovat nakolko je zivnostnik a stale mu niekto sluboval prácu no nikdy z toho nic nebolo a takto sa to taha az doteraz. Netusil vsak ze VUBka to bude riesit uz s drazobnou spoločnosťou ktorá mu vytycila datum obhliadky. Chcu od neho splatenie celeho dlhu. Ako mi o tom zacal rozpravat tak som mu poradila aby zavolal do tej spoločnosti a povedal im v akej je situacii a ci sa s tym neda este nieco robit napr. splatkovy kalendar alebo nieco. Vraj ho odbili a povedali mu ze mu poslu ešte nejaky list s podmienkami,tak caka. Znamy v tom vsetkom nevie chodit ostal sam s detmi, zena ho opustila a je na vsetko sam. Tak sa mu snazim nejako pomôcť. Trochu som ho aj zjazdila ze mi to nepovedal skor, lebo by to nemuselo dojst do takeho stadia. Preto by som chcela nejaku radu ako mu pomôcť alebo co sa da este s tym robit.

alena68
autor
19. apr 2021

@ivkazba cely problem som popisala nizsie

nafka0483
19. apr 2021

@alena68 Ach jaj, to len tak prestal platit? A nereagoval ani na upomienky? Vobec s bankou nekomunikoval? :( zavaril si poriadne.
A si si ista, ze nemal problem uz predtym, nemeskal niekedy so splatkami alebo nieco podobne? Lebo aby za nejakych 5-6 mesiacov dali byt rovno do drazby, to uz musel mat na rovasi velmi vela.

annamalaga
19. apr 2021

No. A z banky mu žiadne upomienky v priebehu tých mesiacoch neprišli? Mal poistený úver. To jedine už asi, že by sa dohodol z drazobnou spoločnosťou , že on byt predá a vyplatí cely úver čo mal a išiel by s deťmi do podnájmu niekde. Nechápem prečo hral mŕtveho chrobáka skoro 7 mesiacov. Nemá nejakých rodinných príbuzných , ktorí by mu mohli pomôcť?

alena68
autor
19. apr 2021

@nafka0483 no nemal z coho platiť bol rad ze da co do ust detom. Nereagoval neviem ani sama preco.On to vsetko akoby nechaval tak dusil to sam v sebe a neriesil, az kym mu neprisiel list z drazobnej spolocnosti. Meskal raz zaplatil raz nie. No myslim ze z banky spominal iba jeden papier. Musim toto prezistit

alena68
autor
19. apr 2021

@annamalaga on do spoločnosti volal to suz som ho prinutila nech vola neech nieco robi a vraj ho tam odbili a ze mu pride este nejaky list s podmienkami. On praveze o byt nechce prist, zije na dedine s detmi uz cely zivot. Ma rodinu len sa obava ze mu nebudu vedieť pomoct

annamalaga
19. apr 2021

@alena68 u nás jednému pomohli tak, že mu jeden pán vyplatil ten úver , aby nešiel do dražby dom a on teraz už spláca len tomu známemu . Ale predpokladám , že tvoj nikoho takého nemá.

alena68
autor
19. apr 2021

@annamalaga takze ak by relativne vedel splatit dlh banke tak by sa drazba zastavila?Ma rodicov ale su dôchodcovia tak neviem ci by vedeli nejako praveze

annamalaga
19. apr 2021

@alena68 nie tak nie. To ten známy jeho mal peniaze. Dajme tomu že ma úver 80000€ a on mu tých 80000€ vyplatí banke Ten dom je teraz na neho napísaný ale ten známy tam býva aj s rodinou , ale už neplatí splátku banke ale tomu, čo mu pomohol.

alena68
autor
19. apr 2021

@annamalaga aha takto cize sa musi prepisat na niekoho kto mu s tym pomoze

annamalaga
19. apr 2021

@alena68 áno a na niekoho, kto je hlavne pri peniazoch. A pri rodičoch nemôže bývať , žeby byt predal? A presťahuje sa aj s deťmi.

alena68
autor
19. apr 2021

@annamalaga neviem velmi tam nechce ist a byt predat nechce je to tazke takto pre neho odist z toho bytu a je z toho uz psychicky hotovy po nociach nespi

annamalaga
19. apr 2021

@alena68 No ale prečo pre pana nekomunikoval s bankou!!!! Dostáva výživné na deti od bývalej ?? Či ani toto nemá poriešené? A navyše ako živnostník musí si platiť aj zdravotku aj socialku nie? Či tam mu tiež dlhy vznikajú ?

alena68
autor
19. apr 2021

@annamalaga ja neviem vobec a teraz sa bije po hlave. Ano vyzivne dostava. Veru aj tam ma dlhy nestiha platit nema z coho, do decembra sa to ako tak dalo ale teraz uz vobec nie