Je možnosť, že mi dajú hypotéku? Ako na to?

sonya16
26. dec 2009

Ahojte. Neviete mi niekto poradiť, že keďže sa mi "podarilo" z dôvodu neskoršieho splatenia nejakých splátok dostať do registra, či je možnosť, keď je teraz splácanie pravidelné, aby nám v banke dali hypotéku? Lebo keď sme o ňu žiadali, najprv bolo všetko ok, akurát sme nemali na mape zaznačenú malú stavbu. A potom, keď sme už mali mapu v poriadku, vybehli tie splátky a už to nevyšlo. To bolo v lete. Je tu taká možnosť, alebo mám vyplatiť tie ostatné pôžičky (nejako požičať od rodiny), a potom požiadať o hypotéku? Alebo využiť ešte možnosť rozdelenia BSM a žiadať bude len manžel? Kto vie poradiť? Najlepšie z vlastnej skúsenosti. Ďakujem

zelmirka1
26. dec 2009

sonya16, urcite to bude problem, zavisi aj od toho kolko splatok bolo v omeskani, ci to bolo dlhodobo alebo len parkrat. Zavisi to od konkretnej banky ake ma stanovene pravidla ale kedze som vela rokov robila v tejto oblasti viem ze vacsina bank to ma dost prisne, to znamena ze ak je negativny zaznam v registri uver nedaju alebo maju presne stanovene ze sa to napr. mohlo vyskytnut len u splatenych uverov, alebo len raz alebo dvakrat, pripadne len u kontokorentov, casto sa berie do uvahy najma poslednych 12 mesiacov....je to rozne takze zavisi v ktorej banke budes ziadat a ako k tomu pristupuju oni. Riesenie rozdelit BSM nevidim ako moc stastne, to sa da len ak mas dovod napr. manzel podnika a pod. a hlavne musis dolozit ze ho mate rozdelene, tvoj prijem by musel byt dostatocny na splacanie pri odpocitani vydavkov na deti, nehnutelnost predpokladam budete vlastnit obaja takze budes aj tak vystupovat v uverovom vztahu ako zalozca a nakoniec banka aj tak moze preverovat vsetko.

V podstate si myslim ze je najlepsie sa ist poradit tam kde mas ucet, na rovinu povedat ze mas zaznam v registri ci vobec ma zmysel podavat ziadost, pripadne posli niekoho ineho nech vyzisti situaciu akoze za seba co mu povedia. Je to dost zlozite lebo banka si spracuje nieco co vola rating alebo score klienta kde zada vela udajov vcete udajov z registra a podla vysledku sa rozhodne, niekedy mozu ine udaje napr. velka hodnota nehnutelnosti, vysoky prijem zavazit, niekedy nepomoze nic.
Drzim palce aj ked priznam sa ze som tak straaaasne casto na to ludi upozornovala aby si davali pozor na splatky ale nikto si nerobil starosti s terminom a potom sa len cudovali preco maju neskor problem.

sonya16
autor
27. dec 2009

Stalo sa to v kontokorentnych úveroch. Ide mi o to, či sa to dá vyriešiť aj tak, že si požičiame niekde u známych, vyplatia sa tie úvery, resp. karty, požiada sa o odvolanie súhlasu so spracovaním údajov, či čo to je a potom by to už bolo zmietnuté zo stola, či nie?
Čo sa týka rozdelenia BSM, manžel aj podniká, takže to sa dá a vraj je to aj lepšie.
Nejako mi nejde do hlavy aj ten raiting, či score. Berú sa do úvahy len tie negatívne veci? Veď keď je raz manžel klientom banky od 1997 roku a všetko má ok, tak kde je tá jeho povestná bonita. Banky uvádzajú, že majú individuálny prístup ku každému klientovi, ale toto sa mi zdá nefér. Veď všetky pôžičky sa raz skončia a potom už fakt môžem pchať peniaze do ponožiek a vykašľať sa na banku, ako to v podstate robí ona teraz, no nie? Každopádne, jeden účet potom určite zrušíme, nebudú na nás zarábať 😉

zuzba
27. dec 2009

pracujem v bankovníctve a pri žiadostiach o úver sa naozaj pristupuje individuálne. pýtala si sa na úverový register, ktorý generuje všetky existujúce záväzky voči ostatným bank. inštitúciám. tak ako písala zelmirka, závisí od toho, či to bolo dlhodobo alebo krátkodobo v omeškaní, z vlastnej skúsenosti viem, že ak to bolo len raz, tak to vie zmiznúť z registra po cca 2mesiacoch, pretože ten sa raz mesačne aktualizuje. určite by som počkala do nového roka a skúsila znova požiadať o úver. ak ste si istí, že už žiadne omeškanosti nemáte (aspoň dva mesiace), dá sa vystaviť na žiadosť klienta potvrdenie, že máte všetky podlžnosti vyplatené (nemyslím tým, záväzky, len podlžnosti), ale to tiež závisí, ktorá banka vám to bude akceptovať. príp. sa dá požiadať aj o výpis z úver. registra na jednej inetrnet. stránke sú k tomu vysvetlivky, len teraz si nespomeniem na ktorej. to vám zasa povie bank. pracovníčka. dúfam, že aspoň trošičku som poradila.

zelmirka1
27. dec 2009

sonya neviem co myslim tym ze sa vyplatia uvery a poziada sa o odvolanie suhlasu so spracovnim udajov ???
aj ked uvery vyplatis, je tam o nich zaznam ako o skoncenych uveroch, ja som priamo mala pristup do registra a boli tam tie uvery, takisto to nezmizne po 2 mesiacoch lebo su tam splatky za 12 mesiacov. Inak par dnove omeskania tam nevidno lebo aktualizacia prebieha raz mesacne takze ide o dlhsie omeskania.

Samozrejme ak je manzel dlhorocnym klientom tak v tom ratingu sa to berie do uvahy, ono je to zlozite lebo v ratingu maju rozne udaje o klientovi roznu vahu, to znamena ze napr. zavazi ze je dlho klientom, ze su s nim dobre skusenosti, nemal ci mal omeskania, ci mu chodi prijem do banky, vzdelanie, prijem, stav atd....a kazda banka ma trochu inak nastaveny rating ale urcite sa pristupuje individualne.
Pokial to bolo len parkrat v kontokorentoch tak si myslim ze sanca je, ja viem ze sa ti to zda nefer ale predstav si ze by si mala ty osobne pozicat niekomu o kom vies ze uz niekedy neplatil nacas tiez by si bola opatrna.
Dobra rada od zuzby, poziadaj si sama o vypis z registra a budes vediet co tam je a podla toho sa da vymysliet riesenie.

BTW do registra postupne pribudnu aj dalsie udaje ako v CR, napr. leasingy, platby energii takze casom bude mozne zistit vela veci a kto bude zodpovedny nebude mat nikdy problem ziskat financie a naopak.

tin007
27. dec 2009

ahojte, tiez nerozumiem tomu, ze poziadate o odvolanie suhlasu so spracovanim udajov. pri ziadosti o uver mozes samozrejme neposkytnut banke suhlas s preverovanim tvojich osobnych udajov napr. v soc. poistovni, u tvojho zamestnavatela, v uverovom registri, ale co viem, taka ziadost bude zamietnuta, pretoze klient, ktory neda suhlas je uz tymto "podozrivy"
ako pisu kocky, posudzovanie je individualne, urcite vam pomoze, ked uvery splatite a poziadate o vystavenie potvrdenia, ze zavazky mate vyrovnane, ono to bude aj prenesene do uveroveho registra (inak spravuje ho Slovak Banking Credit Bureau, www.sbcb.sk a da sa u nich poziadat odpis, tusim to bolo min.rok 300 Sk, budu to mat na webe), ale asi tak po mesiaci od splatenia, resp. mesiac a pol (napr. ak v decembri splatis, tak do registra ide taky udaj koncom januara, prenos dat z banky do registra je zvycajne 1x do mesiaca za uplynuly mesiac). no a potom to treba prilozit k ziadosti a teda upozornit, ze manzel je dlhodoby klient a cakat na posudenie. ja osobne by som tieto mensie dlhy splatila, lebo banka inak pozera na aktualne zavazky a na tie, ktore su uz splatene (hoci aj s omeskaniami, ale bude to v uzavretych dlhoch). a tieto male dlhy dost vstupuju do hodnotenia bonity (vyska mesacneho dlhu sa pocita tusim ako 1/10 vysky uveru, cize ak je vyska kontokorentu napr. 700 E, tak zatazenie v registri je pocitane ako 70 E'/mesiac, to je len orientacne, kazda banka to moze posudit inak).

laumi
14. sep 2013

@sonya16 viem, že odvtedy už uplynula dlhá doba, len sa chcm opýtať, či sa to vtedy nejako poriešilo, nakolko máme podobný problém,

solventy
8. nov 2013

Dobrý deň. Napíšte mi na solventy@azet.sk

solventy
8. nov 2013

Napíšte mi na solventy@azet.sk