Je možné zistiť meno majiteľa účtu v Mbank?

mancicimancici
9. aug 2023

Je možné zistiť meno majiteľa účtu v Mbank ?

maranco
9. aug 2023

@mancicimancici ak si tam omylom poslala peniaze a požiadala svoju banku aby majiteľa vyzvala na spätný prevod a prešlo 7 kalendárnych dní ale ich nevrátil

* Banka a pobočka zahraničnej banky sú povinné aj bez súhlasu klienta poskytnúť údaje na identifikáciu tohto klienta *
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

luliu
9. aug 2023

@mancicimancici nie, banka ti také údaje neposkytne

alickapusinka
9. aug 2023

nie to je bankové tajomstvo. Môžeš osloviť banku ak si poslala omylom ale že oni TI povedia to nie určite nie. ONI oslovujú klienta a ON sa rozhodne že Ti platbu vráti alebo nie.

maranco
9. aug 2023

@mancicimancici do budúcna sa pripravuje povinné nariadenie pre banky v EÚ kde si meno majiteľa účtu overíš ešte pred platbou

* Nariadenie však prinesie niektoré novinky aj pre banky, ktoré už okamžité platby poskytujú. Napríklad budú musieť kontrolovať IBAN, aby okamžité platby nechodili na nesprávne alebo podvodnícke účty. Aj to je podľa rezortu dôvod na odklad. *
https://euractiv.sk/section/bankovnictvo/news/s...

Bude to fungovať takto:
Otvorím formulár na prevod, napíšem číslo účtu a meno majiteľa účtu a banka mi zobrazí:
„zhoda“, čo znamená, že nebol zistený žiadny nesúlad medzi identifikátorom platobného účtu a menom príjemcu

„vysoká zhoda“, čo znamená, že meno príjemcu sa takmer zhoduje so zadaným identifikátorom platobného účtu. V takýchto prípadoch banka zobrazí meno príjemcu platby priradené k poskytnutému identifikátoru platobného účtu.
(Napríklad som nedal diakritiku, vynechal titul alebo urobil malý preklep v mene)

„žiadna zhoda“, čo znamená, že názov a identifikátor platobného účtu sa nezhodujú. Ak sa identifikátor platobného účtu týka platobného účtu fyzickej osoby, poskytovateľ platobných služieb nezverejní meno príjemcu priradeného k platobnému účtu;
Ak to bude účet firmy/organizácie, banka zobrazí meno majiteľa.

„nie je k dispozícii“, čo znamená, že platobný účet neexistuje alebo ho nebolo možné overiť.

Poskytovateľ platobných služieb túto službu poskytne okamžite potom, ako mu platiteľ poskytol identifikátor platobného účtu a meno príjemcu, a pred tým, ako sa platiteľovi ponúkne možnosť autorizácie okamžitej úhrady.

Takže ak v inzeráte predáva osoba XY ale číslo účtu jej nepatrí, tak viem že je to niečo podozrivé (kto má telefón, internet, dokáže dať inzerát, ale nemá bankový účet a chce poslať peniaze na bankový účet?). A podľa mena majiteľa účtu si skôr vyhľadám či ju niekto niekde nespomína.

suzitok
9. aug 2023

Ja som vkladala v banke priamo na číslo účtu vyššiu sumu a meno majiteľa som vedela. Chcela som si ale overiť, či ide naozaj o číslo účtu vedené na jeho meno a pracovníčky som sa spýtala, že je účet vedený na to konkrétne meno a nesmela mi dokonca ani náznakom povedať, či áno, alebo nie.

ekira1
11. aug 2023

@suzitok nájsť niekoho s účtom v banke nech pošle cent cez internetbanking ? V TB to funguje, pri účte v rovnakej banke vidím meno komu posielam.

suzitok
11. aug 2023

@ekira1 ano, to viem, aj od koho prijimam, aj komu posielam, ale pri vyssej sume nesiel prevod, musel byt robeny vklad