Ahojte mama má 58 rokov je bez prace môže predčasne zrušiť druhý pilier a čerpať si prostriedky nasporené? Viete mi poradit?
Nie.
2.pilier isto nie....tam išli odvody z tých čo inak platila do SP - časť odvodov išla do 1.a časť do 2.piliera, takže tam sú nastavené podmienky tak, ako v prípade čerpania dôchodku - ani ten predsa nemôžeš čerpať kedy sa ti zachce, ale vtedy keď spĺňaš podmienky....ale ak má v zamestnaní 3pilier, tam sa dá čerpať aj skôr, ale musí si pozrieť podmienky, tam záleží akú má zmluvu....
@luliu a dá sa vobec niekedy presunut peniaze z druheho piliera do socialnej poistovne?
@opica_skorica podľa mňa nie
@luliu dnes mi prisiel vypis a pri takom zhodnoteni ze minus xyz eur, tak v dochodkovom veku to bude suma minus xyzqs eur a ktovie, ci si moze dochodkova spolocnost napr. Allianz strhat ich poplatky az tak, ze z nasporenej sumy bude suma mínusová…?
Socialna by si aspon nestrhala. Ach a ten blábol, ze ako oni hospodaria a ako si treba este aj dobrovolne doprispievat….🤔😳
@opica_skorica Nebude. Preco ked pride zly rok, ludia bedakaju , ze nic nebudu mat? Do 2022 trhy rastli, vtedy ste co hovorili? Pozrite si rozdiel medzi vlozenym a hodnotou, nad ktorou lamentujete- ak ste to mali v indexoch- ste v pluse, znizil sa vam iba zisk. Ak ste uz dlhsie v 2 pilieri a nechali ste Fica aby vam to supol do dlhopisov, ked robil tu svoju uzasnu reformu 2 piliera, tak bohuzial, jedine ponaucenie si z toho zobrat. Zas pridu roky, ked budu krasne zisky, teraz nakupujete za vypredajove ceny, o to viac budete mat akcii, ktore vam zarobia.🙂
@emchuana Dôchodok môžete poberať aj skôr, ak už máte nárok na predčasný dôchodok z I. piliera, alebo váš súčet súm predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera presahuje 1,2-násobok sumy životného minima
Ak to spĺňa, tak moze