Je pre dieťa vhodnejšie poistenie alebo sporenie?

blacki
24. nov 2012

Ahojte, je tu nejaký odborník na finančné záležitosti ako sú poistenia, rôzne druhy sporení, stavebné a pod. pre dieťa? Stále sa neviem rozhodnúť, čo mám dieťaťu založiť, čo bude preň najvýhodnejšie a pre nás nie moc nákladné... Poraďte mi, prosím Vás, alebo ak máte kontakt na nejakého odborníka - sem s ním. Ďakujem!

tinka9000
24. nov 2012

no záleží, čo pre dieťa chceš - stavebné sporenie je účelovo viazané na kúpu, prípadne rekonštrukciu nehnuteľnosti - dokladuješ jeho použitie bločkami. Poistenie - to by malo mať každé dieťa - minimálne úrazové, a to v prípade úrazu rodičom, zákonnému zástupcovi vyplatia plnenie - výška v závislosti od výšky postného. Čím vyššie poistné platíš, tým vyššie plnenie v prípade úrazu. Existujú aj tzv. kapitálové poistky - ktoré okrem poistenia zahrňajú aj sporenie, ale toto je trochu komplikovanéa podľa mňa sa to neoplatí, jeto viazané napr. na 20 rokiov šetrenia a podľ mojich informácií nie ktovieako zhodnotené, v prípade, že by si to po nejakom čase - napr. po 1O rokoch chcela skôr zrušiť, peniaze späť nedostaneš, je tam tzv. odkupná hodnota a budeš rada, ak ti vrátia polovicu zaplatených. Preto tieto produkty nemám rada, nikdy nevieš čo sa stane. Takže poistenie áno - ale len životné, prípadne úrazové pre dieťa, ale nie kapitálové - tzv. sporiace. Ja osobne plánujem tiež dcérke založiť sporenie, ale určite vyberiem nejaký produkt v banke, nie stavebko, tomu ja nefandím, neoplatí sa to. Radšej si vyberiem nejaký produkt, kde sa neplatia žiadne poplatky a sú nejaké úroky. V prípade vyššej našetrenej sumy sa oplatí túto dať na termínovaný vklad, princípom ktorého je -že určitú dobu nemôžeš disponovať s peniazmi - a čím dlhšia je tá doba, tým je vyšší úrok. napr. trojročný termínovaný vklad má vyšší úrok ako ročný. Popozeraj na webe bankové produkty, takmer každá banka ich ponúka, prípadne -aby si sa vyhla poplatkom, existujú aj sporiace účty v rámci tvojho hlavného bankového účtu, akýsi podúčet, tam nie sú žiadne poplatky. S týjmito peniazmi môžeš voľne disponovať v prípade potreby, ale sú na vedľajšom účete.Výhoda - prispievaš tam podľa svojich možností, môžeš napr. jednorazovo poslať viaz peniažkov, keď sa dá. Pozisťuj si výšku úrokov, to si ľahko porovnáš a výšk prípadných poplatkov, pre základnú orientáciu. Dúfam že sa v tom trochu zorientuješ_)

leusska
24. nov 2012

podla mna sa poistenie vobec pre dieta neoplati, ked tam budes mat pri zivotnom aj urazove tak, ked dieta bude mat 18 rokov tak podla zmluvy mas istu len urcitu sumu a ked si zratas kolko tam za tie roky zaplatis tak zistis, ze dostanes len to co si tam dala, kedze urocenie nie je iste...a naco ti budu peniaze, ked sa dietatu nieco stane...posledna vec, ked bude mat uraz, bude, ze ti napadne nejaka poistka, budes mat ine starosti. Podla mna je dolezite, aby ste boli poisteny vy rodicia ako jeho zivitelia, ked sa nebodaj vam nieco stane, aby zostalo dietatko zabezpecene...a ak mu chcete niekde setrit tak sa oplati stavebne sporenie...po 6-tich rokoch nemusis dokladovat nic a vsetky peniazky aj s urokmi a statnou premiou ti vyplatia...tie mozete potom investovat do komodit /zlato, striebro, ropa, psenica a pod./ ...myslim, ze investicia do komodit je v dnesnej dobe aspon ako tak ista na rozdiel od akciovych trhov...

liz_lemon
24. nov 2012

@tinka9000 stavebne sporenie mozes po 6. roku pouzit na cokolvek, nie len na nieco spojene s byvanim, a je na nom urok 2% + statna premia, myslim ze ziadny bankovy produkt sa mu nevyrovna
kapitalove poistenie=zivotne poistenie, treba si nastudovat pojmy z poistovnictva
@blacki urcite nedavaj poistku, nevyhoda spociva hlavne v tom, ze to treba platit stale, a pri predcasnom ukonceni prides o cast penazi (niekedy aj o vsetky)
my sme synovi uzatvorili stavebne sporenie, lebo som mala kupon z DM, a neplatili sme poplatok za uzatvorenie zmluvy, pri cielovej sume 20000 E sme usetrili 200 E + mu este budeme setrit na sporiacom ucte v zuno banke

leusska
24. nov 2012

@blacki este mi napadlo, ze primabanka ma teraz 5% urok na rocnom sporeni, ale tusim tam musis mat ucet...

blacki
autor
24. nov 2012

tak teraz neviem, každý napísal niečo iné. Ale musím sa priznať, že ani ja nie som práve zástancom poistiek. Tak skôr rozmýšľam nad tým stavebkom alebo nejakým bankovým produktom. Z vašich odpovedí vyzerá, že lepšie by mohlo byť to stavebko... a inak - keď banka, tak ktorá má tieto sporiace produkty dlhodobo najvýhodnejšie? Dá sa to tak určiť?

kmkke
24. nov 2012

@blacki Neviem kde bývaš, ale keď sa prihlásiš do DM drogerie do programu DM babybonus, dostaneš takú knižku so zľavami a je tam kupón na stavebné sporenie v Prvej stavebnej sporiteľni. Ide o to, že ak napríklad uzatvoríš dieťaťu zmluvu na 25 rokov s rámcom 40000 eur, musíš ako prvé zaplatiť poplatok 1% zo zmluvy, čo je 400 eur, ale s týmto kupónom to máš zadarmo. Stačí ak ročne vložíš pripísanú sumu (tohto roku je to niečo okolo 660 eur), každý rok potom dostaneš štátnu prémiu. Ak si to prepočítaš, tak za 25 rokov mu tam nasporíš 660x25 = 16500 + bonus 70x25=1750 + je tam nejaký úrok, a keď sa ti potom dieťa rozhodne že chce bývať samo a bude samo zarábať, vyberie si peniaze, v tomto prípade okolo 20000 a zvyšných 20000 zoberie ako úver na bývanie a spláca. Myslím že je to výhodné, lebo teoreticky polovicu dostane od nás rodičov a druhú si zabezpečí sám. A pokiaľ si nájde ženu s podobným sporením, tak "vyhrali" a môžu zakladať rodinu. My to ideme v pondelok dať, manžel pozrel všetky poistenia čo sú teraz na trhu a keďže sa v tom dosť vyzná, hrešil celý týždeň, že čo za ch...ov navrhovalo toto pre ľudí (samozrejme že tie poistenia navrhnuté pre ľudí nie sú, ale pre banky 😀 )

blacki
autor
24. nov 2012

kmkke ďakujem za zrozumiteľný príspevok. bohužiaľ v dm babybonuse som, malá už má vyše 2 rokov a tie kupóny už sú samozrejme vyhodené a neplatné. vtedy som nemala čas to riešiť a teraz už asi bude neskoro, čo?

blacki
autor
24. nov 2012

@kmkke ďakujem za zrozumiteľný príspevok. bohužiaľ v dm babybonuse som, malá už má vyše 2 rokov a tie kupóny už sú samozrejme vyhodené a neplatné. vtedy som nemala čas to riešiť a teraz už asi bude neskoro, čo?

mima4
24. nov 2012

@blacki

moj nazor je taky:

a)
poistenie je uplna zbytocnost pre dieta, pretoze dieta nema prijmy, nezivi rodinu, je to len krmenie financnych institucii peniazmi...

b)
sporenie je fajn, ale iba kratkodobe, napr. na 4-5 rokov, ze ked pojde do skoly, nakupis mu smahom ruky celu vybavu, kupis novy bike atd... das peniazky do skoly prirody.
Dlhodobe sporenie napr. do veku 18 rokov NEMA VYZNAM 😎 pretoze vplyvom inflacie sa peniazky VEEELMI znehodnocuju, a to co dieta dostane v 18tych rokoch, moze akurat si za to kupit novu sedacku, alebo to budu jeho 3-4 platy a ty sa budes vzdavat penazi v sucasnej hodnote, za ktore si dokazes teraz kupit ovela viac ako o tych 18 rokov.

liz_lemon
24. nov 2012

@blacki mozes si tam kludne nahlasit falosne dieta, a ziskas ten kupon, oni to nekontroluju

leusska
24. nov 2012

@blacki skus sa opytat tu na konikovi ci nejaka mamicka nema, je ich tu vela co su v DM babybonus a mozno sa najde nejaka co ho nema v plane pouzit...tusim tu je aj tema, kde si mamicky tieto poukazky ponukaju...

blacki
autor
24. nov 2012

@liz_lemon palec hore, tak to by ma nenapadlo! Ale počúvaj, ja myslím, že nejaká kontrola tam je, lebo oni chcú pri zápise vidieť tehotenskú knižku, nie?

leusska
24. nov 2012

@blacki uz nie

blacki
autor
24. nov 2012

to fakt? už nechcú nič? len zapíšem neexistujúce dieťa?

kmkke
24. nov 2012

@blacki Nemôžeš, pýtajú kópiu rodného listu 😀 Ale skús si popýtať od niektorej mamičky kupón, možno niekto má a nevyužije.

kmkke
24. nov 2012

@mima4 Ono to nie je celkovo dlhodobé, ide o to, že peniaze po 6rokoch samozrejme vyberať môžeš, ja som to uviedla ako príklad, že do 25 rokov mu budeme sporiť my a potom nech sa stará sám.
Stavebné sporenie je síce na 6 rokov, ale ty ak nezrušíš zmluvu, môžeš buď peniaze kedykoľvek vyberať, alebo vkladať a pokiaľ vložíš to minimum, dostaneš aj prémiu. Manžel to má od roku 2002, po 6 rokoch sčasti z toho financoval byt, zmluvu nezrušil, nechal tam 200 eur a teraz zase sporí už 4 roky, ale keďže už to nie je časovo viazané, lebo zmluva trvá 10 rokov, môže tie peniaze vybrať ak by sme ich potrebovali. Je to akoby sme mali určité peniaze v banke, ale ak si prepočítaš, že dávame tam 700 eur ročne a dostaneme 70 eur prémiu a nejaké úroky, tak je to akoby vyše 10 % úrok - čo nedá ani banka, max. dávajú teraz v prima banke na dva roky 5%. 😀 A je zbytočné uzatvárať novú zmluvu, kde by sme museli čakať 6 rokov a až potom by sme mohli peniaze vybrať. Takto sú kedykoľvek k dispozícii.

leusska
24. nov 2012

@kmkke @blacki tento rok menili pravidla a nic sa nedoklada len nadiktujes udaje...aspon tak to maju na stranke

mima4
24. nov 2012

@kmkke áno, ale za tych 25 rokov stratia tie peniazky svoju hodnotu. Teraz tu hodnotu maju, mozete mu kupit co potrebuje, a pre vas tie peniazky maju teraz hodnotu, ale potom si to dieta za to nekupi ani zariadenie do obyvacky. Napr. volakedy clovek odkladal 100 SKK mesacne, co bolo vela v tej dobe ... za nejakych 20 rokov je to 24 000 SKK...čo je cca 797 EUR... za tie peniaze si dnes nekupi pomaly ani kuchynsku linku do kuchyne... preto tvrdim, ze dlhodobe sporenie nema zmysel.

kmkke
24. nov 2012

@leusska My sme tam boli v piatok spýtať sa na pravidlá a pýtali kópiu rodného listu že máme v pondelok doniesť 😀

leusska
24. nov 2012

@kmkke ups, to je divne, ja som sa tento rok registrovala nanovo cez terminal a nic som nedokladala...nechapem 😲 potom zostava uz len nejaka mamicka co ho ma a nepotrebuje...ja som ho vyhodila ☹

liz_lemon
25. nov 2012

@kmkke v DM nepytaju ziadny rodny list, nijako to nepreveruju
@blacki

anos18
25. nov 2012

@leusska Ahojte, ano pozor na to, to je sporenie k osobnemu uctu a vtedy je rocna sadzba 5%.

kmkke
25. nov 2012

@liz_lemon jaj, v DM nie, len v stavebnej sporiteľni 🙂

liz_lemon
25. nov 2012

@kmkke tak tam ho samozrejme treba, ale podla mna zalezi od sprostredkovatela, ci to uzna, a oni to urcite velmi neriesia, lebo z toho maju proviziu

tinka9000
25. nov 2012

@liz_lemon nie som síce expert na stavebné sporenie,a le tento rok sme ukončili zmluvu a vyberali peniaze, pričom zmluva trvala viac ako 6 rokov, napriek tomu sme to dokladovať museli. Tie zmluvy sa menia, rovnako podmienky a tak isto každá stavebná sporiteľňa má podmienky, iné, takže, keď už takto píšeš, treba si naštudovať aj právo a z mluvy, a netváriť sa ako expert. V poisťovníctve sa slušne orientujem a mýliš sa, životné poistenie sa nerovná kapitálovému, sú aj životné poistky, kde sa ti peniaze nezhodnocujú, ale je to výlučne poistenie napríklad pre prípad úrazu. Chcela som len poradiť z vlastnej skúsenosti, takže by som ti odporučila, aby si sa netvárila ako poloboh čo zjedol múdrosť sveta. Mimochodom, právo, produkty, a teda logicky aj zmluvy a ich podmienky sa veľmi často menia, takže to treba vždy aktuálne pozisťovať. Písala som len svoj názor, ako rozmýšam ja a čo ja dám alebo nedám pre svoje dieťa a zhruba vysvetliť rozdile medzi existujúcimi formami sporenia. Každý si samozrejme urobí svoj názor aj záver sám. Okrem štátnej prémie, ktorá je v súčasnosti už mimochodom podmienená termínom splania splátky - vôbe ju nemusíš dostať celú, je podľa mňa stavebko nevýhodné, najmä ak niekto berie medziúver, aplatí úroky aj z vlastných, našetrených peňazí, čoje absurdné. Ale ako som písala, sú určite aj iné možnosti, aj v rámci stavebka, takže nech každý vyberie to svoje. Podľa mňa sú najvýhodnejšie termínované vklady pri vyššej sume vkladu.

tinka9000
25. nov 2012

@leusska na čo ti budú peniaze, ked sa dieťaťu niečo stane? Kriste napríklad na úhradu najlepšej zdravotnej starostlivosti možno niekde v Rakúsku, aby sa mohlo liečiť, na čo ti stavebné sporenie určite neposlúži! Úrazové poistenie pre dieťa je podľa mňa základ, ktorý určite treba mať. Náhodou sa niečo stane, aj ked človek dúfa, a verí, že nie a nikdy to nebude potrebovať- ale budeš musieť odísť z práce a starať sa o dieťa a v prípade dobrej poistky ti poisťovňa hradí liečebné náklady niektoré poisťovne aj v zahraničí. Tak asi preto. Prioritne by bolo asi vhodné rozmýšať čo je najlepšie pre dieťa.

michaelamilan
25. nov 2012

@blacki keď stihneš uzavrie´t stavebko do konca tohto mesiaca tak sa platí len 20€ vstupný poplatok a nie 1% z cieľovej sumy.......ale akcia je len do konca tohto mesiaca 🙂
Ja tiež pomaly riešim aké sporenie či poistku apd a jednoznačne som pre prvú stav. sporiteľňu.......Nemáš nikde určené že si musíš dávať peniažky každý mesiac, čiže ak Ti niekedy náhodou nezostanú € navyše nevložíš si.......vkladáš si toľko € koľko uznáš za vhodné.....Je síce pravda že musíš dokladovať všetko bločkom, ale ja počítam tak nejako s tým, že keď mi drobček vyrastie, bude chcieť aj svoje bývanie a či aspoň peniažky na zariadenie do podnájmu a tieto peniažky mu pomôžu a dostane buzproblémov unich aj úver........My sme s priateľom ani jeden stavebko nemali a veru by nám pri prerábke akúpe bytu pomohli!!!!!!
No každý má iný názor........

liz_lemon
25. nov 2012

@tinka9000 http://www.pss.sk/produkty/sporenie/vyhody-spor... pozri si posledny odstavec
V Prvej stavebnej sporiteľni, a. s., máte vaše finančné prostriedky vždy k dispozícii. V prípade, že budete potrebovať vaše vklady a úroky do 2 rokov po uzatvorení zmluvy, môžeme vám ich vyplatiť kedykoľvek, keď o to požiadate. (V tomto prípade je to však bez štátnej prémie). Už po 2 rokoch môžete použiť celú nasporenú sumu vrátane štátnej prémie a úrokov na bývanie a po 6 rokoch aj na čokoľvek iné. Použitie vašich prostriedkov po 6 rokoch nemusíte dokladovať.
http://www.csobsp.sk/vyhody.aspx
svoje vklady spolu s úrokmi a štátnou prémiou môžete použiť na kúpu, modernizáciu, výstavbu domu či bytu, alebo po 6 rokoch sporenia na ľubovoľný účel

o poisteni ma prosim nepoucuj, ja s tym mam dlhorocne skusenosti
pozri si zakon 8/2008 o poistovnictve, tam mas presne vymedzene, co spada pod zivotne poistenie
Časť A - odvetvia životného poistenia
1. Poistenie pre prípad smrti, poistenie pre prípad dožitia alebo poistenie pre prípad smrti alebo dožitia.
2. Poistenie vena alebo prostriedkov na výživu detí.
3. Poistenie spojené s kapitalizačnými zmluvami.
4. Poistenie podľa bodov 1 a 3 spojené s investičným fondom.
5. Dôchodkové poistenie.
6. Poistenie pre prípad úrazu alebo choroby, ak je pripoistením niektorého poistného odvetvia uvedeného v bodoch 1 až 5.

leusska
25. nov 2012

@tinka9000 nebudem opakovat to co pisala @liz_lemon ale dodam len, ze aby si si mohla dovolit z poistky to co si pisala tak by som chcela vidiet kolko by si musela mesacne platit lebo vacsinou ti daju na uraz cielovu sumu cca 5000 eur a z toho nejaku drahu liecbu teda nezaplatis nehovoriac o tom, ze by si si mohla dovolit zostat bez prace, ale chapem co si myslela len si myslim, ze aby to malo naozaj zmysel tak by si musela platit vela mesacne a zakladatelke temy islo hlavne o setrenie.

kvetka84
25. nov 2012

@blacki ja som sa prave zaregistrovala do babybonus, dieta ma uz 20mes. islo to hladko, zajtra idem vytlacit listok a hned dostanem balicek zliav pre dieta. Velmi ste ma inspirovali tou stavebkou, lebo my uz dlho rozmyslame nad poistenim. Zatial ma iba kratkodobe sporenie vo VUB na 5r., potom dostaneme peniazky spat + urok, tie chceme ulozit na vkladnu knizku do Tatra banky, ktoru nam medzicasom otvoril krstny nasho maleho. A to stavebko sa zda ako velmi dobra vec, kedze my s manzelom nic takeho nemame a zacali sme doslova s holou ritou 😀 takze aspon nasho drobca by sme chceli zabezpecit do buducna 😉