Je rozumné kúpiť ako investíciu byt v menšom okresnom meste na západnom Slovensku?

16. feb 2024

Prosím vás, je rozumné kúpiť ako investíciu byt v menšom okresnom meste na západnom Slovensku? Byt by som kúpila bez hypotéky . Neviem, ako je to s prenajmami v menších mestách a nechcem sa popáliť.

3009
16. feb 2024

ono to závisí ktoré mesto. Ja by som radšej investovala do bytu vo veľkom meste aj za cenu hypotéky.

muchotrafka298
16. feb 2024

Pozri sa po realitnych portaloch alebo roznych skupinach na socialnych sietach, ako je na tom tvoje mesto s prenajmami, ci je zaujem o byty a o ake. Tu Ti kazdy napise nieco ine. Zalezi aj od toho, ake by boli naklady a ci by to zatazilo tvoj rozpocet v pripade, ze by sa byt neprenajal.

veklipo
16. feb 2024

Neviem, ci sa nepopális viac tým, ze hľadáš radu na MK.
Skús odborníkov.

autor
16. feb 2024

@muchotrafka298 ďakujem za odpoveď. Pozerala som už skupiny na FB, realitky aj bazos, sú tam inzeráty a dopyt je. Podľa mňa dopyt je vždy, nie každý si vie dovoliť kúpiť byt. Len neviem, nakoľko je to risk. Rozpočet by to nezatazilo, na druhej strane, nechcem zbytočne minút peniaze, ak by sa to neprenajalo.

autor
16. feb 2024

@3009 sú to Topoľčany.

autor
16. feb 2024

@veklipo skúsim, ďakujem

marsmykkok
16. feb 2024

Topoľčany nič moc, uprostred ničoho, ďaleko do Nitry, ďaleko všade, žiadna diaľnica. A celkovo ceny v malých mestách išli extrémne hore, pomaly sa vyrovnajú krajským mestám. Radšej garsónka v krajskom meste alebo nejaká rekreačná nehnuteľnosť ktorú môžeš aj prenajímať.

alex666
16. feb 2024

No neviem, v TO by som investicny byt nekupovala. Poznam tu oblast, mne to pride take mrtve mesto, je to daleko, neviem no... To asi v Nitre skor.
Ale to je moj laicky nazor.

muchotrafka298
16. feb 2024

Pre kazdeho znamena investicny byt nieco ine. casto to tu citam. Ja osobne by som si na investicky byt nebrala hypoteku, v dnesnej dobe nikdy nevies, ake budu uroky a ci budes mat na zaplatenie, ked byt nebude obsadeny. Pre mna je investicny byt nieco, co zhodnoti moje peniaze a vie si na seba eventualne aj zarobit. Vacsinou sa dava do prenajmu a ak je na hypoteku, tak by vyska prenajmu mala pokryt nielen hypoteku, ale aj najom a dalsie vydaje ako su energie. Toto si myslim ja, vela zien tu ma uplne odlisny nazor.
Mojej byvalej kolegyni sa stalo, ze dokonca doplacala do hypoteky, lebo byt, ktory mala aj napriek tomu, ze bol v hlavnom meste nebol v dobrej lokalite a hlavne skladba obyvatelov tych novostavieb bola taka, ze tam nechcel nikto ist. Mala 1 izbovy byt, sice 45 metrov stvorcovych ale zle vyuzitych. Bola nakoniec rada, ked sa jej ho po rokoch podarilo predat. Lebo bud na najomcov doplacala zo svojho alebo mala byt prazdny. Tiez si myslela, ze aka je to skvela investicia do buducnosti.

ikisaka999
16. feb 2024

Investicny byt v mensom meste je riziko. V Bratislave najdes najomnika vzdy - ak nie za cenu, ktoru si si zvolila, tak trochu znizis cenu a urcite najdes... pretoze je tu vela ludi, ktori sa stale tocia a je tu teda velky dopyt. V mensom meste ako Topolcany, sa ti ale moze stat, ze ten byt bude prazdny aj niekolko mesiacov. Nie kvoli vysokej cene, ale kvoli absencii dopytu. Ja by som do bytu v Topolcanoch isiel iba v pripade mimoriadne vyhodnej kupy.

reenie
16. feb 2024

Príbuzný mal 2 byty v inom malom meste na západnom Slovensku..vlastne 3 v jednom bývali. Chcel ich prenajať a splácať uver na dom. A potom dat byty deťom. Mal s nimi len problémy.A hrozné. Tam to prenajímanie nefungovalo dobre. Nakoniec ich predal a kúpil za to dom. Stále nechápe, prečo nepredáme, ale prenajímame v Ba. Ale tu to funguje dobre.

jaroslav81
16. feb 2024

Vzhladom na zlu demografiu Slovenska ked si zachvilu zacnu riesit byvanie populacne velmi slabe rocniky narodene okolo roku 2000 by som v malom meste nic nekupoval, je riziko ze nezohnas nikoho do prenajmu, aj ked to v minulosti mohlo fungovat dobre, do buducna nemusi...okrem BA a KE by som inde byt nekupoval na investiciu

olimuc
16. feb 2024

Pozeraj sa kde su pracovne prilezitosti - .. ked nie BA tak smer Malacky, Lozorno. Tam najomnika najdes.

klotildabazarik
16. feb 2024

Ja by som do toho nešla, ale zaleží od konkrétneho mesta

3009
16. feb 2024

No v Topoľčanoch určite nie.

kristiii
16. feb 2024

Prenajímam tiež byt v menšom meste, ale teda tu je po okolí dosť roboty. Keď som si hodila do mapy Topoľčany, tie mi prídu dosť od ruky.

lalenka33
17. feb 2024

Podla mňa sa to neoplatí. My sme malé okresne mesto a teda denne vidím xy inzerátov na prenájom bytov, ktoré sa opakujú mesiace a ani sa nečudujem lebo napríklad jedna kočka za zdedený 1 izbový byt pyta nájom 200 eur plus 140 eur za energie. My za 3 izbak vlastny platime 220 za kurenie a vodu a 50 za elektriku a ešte máme slušné preplatky.

kristiii
18. feb 2024

@lalenka33 tak jasné, že oproti vlastnému bývaniu sa to neoplatí, akurát, že nie každý si to vlastné bývanie môže dovoliť, hlavne v dnešnej dobe. A nikto normálny snáď nebude prenajímať len za energie. Pokiaľ teda nejde o rodinu alebo tak. U nás sú napríklad prenájmy žiadané, záleží od lokality. Po takom 1-izbáku za 340 by sa zaprášilo.

jaroslav81
18. feb 2024

@kristiii v KE už 1 izbáky atakujú 550€...trojizbaky za 800

lalenka33
18. feb 2024

@kristiii ja som poukazala nato, že za 1 osobu pýta za elektriku 140 eur, kde 4 ludia platia 50. Čo je prehnané. Je jasné, že prenajímaš preto, aby si mala zisk.

kristiii
18. feb 2024

@jaroslav81 a čo ja s tým?
@lalenka33 tak v tých 140 je snáď aj voda, teplo...nielen elektrika. 140 sú úplne bežné náklady na 1-izbový byt. Teda aspoň tu u nás.

lalenka33
18. feb 2024

@kristiii nie, pýta 200 eur za nájom plus 140 eur za energie, za 1 osobu.

kristiii
18. feb 2024

@lalenka33 veď ja tomu rozumiem. Ja som písala, že 140 je bežná suma za energie za taký byt.

zafir01
18. feb 2024

Tiež plánujeme INVEST.nehnutelnost kúpiť za 2-3 roky na hypo ... Avšak ešte neviem ,či v našom okresnom meste . Skôr sme prikloneni ku krajskému ( 30 min autom od nášho bydliska ) . ,kde sú univerzity , s demagogicka krivka neklesá . Je tam aj kultúra , školy , je na diaľnici ... Riadim sa týmto . A teda dôležitá bude aj cena ,aby % výnos bol vyssi samozrejme .

lalenka33
18. feb 2024

@kristiii mne si písala, že snáď v tých 140 eurách je aj voda a teplo, nie len elektrika a následne mi napíšeš, že 140 eur je bežná cena za energiu. Čo teda podľa mňa nieje. 1 človek v jednoizbáku aj na 100 % homeoffice nemôže minúť elektriku za 140€ mesačne.

kristiii
19. feb 2024

@lalenka33 a voda, teplo, plyn snáď nie sú energie? Toto všetko sa tým myslí, nie len elektrika. Sama od začiatku spomínaš energie. Či v tom byte nie je zavedená voda?

zafir01
19. feb 2024

@lalenka33 ale v tych 140 byvaju zahrnute zalohove platby na elektrinu, vodu, plyn , fond oprav . a casto aj internet. a kedze sa jedna o zalohove platby v energiach, pri odpocte sa predsa moze stat, ze sa podnajomnikom aj vracaju peniaze, ak nespotrebovali tolko energii . apon ja tomu tak chapem