Je pravda, že konzervatívny fond nie je chránený fondom ochrany vkladov?

asod
20. nov 2023
milanemila
20. nov 2023

Pokial viem, tak fond na ochranu vkladov sa vztahuje iba na vklady v bankach, nie na investicie ci uz su konzervativne alebo nie.

maranco
20. nov 2023

Chránené sú vklady fyzických osôb a právnických osôb, ktoré spĺňajú zákonné podmienky na ochranu vkladov. Ide najmä o vklad v podobe bežného účtu, sporiaceho účtu, termínovaného vkladu, vkladnej knižky a pod. Chránený je aj spoločný vklad a notárska úschova.

Nechránené sú napríklad vklady, ktoré neobsahujú identifikačné údaje o vkladateľovi, ďalej zostatok vkladu na doručiteľa, vklad, ktorý je finančným nástrojom, vklad, ktorého istina nie je splatná v nominálnej hodnote, vklad, ktorého istina je splatná v nominálnej hodnote len na základe osobitnej záruky alebo za predpokladu splnenia dohody bankou, vklad banky alebo pobočky zahraničnej banky vykonaný vo vlastnom mene a na vlastný účet vrátane vkladu, ktorý je vlastným zdrojom financovania banky, vklad nadobudnutý v dôsledku činnosti, za ktorú bol páchateľ v trestnom konaní právoplatne odsúdený za trestný čin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, vklad finančnej inštitúcie, vklad obchodníka s cennými papiermi, vklad poisťovne a zaisťovne, vklad subjektu kolektívneho investovania, vklad dôchodkovej správcovskej spoločnosti vrátane majetku v dôchodkovom fonde, vklad doplnkovej dôchodkovej spoločnosti vrátane majetku v doplnkovom dôchodkovom fonde, vklad orgánu verejnej moci, vklad vo forme dlhového cenného papiera vydaného bankou alebo vo forme vlastnej zmenky alebo šeku.

https://fovsr.sk/caste-otazky/

jarka_black
20. nov 2023

@asod Súhlas s vyššie uvedeným.
Ak máte ale na mysli konzervatívny čiže dlhopisový fond v 2. pilieri, na ten sa vzťahujú garancie, presnejšie popísané v novelizovanom zákone o starobnom dôchodkovom sporení. Zákon garantuje, DSSka musí vykonať - na to si vytvára extra rezervu.