Je podľa vás lepšie kúpiť teraz byt, našetriť, neskôr byt predať a postaviť dom?

27. máj 2024

Je podľa vás lepšie kúpiť teraz byt, našetriť, neskôr byt predať a postaviť dom? Alebo ísť teraz do podnájmu a za nejaké tri roky keď budeme mať dostatok peňazí začať stavať? Keby kúpime byt, tak by sme síce žili vo vlastnom, nemuseli by sme splácať niekomu cudziemu, ale je okolo toho veľa roboty. Hľadanie, kúpa, rekonštrukcia zariaďovanie, následne zas predaj, opletačky a stavba. Je to komplikovane, chceli by sme v najbližšej dobe aj dieťa, bojím sa, že keď teraz kúpime byt už potom nebude toľko energie a financií na stavbu.

kati301
27. máj 2024

No, nebude 😃 ale zas keď chcete dieťa lepšie by sa mne osobne spávalo že bývame vo vlastnom, aj keď teda je to banky primárne, ale chápeme sa.. pri tom dieťati dosť stúpnu výdavky, čiže je možné že stavba by bolo o dost posunutá, treba sa s tým zmieriť.. my sme kúpili byt, ak sa dom podarí fajn, ak nie tak nám to nevadi.. ale to chcem povedať, som zato neskutočne vdacna že mame “len” byt, lebo keď vidím aké výdavky su pri dome, popri rodicaku, ďakujem neprosím 😃 kúpili sme byt v dobrom stave, čo to prerobili a sme spoko 🙂

kitycat
27. máj 2024

Kupila by som pekny trojizbovy byt, v ktoroˇ ti nebude vadit byvat. V nom prezijete kym dieta odrastie a ty sa vratis do prace (pripadne aj skor) a budete pripadne riesit dom a predaj bytu, ak by bolo treba.

Ak mate na hypoteku je blbost ist do najmu

janka_266
27. máj 2024

hľadala by som byt, ktorý nebude treba rekonštruovať. dávať peniaze do niečoho, kde nechcete ostať je zbytočné. keď budete mať vlastný byt, viete aj ním ručiť a ľahšie sa Vám rozbehne stavba, ale zas predať bez dane ho viete až po 5. rokoch. až na pár výnimiek. my tak teraz staviame, ručíme aj domom aj bytom, na základe čoho nám v 1. tranži vyplatili skoro celú hypo, keď bude mať dom hodnotu na pokrytie hypo, vylúčime byt, predáme a časťou z penazí z predaja vyplatíme časť hypo a tým nám znížia výšku splátky

ela90041
27. máj 2024

Predpokladam ze popri rodicaku vam dve hypoteky neprejdu cez banku (za predpokladu ze by ste mali hypo na byt), to by musel mat muz nadstandardne prijmy. Cize takcitak, ked by ste isli stavat dom, museli by ste byt predat a ist nacas do podnajmu. Ak je vasa cielova stanica dom, tak pre beznu prijmovu kategoriu sa podnajmu nevyhnete takcitak. Ak ste vsak v situacii, ze muzovi by prijem postacoval aj na druhu hypo, tak kludne kupte byt, ale skor mensi, ked sa ma jednat o docasne byvanie.

fido69
27. máj 2024

Dom a záhrada sú vyhodou pre mamičky s malymi deťmi. Majú čas sa v dome realizovať a dieťa má svoj prirodzený výbeh. Keď dieťa odrastie už bude mať úplne iné priority.
Takže za mňa si nájdite podnájom a začnite stavať. Kúpa a rekonštrukcia bytu vás vyčerpá psychicky, fyzicky a finančne a môžete zaspať na vavrínoch, že už svoj domov vlastne máte. 😉

ela90041
27. máj 2024

Plus dom ma neocenitelnu vyhodu, kym su deti male, cim su deti vacsie, tak jeho vyhody pre deti klesaju (kvoli dochadzaniu do mesta). Predpokladam, ze sa bavime o dome mimo mesta. Ak sa jedna o dom v meste, tak samozrejme aspekt dochadzania neriesite a dom ocenia aj starsie deti.

h2
27. máj 2024

A prečo chcete stavať? Od kúpy bytu ťa odrádzajú starosti, s tým spojené a chceš stavať dom, veď to sú ešte len starosti! Čo tak radšej kúpiť už hotový dom? Veď nemusí byť veľký, ani nový, časom si ho upravíte, či podľa potreby pristavíte, keď bude viac financií.

autor
27. máj 2024

@h2 stavia sa raz a je to ja celý život. Mňa neodrádza rekonštrukcia bytu ako taká, ale ten fakt, že by sme si za 3-4 roky dali repete s domom. Nebavi ma to. Chcem bývať v dome a som zmierena s tým čo to obnáša. Stavať chcem preto, lebo som kúpila veľmi dobrý pozemok na výbornom mieste.

autor
27. máj 2024

@ela90041 na ten čas čo by sa postavil dom by sme asi išli k rodičom, alebo len niekde do jednoizbaku. Pokiaľ by sme išli touto cestou